Γιατί τα προβιοτικά βοηθούν στη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη και την κολπική υγεία

προβιοτικά γονιμότητα
3,5 λεπτά

Άρθρα, βίντεο και μηνύματα για τη δύναμη των προβιοτικών κυκλοφορούν παντού γύρω μας. Τα προβιοτικά έχουν ανακηρυχθεί ως η επόμενη γραμμή βοήθειας για θέματα ψυχικής υγείας, η λύση στη χρόνια φλεγμονή και ίσως ακόμη και την αύξηση του μεταβολισμού μας. Είναι όμως πραγματικά έτσι; Θα μπορούσαν όντως να βοηθήσουν σε όλα αυτά τα θέματα υγείας; Η αλήθεια είναι πως… ναι! Για τις γυναίκες μάλιστα, μπορεί τα προβιοτικά να είναι ακόμη πιο σημαντικά ιδίως σε σχέση με τη γονιμότητα και την υγιή εγκυμοσύνη.

Τα προβιοτικά είναι πολύ σημαντικά για τη γονιμότητα

Είναι δύσκολο να βρούμε έναν πιο ισχυρό σύμμαχο για την αναπαραγωγική μας υγεία από τα προβιοτικά. Τα βακτήρια στο έντερο παίζουν έναν εκπληκτικά σημαντικό ρόλο στην ισορροπία των ορμονών, την υγεία του κόλπου και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη / μείωση των λοιμώξεων του ουροποιητικού.

Σήμερα, με τα προβλήματα γονιμότητας και τις ορμονικές ανισορροπίες να εμφανίζονται με πολύ μεγάλο ρυθμό, φαίνεται πολύ απλό ότι η λήψη ενός υψηλής ποιότητας προβιοτικού συμπληρώματος θα μπορούσε να είναι τόσο αποτελεσματική. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα βακτήρια του εντέρου μας έχουν υποστεί επίθεση εδώ και δεκαετίες. Η υπερβολική συνταγογράφηση των αντιβιοτικών και τα υπολείμματα των αντιβιοτικών που υπάρχουν στα συμβατικά κρέατα είναι ένα τεράστιο πρόβλημα. Το πολύ καθαρό νερό και η κεντρική  αποχέτευση έχουν συμβάλει στη μείωση της δύναμης και της ποικιλομορφίας του εσωτερικού μας οικοσυστήματος. Προσθέστε όλα αυτά σε έναν πιεστικό τρόπο ζωής και την εξάρτηση από το μεταποιημένο γρήγορο φαγητό, και θα έχετε ένα μικροβίωμα που φωνάζει για κάποια υποστήριξη.

Για τις γυναίκες, αυτή η ανισορροπία μπορεί να παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ότι για τους άνδρες. Εδώ είναι τρεις λόγοι που εξηγούν γιατί τα προβιοτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες.

  1. Τα βακτήρια του εντέρου μας μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των ορμονών μας

Όταν σκεφτόμαστε την ισορροπία των ορμονών, δεν λαμβάνουμε αυτόματα υπόψη τα βακτήρια του εντέρου – αλλά πρέπει! Τα φιλικά βακτήρια που ζουν φυσιολογικά στο έντερό μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξισορρόπηση πολλών από τις ορμόνες μας, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και των θυρεοειδικών ορμονών.

Πολλά συμπτώματα του προεμμηνορυσσιακού συνδρόμου PMS οφείλονται σε ανισορροπία των οιστρογόνων και συνήθως οφείλονται σε υπερβολικό όγκο οιστρογόνων στο σύστημά μας.

Όταν το σώμα έχει περίσσεια οιστρογόνων, τα στέλνει μέσω του πεπτικού συστήματος προς απόρριψη. Μερικές φορές τα οιστρογόνα μπορεί να επαναπορροφηθούν μέσω του εντερικού τοιχώματος και να εισέλθουν πίσω στο σώμα μας. Εδώ βοηθούν τα καλά βακτήρια.

Ορισμένα στελέχη καλών βακτηρίων παγιδεύουν αυτά τα υπερβάλλοντα οιστρογόνα, έτσι συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την απόρριψη εκτός οργανισμού σταματώντας την απορρόφηση τους, ώστε το σώμα να διατηρεί την ισορροπία του.

Το Super 8 Microbiota της Flora περιέχει μερικά σημαντικά στελέχη αυτών των ορμονών που εξισορροπούν τα καλά βακτήρια. *

  1. Υποστηρίζουν την υγεία του κόλπου και μειώνουν τις μυκητιασικές και βακτηριακές μολύνσεις

Ο κόλπος του κόλπου φιλοξενεί το δικό του μικρότερο μικροβίωμα και η υγεία του αντικατοπτρίζει το μικροβίωμα του εντέρου. Όταν είναι το ένα σε ισορροπία, είναι και το άλλο.

Μια υγιής ισορροπία των βακτηρίων στον κόλπο κρατά την περιοχή ελαφρώς όξινη, πράγμα που βοηθάει στην απομάκρυνση των δυσάρεστων βακτηρίων και ζυμομυκήτων που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μυκητίαση ή βακτηριακή κολπίτιδα (πχ Candida κ.ά.).

Τα αντιβιοτικά, οι συνταγογραφούμενες ορμόνες (όπως το αντισυλληπτικό χάπι) και ορισμένα σπερματοκτόνα μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στην κολπική μας μικροχλωρίδα. Η καθημερινή συμπλήρωση με προβιοτικά μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κολπική χλωρίδα ισορροπημένη και υγιή.

  1. Οι έγκυες γυναίκες εμπλουτίζουν το έντερο του μωρού τους με τα κολπικά βακτήρια τους

Τα μωρά είναι αποστειρωμένα μέχρι να περάσουν από τον κολπικό σωλήνα κατά την έξοδό τους στον κόσμο και να αποκομίσουν τα βακτηρίδια της μητέρας τους. Αυτά τα βακτήρια αποικίζουν το έντερο τους και βοηθούν στην ανάπτυξη του ποικίλου και πανέμορφου εσωτερικού οικοσυστήματος που είναι τόσο σημαντικό για την υγεία μας.

Bonus: Τα βακτήρια του εντέρου είναι και στο μητρικό γάλα! Το σώμα ξέρει πόσο σημαντικά είναι τα καλά βακτήρια για τα μωρά, έτσι κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, κάνει κάτι αρκετά αξιοθαύμαστο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα παίρνει κάποια βακτήρια από το παχύ έντερο, το μετακινεί μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και τα τοποθετεί στους αγωγούς γάλακτος. Έτσι, το μητρικό γάλα είναι επίσης ένα προβιοτικό συμπλήρωμα.

Έρευνες έχουν βρει ότι τα σωστά βακτηριακά στελέχη στα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν στον εμπλουτισμό του εντέρου του μωρού με τα κατάλληλα βακτήρια και να συμβάλουν στη μείωση των βακτηριακών ανισορροπιών στη μητέρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν η μητέρα χρειαστεί να γεννήσει με καισαρική τομή. Αυτά τα στελέχη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της διάρροιας που σχετίζεται με αντιβιοτικά- ένα σύμπτωμα που οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να μειώσουν μετά από εγχείρηση στην κοιλιά [1]- και να αναπληρώσουν τα φιλικά βακτήρια που χάνονται με την επέμβαση και την αντιβίωση.

Τώρα που γνωρίζετε ότι ένα υψηλής ποιότητας προβιοτικό συμπλήρωμα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ορμονικής / κολπικής υγείας μας, το μεγάλο ερώτημα είναι ποιο προβιοτικό να διαλέξουμε;

Η απάντηση είναι απλή. Χρησιμοποιήστε το συμπλήρωμα προβιοτικών που λειτουργεί για εσάς. Το Super 8 Plus Microbiota της Flora είναι ασφαλές και ειδικά σχεδιασμένο να περιλαμβάνει φιλικά βακτήρια που βοηθούν στην ισορροπία των ορμονών, την προστασία και την ισορροπία της κολπικής μικροχλωρίδας* και την εντερική υγεία. Αυτά θα σας εξασφαλίσουν ότι το μωράκι θα αποκτήσει με τη σειρά του υγιή εντερική χλωρίδα, μέσω της γέννας και του μητρικού γάλακτος.

[1] Chayka, V., et al. 2006. Prevention of disbacteriosis in pregnant and women recently confined with surgical delivery. News of Medicine and Pharmacy 19: 14-15

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr 

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share