Η έρευνα Johns Hopkins: πώς συνδέεται το άγχος με προβλήματα στο γαστρεντερικό;

σύνδεση Εγκεφάλου-Εντέρου
3 λεπτά

Το άγχος και η κατάθλιψη πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε γαστρεντερικά προβλήματα, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Ένας ειδικός του Johns Hopkins εξηγεί πώς αυτό γίνεται και αντίστροφα και πώς ότι συμβαίνει στο έντερό σας μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό σας, αναλύοντας τη σύνδεση εγκεφάλου-εντέρου.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Εάν “αντιδρά το έντερό σας” όταν έχετε να αποφασίσετε για κάτι ή αν αισθάνεστε “πεταλούδες στο στομάχι σας” όταν είστε νευρικοί, πιθανότατα να λαμβάνετε μηνύματα από μια απροσδόκητη πηγή: τον δεύτερο εγκέφαλό σας. Κρυμμένο στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος, αυτός ο «εγκέφαλος μέσα στο έντερο» φέρνει στην ιατρική, την επανάσταση στην κατανόηση των σχέσεων μεταξύ της πέψης, της διάθεσης, της υγείας και ακόμη και του τρόπου σκέψης σας.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτόν τον μικρό εγκέφαλο, εντερικό νευρικό σύστημα (ENS). Και δεν είναι τόσο μικρό. Το ENS είναι δύο λεπτές στοιβάδες με περισσότερα από 100 εκατομμύρια νευρικά κύτταρα που καλύπτουν το γαστρεντερικό σας σωλήνα από τον οισοφάγο έως το ορθό.

Τι σημαίνει ο έλεγχος του εγκεφάλου του εντέρου σας;

Σε αντίθεση με τον μεγάλο εγκέφαλο στο κρανίο σας, το ΕΝΣ (Εντερικό Νευρικό Σύστημα) δε μπορεί να διαχειριστεί το βιβλιάριο των επιταγών σας ή να γράψει ένα ερωτικό γράμμα. “Ο κύριος ρόλος του είναι ο έλεγχος της πέψης, από την κατάποση έως την απελευθέρωση ενζύμων που διασπούν τα τρόφιμα για τον έλεγχο της ροής του αίματος, που βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών ή στην απομάκρυνση των άχρηστων υπολοίπων από το απευθυσμένο», εξηγεί ο Jay Pasricha, MD, διευθυντής του Johns Hopkins Center for Neurogastroenterology, η έρευνα του οποίου για το εντερικό νευρικό σύστημα συγκέντρωσε τη διεθνή προσοχή. “Το εντερικό νευρικό σύστημα δε φαίνεται να μπορεί να σκέφτεται όπως γνωρίζουμε, αλλά επικοινωνεί με τον μεγάλο μας εγκέφαλο – με βαθιά αποτελέσματα”.

Το ENS μπορεί να προκαλέσει μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και λειτουργικά προβλήματα στο έντερο, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, φούσκωμα, πόνο και στομαχικές διαταραχές. “Επί δεκαετίες, οι ερευνητές και οι γιατροί πίστευαν ότι το άγχος και η κατάθλιψη συνέβαλαν σε αυτά τα προβλήματα. Αλλά οι δικές μας μελέτες, όπως και άλλων, δείχνουν ότι μπορεί να είναι και αντίστροφα”, λέει ο Pasricha. Οι ερευνητές βρίσκουν ενδείξεις ότι οι ερεθισμοί του γαστρεντερικού συστήματος μπορούν να στείλουν σήματα στο κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) που να προκαλούν αλλαγές στη διάθεση.

“Αυτά τα νέα ευρήματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί ένα υψηλότερο από το φυσιολογικό ποσοστό ατόμων με IBS και λειτουργικά προβλήματα εντέρου αναπτύσσουν κατάθλιψη και άγχος”, λέει ο Pasricha. “Αυτό είναι σημαντικό, επειδή το 30% έως 40% του πληθυσμού παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα του εντέρου, κάποια στιγμή.” 

Η νέα κατανόηση του εντέρου ισούται με νέες ευκαιρίες για θεραπεία

Αυτή η νέα κατανόηση της σύνδεσης ΕΝΣ-ΚΝΣ συμβάλλει στην εξήγηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών του IBS και των διαταραχών του εντέρου, όπως με αντικαταθλιπτικά και θεραπείες σώματος-μυαλού όπως η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και η ιατρική υπνοθεραπεία. “Οι δύο εγκεφάλου μας” μιλούν “ο ένας στον άλλο, έτσι οι θεραπείες που βοηθούν τον έναν μπορούν να βοηθήσουν και τον άλλο”, λέει ο Pasricha. “Με κάποιο τρόπο, οι γαστρεντερολόγοι είναι σαν τους συμβούλους που αναζητούν τρόπους να κατευνάσουν τον δεύτερο εγκέφαλο.”

Οι γαστρεντερολόγοι μπορεί να συνταγογραφήσουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά για το IBS, για παράδειγμα – όχι επειδή σκέφτονται ότι το πρόβλημα είναι όλο στο μυαλό ενός ασθενούς, αλλά επειδή αυτά τα φάρμακα ηρεμούν τα συμπτώματα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ενεργώντας στα νευρικά κύτταρα του εντέρου, εξηγεί ο Pasricha. “Οι ψυχολογικές παρεμβάσεις όπως η CBT μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη” βελτίωση της επικοινωνίας “μεταξύ του μεγάλου εγκεφάλου και του εγκεφάλου στο έντερο μας”, λέει, υποδεικνύοντας την άμεση σύνδεση Εγκεφάλου-Εντέρου.

Μάθετε ακόμα περισσότερα σχετικά με τη σύνδεση Εγκεφάλου-Εντέρου

Ο Pasricha εξηγεί ότι η έρευνα υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος μπορεί να επηρεάσει και τη γνωστική λειτουργία (δεξιότητες σκέψης και μνήμη). “Αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται περισσότερη έρευνα, κάτι που ελπίζουμε να κάνουμε εδώ στο Johns Hopkins”, λέει.

Άλλο πεδίο ενδιαφέροντος: Ανακαλύψτε πώς τα σήματα από το πεπτικό σύστημα επηρεάζουν τον μεταβολισμό, αυξάνοντας ή μειώνοντας τον κίνδυνο για καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2. “Αυτό συνεπάγεται αλληλεπιδράσεις μεταξύ των σημάτων των νεύρων, των ορμονών του εντέρου και των μικροβίων – των βακτηρίων που ζουν στο πεπτικό σύστημα”, λέει ο Pasricha.

Μπορεί το φαγητό να επηρεάσει τη διάθεσή σας;

Παρόλο που υπάρχει πολλή λαογραφία γύρω από αυτό το θέμα (ειδικά με μπαχαρικά όπως πιπέρι και κουρκουμίνη ή τσάι), δεν υπάρχουν συγκεκριμένες επιστημονικές συστάσεις. Μια βασική υγιεινή διατροφή είναι πραγματικά σημαντική. Πέρα από αυτό, ακούστε το έντερό σας. Το νευρικό σας σύστημα και το έντερο μπορεί να είναι ενσύρματα και να αντιδρούν σε ορισμένα τρόφιμα και να αισθάνεστε καλύτερα αν τα αποφύγετε. Εάν ποτέ μετά το μεσημεριανό γεύμα αισθάνεστε κουρασμένοι, έχετε ναυτία ή ζαλίζεστε, το εντερικό νευρικό σας σύστημα μπορεί να αντιδρά σε κάτι που έχετε φάει και να στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλό σας.

Προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή μας

Η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή μας μπορεί να βοηθήσει στον εμπλουτισμό και την ενίσχυση των καλών βακτηρίων, διατηρώντας την υγιή ισορροπία, φυσικά. Τα προβιοτικά της Flora είναι μοναδικά καθώς έχουν αναπτυχθεί για να έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν στα οξέα του στομάχου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά όταν φτάνουν στο έντερο. Ανακαλύψτε τη σειρά προβιοτικών Flora εδώ

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share