Θα μπορούσαν οι ξηροί καρποί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου;

Η κατανάλωση μιας χούφτας ξηρών καρπών μόλις δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες ανάπτυξης ενός εκ των πιο θανατηφόρων μορφών καρκίνου για τον άνθρωπο κατά περισσότερο από το ένα τρίτο! Εκείνον του παγκρέατος!
Η μελέτη, που διεξήχθη στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, δεν έκανε κάποια διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων των ξηρών καρπών, γεγονός που υποδηλώνει πως η υιοθέτησή τους ως σνακ είναι πολύ σημαντική, ανεξαρτήτως από το είδος που ο καθένας προτιμάει να τρώει.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο διαδικτυακό περιοδικό British Journal of Cancer, προσφέρουν κάποια ελπίδα για την πρόληψη της ασθένειας που έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.
Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος, ένα όργανο που βρίσκεται ανάμεσα στο στομάχι και τη σπονδυλική στήλη. Η δουλειά του είναι να παράγει ένζυμα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών και την απελευθέρωση ινσουλίνης για τον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Η αιτία εμφάνισης του καρκίνου αυτού παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη, αν και οι καπνιστές μπορεί να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο, καθώς και όσοι έχουν χρόνια παγκρεατίτιδα –μια επίμονη λοίμωξη που συχνά προκαλείται από πέτρες στη χοληδόχο κύστη- ή καταναλώνουν συχνά μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος. Βέβαια, ορισμένες μελέτες ενοχοποιούν και την παρουσία διαβήτη, αλλά αυτό δεν είναι  αποδεκτό από όλους τους επιστήμονες.
Πολλοί πάσχοντες ανακαλύπτουν το πρόβλημα μόνο όταν αρχίζουν να χάνουν ανεξήγητα βάρος, το οποίο προκαλείται από το γεγονός πως ο καρκίνος «κατατρώει» το πεπτικό τους σύστημα.
Η νόσος θεωρείται από όλους ως μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές όλων των καρκίνων, μια και σκοτώνει μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια από τη διάγνωσή του, περίπου το 95% των νοσούντων, ενώ αρκετοί δεν ζουν περισσότερο από μερικούς μήνες!
Σε μια έκθεση των επιστημόνων σχετικά με τα ευρήματά τους, δήλωσαν: «Η συχνή κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται αντιστρόφως ανάλογα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος».
Πηγή: www.capitalhealth.gr

Σχετικά Νέα

Share