Γιατί και πώς να συντηρήσετε τα μαντεμένια σκεύη σας

μαντεμένια σκεύη, λναρέλαιο
7 λεπτά

Αναρωτηθήκατε ποτέ, πώς μπορείτε να συντηρήσετε και να ξαναζωντανέψετε τα μαντεμένια σκεύη σας; Πιθανόν να θέλετε να κάνετε την καλύτερη επεξεργασία, αλλά δε γνωρίζετε. Αυτό το άρθρο θα εξηγήσει το τι, γιατί, πώς – συμπεριλαμβανομένου του τρόπου επανεπίστρωσης του μαντεμιού και ποιο είναι το ΚΑΛΥΤΕΡΟ έλαιο για τη συντήρηση του.

Επίστρωση ή Επανεπίστρωση (Seasoning or Reseasoning)

 – Τι είναι αυτό;

Η επίστρωση αφορά τη σκλήρυνση και τη στεγανοποίηση της επιφάνειας του σκεύους από χυτοσίδηρο με λάδι. Μερικά καινούργια μαντεμένια σκεύη είναι ανέτοιμα και χρειάζονται μια διαδικασία πριν τη χρήση, ενώ τα παλαιότερα χρήζουν ένα είδος αποκατάστασης. Συνήθως η διαδικασία γίνεται για τη διάσωση ενός μαγειρικού σκεύους που δε μαγειρεύει πλέον καλά. Κοινώς, γεμίζουμε και σφραγίζουμε την εσωτερική επιφάνεια μαγειρέματος έτσι ώστε να είναι λιγότερο πορώδης, δημιουργώντας μια πατίνα.

Ποιο είναι το όφελος;

Η επίστρωση ή σκλήρυνση ενός πχ. τηγανιού δημιουργεί μια ομαλή επιφάνεια μαγειρέματος που θα διαρκέσει για πάντα, εάν χρησιμοποιηθεί σωστά. Δημιουργώντας ένα σωστά επιστρωμένο τηγάνι, έχετε μια λεία, ομοιόμορφη επιφάνεια που αντιστέκεται στην ανάπτυξη σκουριάς. Ένα επιστρωμένο τηγάνι είναι εύκολο να καθαριστεί. Μια σφραγισμένη επιφάνεια σημαίνει ότι οι σημερινές τηγανίτες δεν έχουν τη γεύση του σκόρδου από χθες το βράδυ. Το φαγητό δεν κολλάει, εξοικονομείτε χρόνο καθαρισμού και σώζετε την υγεία σας από τα χημικά αντικολλητικά επιχρίσματα. Το φαγητό μαγειρεύεται ομοιόμορφα και σταθερά, απαιτεί λίγο έως καθόλου λάδι, με ελάχιστες πιθανότητες να καταστρέψετε ή να κάψετε φαγητό.

Γιατί και πότε το μαντεμένιο σκεύος χρειάζεται συντήρηση;

Με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και μια αρχικά λεία επιφάνεια μπορεί να γίνει κολλώδης. Εάν δεν είχε αρχικά μια καλής ποιότητας επίστρωση και αν μαγειρεύετε πολλά όξινα τρόφιμα, σβήνετε με κρασί ή τρίβετε το τηγάνι με σαπούνι, μπορεί να γίνει θαμπό και να σκουριάσει. Εάν ζεσταθεί όταν είναι άδειο, μπορεί να γίνει ξηρό και πορώδες, οπότε απορροφά την υγρασία από το φαγητό σας και το φαγητό κολλάει σαν τρελό! Εάν είναι κολλώδες ή σκουριασμένο ή ανώμαλο, απαιτεί επανεπίστρωση.

Το καλύτερο λάδι για τη δημιουργία νέας πατίνας είναι… το λινέλαιο!

Αποδεικνύεται ότι, το λινέλαιο κορυφαίας ποιότητας είναι το καλύτερο λάδι για τη συντήρηση ενός μαντεμένιου σκεύους.

Ακούγεται παράδοξο ότι το λάδι που είναι το πιο ευαίσθητο στη θερμότητα μπορεί να θερμανθεί στους 250 βαθμούς. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την υγιεινή παρασκευή του φαγητού τους είναι πιθανότατα μπερδεμένοι και γνωρίζουμε ότι αυτή η δήλωση μπορεί να προκαλέσει διαφωνίες μεταξύ διατροφολόγων και σεφ.

Στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς η ευαισθησία στη θερμότητα που επιτρέπει στο λάδι λιναριού να δημιουργήσει ένα ομαλό, ομοιόμορφο και σκληρό φινίρισμα.

Τι συμβαίνει με το λάδι λιναριού

Η επιστήμη εξηγεί ότι το λινέλαιο είναι το καλύτερο λάδι για το μαντέμι επειδή πολυμερίζεται από τη θερμότητα. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη χημεία καταλαβαίνουν ότι «πολυμερισμός» σημαίνει ότι τα μόρια έχουν υποστεί αναδιάταξη και νέους δεσμούς μεταξύ τους. Το υγρό λάδι μπορεί να μεταμορφωθεί σε μια νέα στερεά κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι δεν ενυδατώνει μόνο το ταψί, αλλά δημιουργεί ένα συμπαγές, υαλώδες υλικό. Μια σκληρή, λεία επιφάνεια.

Γιατί Λάδι Λιναριού

Αυτό που κάνει το λινέλαιο μοναδικό, είναι η ιδιότητά του να ανταποκρίνεται στη θέρμανση με αυτόν τον τρόπο, επειδή είναι λιγότερο ανθεκτικό στη θερμότητα από άλλα έλαια που διαθέτουν υψηλό σημείο καπνού. Χρησιμοποιώντας λαρδί, έλαιο αβοκάντο ή λάδι καρύδας ή οποιοδήποτε άλλο σπορέλαιο ή φυτικό λάδι μπορεί να δημιουργήσει ένα κολλώδες φινίρισμα ή να ξεφλουδίζεται.

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από κακή επίστρωση

Η επίστρωση μπορεί να λύσει ή ακόμη και να προκαλέσει προβλήματα στο μαντέμι. Το μαντέμι μπορεί να είναι εξαιρετικό, αλλά εξαρτάται από τη σωστή επίστρωση. Μια κακή επίστρωση ούτε διαρκεί πολύ, ούτε είναι αποτελεσματική. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικοί χρήστες δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

1.Είναι εύκολο να κάνετε μια κακή επίστρωση χρησιμοποιώντας πολύ λάδι που το εφαρμόζετε εφάπαξ – αντίθετα, κάντε πολλές διαδοχικές επαλείψεις λεπτών στρώσεων.

2.Πολύ χαμηλή θερμότητα μπορεί να κάνει ένα τηγάνι κολλώδες, οπότε εφαρμόστε σε θερμοκρασία πάνω από 200 βαθμούς.

3.Τα φυτικά έλαια και τα ζωικά λίπη είναι πιθανό να αφήσουν ένα μαλακό υπόστρωμα, κάνοντας το τηγάνι επιρρεπές σε γρατζουνιές και σε σημεία που κολλάνε. Εάν το σκεύος σας είναι επιστρωμένο με λάθος λάδι, η επιφάνεια μπορεί να αρχίσει να ξεφλουδίζεται, οπότε φροντίστε να χρησιμοποιήσετε λάδι λιναριού.

Λάδι λιναριού + Τηγάνια από χυτοσίδηρο = Ασφάλεια

Σε αντίθεση με άλλα αντικολλητικά σκεύη και τηγάνια, τα μαντεμένια σκεύη είναι απόλυτα ασφαλή για την υγεία σας, χωρίς καμία από τις καρκινογόνες, τερατογόνες ενώσεις που βρίσκονται σε χημικά επικαλυμμένες ή επεξεργασμένες επιφάνειες που υπάρχουν στα περισσότερα εμπορικά αντικολλητικά σκεύη. Μετά το πολυμερισμό του λιναριού το φαγητό απλώς επιπλέει πάνω του.

Η χρήση καθαρού λινέλαιου είναι ζωτικής σημασίας. Ένα μη καθαρό λινέλαιο μπορεί να φιλτραριστεί, αλλά δεν μπορεί να τελειοποιηθεί.

Το λάδι δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα. Ψάξτε για λινέλαιο ενός συστατικού – μόνο από λιναρόσπορο, 100% ακατέργαστο. Αποφύγετε τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της οξείδωσης, όπως η βιταμίνη Ε, το εκχύλισμα δενδρολίβανου, η ελαιορητίνη φασκόμηλου ή οποιεσδήποτε συνθετικές χημικές ουσίες, καθώς μπορούν να αποτρέψουν τον απαραίτητο πολυμερισμό. Το λάδι ΔΕΝ πρέπει να είναι αρωματισμένο.

Αποφύγετε τις λιγνάνες.  Ακόμα και το λινέλαιο μπορεί να περιέχει ίνες λιναριού που ονομάζονται λιγνάνες, αλλά αυτό δεν είναι καλό για την επίστρωση. Αυτή η ίνα έχει οφέλη για την υγεία, αλλά μπορεί να δώσει στο σκεύος ένα κακό φινίρισμα. Αποφύγετε τυχόν προϊόντα που αναφέρουν “σωματίδια λιναρόσπορου” ή “λιγνάνες”.

Επιλέξτε βιολογικό έλαιο, εμφιαλωμένο σε γυάλινο μπουκάλι. Τα λάδια αποθηκεύουν τις λιποδιαλυτές τοξίνες, οπότε αν κάνετε αυτήν τη διαδικασία για να αποφύγετε τις επικίνδυνες χημικές ουσίες σε αντικολλητικές επικαλύψεις, πρέπει επίσης να αποφύγετε το λινέλαιο που έχει στεγνώσει με τη χρήση γλυφοσάτης ή αποθηκεύεται σε πλαστικό μπουκάλι που είναι  φορτίο ξενοοιστρογόνων.

Εάν έχετε ένα λινέλαιο που πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια, είναι εντάξει ακόμα κι αν έχει ταγγίσει. Ένα λάδι που είναι παλιό και δεν έχει γεύση ή μυρωδιά φρέσκου ​​ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιηθεί για την επίστρωση μαντεμένιων σκευών.

Η προετοιμασία της διαδικασίας επίστρωσης

Αποφασίστε πότε θα κάνετε τη συγκεκριμένη δουλειά. Κατά προτίμηση επιλέξτε μια μέρα όπου μπορείτε να είστε έξω σε αυλή ή σε μπαλκόνι για λίγη ώρα. Λάβετε υπόψη ότι ίσως θέλετε να είστε κοντά στην κουζίνα καθώς υπάρχει πιθανότητα ο ανιχνευτής καπνού να ανάψει.

Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος σας μπορεί να θερμανθεί πάνω από 200 βαθμούς, καθώς το 200-250 είναι το ιδανικό παράθυρο θερμοκρασίας. Αν όχι, ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο μπάρμπεκιου.

Η εργασία χρειάζεται λίγο χρόνο για την επάλειψη, τουλάχιστον 3 ώρες ζεστού φούρνου και 6 ώρες χρόνου ψύξης, ανάλογα με το πόσες επιστρώσεις θα κάνετε.

Η επιφάνεια του σκεύους θα χρειαστεί πρώτα έναν καλό καθαρισμό, με ένα καλό σαπούνι, ξέβγαλμα και στέγνωμα.

Αν είναι τραχύ, κι έχει κολλημένα υπολείμματα αφαιρέστε τα. Τα παλιά μαντεμένια σκεύη μπορεί  να απαιτούν την πλήρη αφαίρεση των εξωτερικών στρωμάτων πριν από τη σφράγιση. Αυτή η απομάκρυνση ή αφαίρεση στρώματος γίνεται με ξύσιμο και τρίψιμο με χαλύβδινο σφουγγάρι ή εάν έχετε δυνατότητα αυτόματου καθαρισμού φούρνου, θα μπορούσατε να τη χρησιμοποιήσετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν καθαριστικό φούρνου, σίκαλη ή άλλες μεθόδους. Όπως και να το κάνετε, να είστε προσεκτικοί με τους καπνούς και να συμβουλευτείτε μια επαγγελματική πηγή για ειδικές συμβουλές. Ευτυχώς, μόλις κάνετε αυτήν τη μέθοδο, πιθανότατα δεν θα χρειαστεί ποτέ να ξανακάνετε αυτή την διαδικασία.

Περιγραφή διαδικασίας με λάδι λιναριού

-Ξεκινήστε έχοντας καθαρό και προετοιμασμένο το σκεύος μια ημέρα κατά την οποία μπορείτε να ανοίξετε όλα τα παράθυρα.

-Ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού λινέλαιο στα χέρια σας, σ’ ένα λεπτό πανί ή μια χαρτοπετσέτα.

-Τρίψτε το σε όλη την εσωτερική επιφάνεια του σκεύους. Θέλετε μόνο ένα πολύ, πολύ λεπτό στρώμα λαδιού, οπότε τρίψτε το καλά. Κάντε το να μοιάζει σαν να μην είναι πλέον στεγνό, αλλά χωρίς ορατή συγκέντρωση, λακκούβα, ή σταγόνα λαδιού,  αφαιρώντας το επιπλέον λάδι με το πανί.

-Συνεχίστε κάνοντας το ίδιο στις πλευρές, το κάτω μέρος και τη λαβή.

-Βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά ανοίγοντας τα παράθυρα.

-Τοποθετήστε το σκεύος ανάποδα στο κέντρο ενός κρύου φούρνου.

-Ρυθμίστε το φούρνο στην υψηλότερη θερμοκρασία, στις αντιστάσεις και αφήστε να ζεσταθεί.

-Όταν ο φούρνος φτάσει σε υψηλή θερμοκρασία, ρυθμίστε ένα χρονοδιακόπτη για μία ώρα και βγείτε από την κουζίνα, καθώς το καυτό λάδι λιναριού θα καπνίζει ενώ καίγεται.

-Μετά από μια ώρα, σβήστε το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει με την πόρτα κλειστή. Αφήστε το σκεύος να κρυώσει μέσα στο φούρνο, χωρίς να το αγγίξετε, για δύο επιπλέον ώρες.

-Βγάλτε από τον φούρνο και επαναλάβετε: Μετά από δύο ώρες (τρεις από τότε που ξεκινήσατε), αφαιρέστε το σκεύος από το φούρνο. Θα πρέπει να είναι δροσερό ή χλιαρό το πολύ. Μόλις μπορείτε να χειριστείτε το ταψί με τα γυμνά χέρια σας, επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία, τουλάχιστον μία ή δύο φορές ή περισσότερο.

Μαντέμι – αξίζει τον κόπο;

Ο χυτοσίδηρος είναι πολύ ευέλικτος, με εξαιρετικές ιδιότητες συγκράτησης θερμότητας και διασποράς σε μια σειρά θερμοκρασιών. Οι χορτοφάγοι απολαμβάνουν να χρησιμοποιούν σκεύη από χυτοσίδηρο. Πολλοί αρέσκονται στο να σερβίρουν στο τραπέζι το φαγητό σε κατσαρόλα ζεστή από την εστία μαγειρέματος ή το φούρνο και τα μαντεμένια σκεύη λειτουργούν σε όλων των ειδών τις κουζίνες – ηλεκτρικές, φυσικού αερίου και επαγωγικές. Οι λάτρεις της υπαίθρου λατρεύουν το χυτοσίδηρο πάνω σε ψησταριές, κάρβουνα ακόμα και ξυλόφουρνους. Οι οικολόγοι καταναλωτές εκτιμούν ότι αυτά τα σκεύη έχουν σχεδόν άφθαρτη ποιότητα και δεν χρειάζονται ποτέ αντικατάσταση. Τα καθιστά μια δια βίου επένδυση και ένα αντίδοτο στην μίας χρήσης κουλτούρα μας, μειώνοντας τις περιβαλλοντικές μας επιπτώσεις.

Παράπονα και συμπεράσματα από τα σκεύη χυτοσίδηρου

Όταν τα μαντεμένια σκεύη σας βρίσκονται σε αχρηστία, πιθανώς σας έχουν κουράσει. Μπορεί να είναι τραχιά, ανώμαλα ή ακόμη και λίγο σκουριασμένα. Τα πορώδη τηγάνια μπορεί να είναι κολλώδη, να κάψουν και να καταστρέψουν το φαγητό. Η σωστή πατίνα μπορεί να λύσει αυτά τα προβλήματα. Αυτά τα τηγάνια πρέπει να αποκατασταθούν προτού χρησιμοποιηθούν ξανά για σοτάρισμα με λίγο ή καθόλου λάδι. Μόλις επιστρώσετε το σκεύος σας με πολλές εξαιρετικά λεπτές στρώσεις από καθαρό λάδι λιναριού που έχει υποβληθεί σε  υψηλή θερμοκρασία, θα είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσετε για τα επόμενα χρόνια.

Λινέλαιο και για την υγεία μας

Αφού γνωρίσατε πόσο χρήσιμο είναι το λινέλαιο (για τα μαντεμένια σκεύη σας) και τις ιδιότητές του, γνωρίστε πόσο χρήσιμο είναι για την υγεία μας εδώ και πού το βρίσκετε εδώ.

Dana Green Remedios

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share