Κολλαγόνο για αθλητές: όχι απλά ένα συμπλήρωμα ομορφιάς

κολλαγόνο αθλητές πυρίτιο εκουιζέτο ομορφιά μαλλιά δέρμα νύχια
2 λεπτά

Το κολλαγόνο ως συμπλήρωμα έχει μεγάλη απήχηση τα τελευταία χρόνια. Διάσημοι και απλοί άνθρωποι «ορκίζονται» σε αυτό για υγιή μαλλιά, δέρμα και νύχια. Αλλά το κολλαγόνο δεν είναι μόνο ένα συμπλήρωμα ομορφιάς. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να ασκούμαστε πιο έντονα και να αναρρώνουμε πιο γρήγορα. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα καλό τόσο στον επαγγελματία αθλητή, όσο και σε κάποιον που προσπαθεί να παραμείνει σε φόρμα.

Άσκηση: Ένα δίκοπο μαχαίρι

Η άσκηση είναι καλή για το σώμα μας, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να είναι σκληρή για τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους χόνδρους, ειδικά αν ασκούμαστε συστηματικά και με ένταση. Το κολλαγόνο βοηθά αυτούς τους ιστούς να αναγεννηθούν, επομένως μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από έντονη άσκηση. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη σε νεαρούς αθλητές διαπίστωσε ότι το κολλαγόνο τους βοήθησε να αισθάνονται λιγότερο πόνο δύο ημέρες μετά από μια δύσκολη προπόνηση. Ως αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένοι είχαν μεγαλύτερες επιδόσεις στο άλμα εις ύψος. [1]

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κολλαγόνο μπορεί να υποστηρίξει την υγεία και την ελαστικότητα των αρθρώσεων σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. [2] Αυτός είναι ένας πολύ βασικός τρόπος με τον οποίο το κολλαγόνο μας βοηθά στην άσκηση. Είναι δύσκολο να πείσεις τον εαυτό σου να σηκωθεί από τον καναπέ και να φορέσει τα αθλητικά παπούτσια, όταν τα γόνατά σου σε ενοχλούν.

Τι ακριβώς είναι το κολλαγόνο;

Το κολλαγόνο είναι ένας συνδετικός ιστός που δημιουργούν όλα τα ζώα, μεταξύ αυτών και οι άνθρωποι. Το σώμα μας φτιάχνει το δικό του κολλαγόνο! Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα άσχημα νέα είναι ότι παράγει λιγότερο κολλαγόνο καθώς μεγαλώνουμε, ξεκινώντας από τα μέσα της δεκαετίας των  ’20. Ακόμα χειρότερα, η απώλεια κολλαγόνου επιταχύνεται με τον καιρό. Οι γυναίκες μπορεί να χάσουν έως και το 30% των αποθεμάτων κολλαγόνου τους τα πρώτα πέντε χρόνια μετά την εμμηνόπαυση. [3]

Πώς να αποκτήσουμε περισσότερο κολλαγόνο

Πώς να ανακτήσετε αυτό το πολύτιμο συστατικό; Οι ενέσεις κολλαγόνου ήταν δημοφιλείς στη δεκαετία του ’80 και του ’90, αλλά τα αποτελέσματα δε διαρκούν πολύ, ενώ μερικές φορές προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Τα συμπληρώματα κολλαγόνου από ψάρια, κοτόπουλα, χοίρους και αγελάδες είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για τη λήψη  κολλαγόνου. Αλλά αν ακολουθείτε μια φυτική διατροφή-ή νιώθετε αποστροφή να καταναλώνετε λέπια, δέρματα και οστά ζώων και ψαριών-μπορείτε να αναρωτηθείτε αν υπάρχουν χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις.

Florasil: Φυτικής προέλευσης, DIY (φτιάξτο μόνο σου) κολλαγόνο

Θυμάστε ότι το σώμα μας φτιάχνει το δικό του κολλαγόνο; Τι θα γινόταν αν υπήρχε τρόπος να τον ωθήσουμε να παράξει περισσότερο; Τότε δεν θα χρειαστείτε το κολλαγόνο κάποιας αγελάδας -υπάρχουν περισσότεροι από ένας τρόποι, στην πραγματικότητα!

Το πρώτο είναι να τρώμε πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, επειδή η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να παράγει κολλαγόνο. Φορτώστε λοιπόν το πιάτο σας με φράουλες, πιπεριές και εσπεριδοειδή.

Το δεύτερο είναι ένα ορυκτό που ονομάζεται πυρίτιο. Όπως και η βιταμίνη C, το πυρίτιο παίζει πολύ βασικό ρόλο στη σύνθεση κολλαγόνου στο σώμα μας.* Μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα φυτικά τρόφιμα, όπως τα πράσινα φασόλια, οι μπανάνες, το καστανό ρύζι, το πίτουρο βρώμης και οι φακές. Εάν δεν τρώτε αυτά τα τρόφιμα τακτικά, σκεφτείτε να πάρετε συμπλήρωμα πυριτίου- απλά επιλέξτε με σύνεση.

Τα περισσότερα συμπληρώματα πυριτίου είναι είτε συνθετικά είτε παρασκευασμένα από χαλαζία, βράχο ή άμμο, πράγμα που αφενός δεν ακούγεται πολύ ορεκτικό αφετέρου έχουν μειωμένη ικανότητα απορρόφησης από τον οργανισμό. Ευτυχώς, υπάρχει μια φυτική πηγή πυριτίου: το φυτό εκουιζέτο ή spring horsetail (ανοιξιάτικη αλογοουρά)! Αυτό το φυτό πήρε το όνομά του λόγω του μακρού στελέχους του και των λεπτών κλαδιών που μοιάζουν με βελόνες που κατευθύνονται  προς τα έξω, δίνοντάς του την εμφάνιση της ουράς ενός αλόγου. Ίσως έχετε δει αυτό το προϊστορικό φυτό να αναπτύσσεται δίπλα σε ποτάμια και κολπίσκους  (λατρεύει το νερό.) Το διοξείδιο του πυριτίου είναι άφθονο στο εκουιζέτο, όπου συνυπάρχει με 30 φυσικά ιχνοστοιχεία και φλαβονοειδή που βοηθούν το σώμα μας να το απορροφήσει.

Η Flora αξιοποίησε τη δύναμη του φυσικού πυριτίου από το εκουιζέτο μέσω του Florasil. Αυτό το πολύ αγαπημένο προϊόν εξάγεται απαλά, χωρίς χημικούς διαλύτες, από τα εναέρια μέρη του εκουιζέτο. Χρησιμοποιούμε μια ειδική διαδικασία που αναπτύχθηκε από τον Γάλλο επιστήμονα Louis Kervran στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού που διατηρεί τα βιοφλαβονοειδή που περιέχει το φυτό καθώς και ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, βόριο, σίδηρο, φώσφορο και άλλα μέταλλα που υπάρχουν φυσικά στο φυτό, έτσι ώστε το σώμα μας να μπορεί να παράξει περισσότερο δικό του κολλαγόνο. Και το κάνει αποδεδειγμένα!

References

[1] Clifford T, et al. Amino Acids. 2019 Apr;51(4):691-704. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30783776/

[2] Bruyère O, et al. Complement Ther Med. 2012 Jun;20(3):124-30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22500661/

[3] Marshall L, Nazario B. Collagen: ‘Fountain of youth’ or edible hoax? WebMD. 2019 Dec 12.  https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/news/20191212/collagen-supplements-what-the-research-shows

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share