Γλουτένη: όλα όσα πρέπει να ξέρετε

γλουτένη
2,5 λεπτά

Γνωρίζατε πως η  γλουτένη είναι μείγμα πρωτεϊνών που προέρχονται από κόκκους δημητριακών; Μπορεί να κρατήσει συνεκτική μια ζύμη και να της δώσει ελαστικότητα, ενώ  είναι 75-80% πρωτεΐνη. Δυστυχώς προκαλεί σοβαρές ασθένειες σε άτομα με κοιλιοκάκη, τα οποία πρέπει να την αποφεύγουν εντελώς, ακριβώς όπως ένα άτομο με διαβήτη πρέπει να αποφεύγει τη ζάχαρη. Βέβαια, αν και αναφερόμαστε στον όρο “γλουτένη”, στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετές γλουτένες. Ένας τύπος είναι η πρωτεΐνη που ονομάζεται prolamin, η οποία βοηθά τους κόκκους να είναι ανθεκτικοί.

Το ζήτημα «γλουτένη»

Επί γενεές, έχουμε επιλεκτικά τραφεί με δημητριακά, όπως σιτάρι και σίκαλη, που περιέχουν περισσότερες από 1 γλουτένες. Οι μεγάλες ποσότητες γλουτένης είναι αυτές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να χειριστούν μια μέτρια ποσότητα, ακριβώς όπως μπορούμε να απολαύσουμε κάποιο ήλιο στο δέρμα μας χωρίς να καούμε. Είτε πρόκειται για τη γλουτένη στο έντερο είτε τον ήλιο στο δέρμα μας, το πάρα πολύ είναι κακό. Ωστόσο, η σωστή ποσότητα έκθεσης είναι θέμα προσωπικής άνεσης και ανοχής. Επειδή τα σύγχρονα σιτηρά είναι πιο ερεθιστικά από τους αρχαίους ομολόγους τους, και επειδή πλέον κατανοούμε την επίδραση τους στις λειτουργίες των εντέρων καλύτερα, πολλοί άνθρωποι και χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη αποφεύγουν επίσης τη γλουτένη.

Το σημερινό σιτάρι μπορεί να προκαλέσει ανοσολογικές αντιδράσεις, ανάλογα τόσο με το πόσο καλά μπορεί να το χειριστεί ο οργανισμός μας, όσο και με τα πρότυπα κατανάλωσης.

Ο υβριδικός σίτος περιέχει συνδυασμούς πρωτεϊνών που δεν υπήρχαν παλιότερα και αποαμινώνεται για να καταστεί υδατοδιαλυτός. Αυτό το αλλαγμένο σιτάρι βρίσκεται τώρα σχεδόν σε κάθε είδος επεξεργασμένου φαγητού, αυξάνοντας την έκθεση μας σε αυτό. Μερικοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στο από-αμινωμένο σιτάρι που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διαπερατότητα του εντέρου. Διαχέεται στη ροή του αίματος τους και το συγκεχυμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα ξεκινά μια επίθεση. Δεδομένου ότι η δομή των πρωτεϊνών της γλουτένης μιμείται τους σωματικούς ιστούς, μαζί με την γλουτένη καταστρέφονται και σωματικοί ιστοί. Οι αυτοάνοσες ασθένειες αυξάνονται και συνδέονται στενά με την κατανάλωση γλουτένης. Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας, άσθματος ή εκζέματος, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ροδόχρου ακμής ή ασθένειας του θυρεοειδούς (αυτοάνοσο) είναι σοφό να προσέξουν την κατανάλωσή της.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το να επαναδιαμορφώνονται τα καταναλωτικά τρόφιμα ως χωρίς γλουτένη «για κάθε περίπτωση», εν γένει δεν είναι ενδεδειγμένο.

Η εντύπωση ότι αυτά τα τρόφιμα είναι πιο υγιή μπορεί να είναι παραπλανητική. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί μεταποίηση χωρίς γλουτένη έχουν συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή λίπος σε μια προσπάθεια να διατηρούν την υγρασία τους ή να είναι εύγευστα. Συχνά είναι χαμηλότερης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ζωτικά θρεπτικά συστατικά από ό, τι οι ομόλογες τους ολικής αλέσεως.

Τρώγοντας τρόφιμα ολικής, επιλέγοντας οργανικούς ή αρχαίους κόκκους και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι ένας καλός τρόπος να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να γίνουμε ευαίσθητοι στη γλουτένη.

Επιπλέον, ενώ είναι πιθανό να είναι κάποιος αλλεργικός στο σιτάρι ή τη γλουτένη, η ευαισθησία ή μη σε κοιλιοκάκη διαφοροποιείται. Εν τούτοις, είναι όλο και πιο συνηθισμένες οι αντιδράσεις στα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες εγχώριου σίτου.

Χωρίς Γλουτένη

Τα τρόφιμα που παρασκευάζονται σύμφωνα με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές (GMP), που δεν υπερβαίνουν τα 20 ppm, θεωρούνται γενικά ότι είναι απαλλαγμένα από γλουτένη και αυτό αναζητούν οι πιστοποιούντες. Εάν ένα άτομο τρώει μόνο αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να μείνει κάτω από τα 10mg / ημέρα, ποσότητα που τα άτομα με κοιλιοκάκη συνήθως ανέχονται. Η βρώμη δεν περιέχει γλουτένη, ωστόσο, καλλιεργείται σε γειτνίαση με το σιτάρι. Στον Καναδά, η βρώμη ως μέσο προστασίας των καταναλωτών δεν θεωρείται ως απαλλαγμένη από γλουτένη * ως αποτέλεσμα της διασταυρούμενης μόλυνσης.

Με βάση τα συστατικά τους, τα περισσότερα προϊόντα Flora είναι απαλλαγμένα από γλουτένη. Οι εγκαταστάσεις και οι μέθοδοι παραγωγής μας είναι GMP και έχουν σχεδιαστεί για να αποφεύγεται η διασταυρούμενη μόλυνση.

Ο ρόλος του προβιοτικού Super 8 Plus Microbiota όταν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη

Η υγεία της χλωρίδας του λεπτού εντέρου και των εντερικών λαχνών, επηρεάζεται αρνητικά όταν υπάρχει δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτό έχει σαν επακόλουθο την ανάπτυξη του συνδρόμου της εντερικής διαπερατότητας (όταν δηλαδή τοξίνες, μακρομόρια, μικρόβια, άπεπτες τροφές και απόβλητα περνούν στην κυκλοφορία). Το προβιοτικό Super 8 της σειράς Udo’s Choice, αποκαθιστά την ισορροπία των καλών βακτηρίων στο λεπτό έντερο κι επαναφέρει την υγεία της βλεννογόνου, εφοδιάζοντάς μας με 42 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια από 8 εξειδικευμένες καλλιέργειες εγγυημένων ζώντων στελεχών που ενδυναμώνουν παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα.

* Εκτός εάν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο και πιστοποίηση χωρίς γλουτένη

About the author: Dana Remedios 

Holistic Nutritionist Dana Green Remedios, RHN, RNCP has a passion for helping others break through their blocks to greater health, wealth, and happiness, working with transformational mind-body tools.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

Share