Ανακούφιση από τη δυσπεψία

δυσπεψία ένζυμα
2,5 λεπτά

Συνήθως δεν μας απασχολεί η διαδικασία της πέψης, μέχρι να νιώσουμε κάποιο δυσάρεστο σύμπτωμα. Συχνά, η αιτία της δυσπεψίας είναι η υπερκατανάλωση τροφής, όταν καθισμένοι στον καναπέ μετά από ένα εορταστικό δείπνο, αναρωτιόμαστε γιατί ενδώσαμε και στο τρίτο πιάτο. Αλλά μερικές φορές δεν είναι οι τροφές αυτές που προκαλούν τη δυσπεψία: το πρόβλημα μπορεί να είναι πιο συστημικό. Πριν φτάσουμε σε αυτό, βοηθά να γνωρίζουμε πώς το σώμα μας αφομοιώνει τις τροφές.

Η σημασία των πεπτικών ενζύμων

Το σώμα μας χρησιμοποιεί δύο είδη πεπτικών ένζυμων για να διασπάσει τις τροφές: αυτά που παράγουμε εμείς οι ίδιοι και αυτά που λαμβάνουμε μέσω των φυτικών τροφών.

Συνήθως μιλάμε για τα ένζυμα που παράγονται στο στομάχι, γνωστά ως γαστρικά ή στομαχικά ένζυμα. Αλλά δεν είναι μόνο το στομάχι που παράγει ένζυμα. Αυτοί οι μικροσκοπικοί επεξεργαστές τροφίμων εκκρίνονται σε διάφορα σημεία του πεπτικού μας συστήματος,  συμπεριλαμβανομένων του στόματος, του παγκρέατος και του λεπτού εντέρου.

Κάθε ένζυμο είναι ειδικό, σχεδιασμένο για ένα συγκεκριμένο είδος τροφής. Εάν δεν διαθέτουμε ένα συγκεκριμένο ένζυμο, θα έχουμε πρόβλημα με τη συγκεκριμένη τροφή στην οποία λειτουργεί. Αυτό πχ. κρύβεται πίσω από τη δυσανεξία στη λακτόζη. Μερικοί άνθρωποι δεν παράγουν το ένζυμο λακτάση, οπότε τα γαλακτοκομικά τους δημιουργούν δυσπεψία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΖΥΜΩΝ:

Η αμυλάση διασπά τους υδατάνθρακες και δρα τόσο στους «χρήσιμους» υδατάνθρακες (σκεφτείτε τους σύνθετους υδατάνθρακες όπως το καστανό ρύζι) όσο και τους «άχρηστους» (σκεφτείτε απλούς υδατάνθρακες όπως τα γλυκά).

Η κυτταρίνη διασπά τις φυτικές τροφές, ακόμα και την κυτταρίνη ή τις φυτικές ίνες.

Η λιπάση, που διασπά τα λίπη, χειρίζεται κάθε είδους λιπίδια: τα μονοακόρεστα, τα πολυακόρεστα και τα κορεσμένα λίπη.

Η πρωτεάση, που διασπά τις πρωτεΐνες, αφομοιώνει τα κρέατα, το tofu, τα αυγά και άλλες πρωτεϊνούχες τροφές.

Η βρομελίνη, που προέρχεται από ανανά, βοηθά επίσης στη διάσπαση των πρωτεϊνών.

Η άλφα-γαλακτοσιδάση είναι ο εχθρός των αερίων και του φουσκώματος, διασπά τα σύνθετα σάκχαρα σε φασόλια και χόρτα.

Η λακτάση, που μας βοηθά να χωνέψουμε τη λακτόζη (σάκχαρο που βρίσκεται κυρίως στο γάλα και σχηματίζεται από γαλακτόζη και γλυκόζη), μας επιτρέπει να απολαύσουμε το αγαπημένο μας τυρί και το παγωτό.

Ας γυρίσουμε στο πλούσιο εορταστικό γεύμα και στο πώς θα χωνέψουμε ένα γεύμα με κρέας, σάλτσα, πουρέ πατάτας με βούτυρο, γλυκοπατάτες, ψητά λαχανάκια Βρυξελλών, σάλτσα cranberry, πίτα, και γλυκό ταψιού με σιρόπι και σαντιγί. Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε όλα τα παραπάνω ένζυμα… εφόσον τα διαθέτουμε.

Αλλά ίσως και όχι. Μερικοί άνθρωποι απλώς δεν παράγουν επαρκή πεπτικά ένζυμα στο σύνολο ή μπορεί να τους λείπει ένα εντελώς (πχ. λακτόζη). Και επειδή τα ένζυμα είναι ευαίσθητα σε θερμοκρασίες και μαγείρεμα, τα ένζυμα που υπάρχουν στις φυτικές τροφές μπορεί να χαθούν κατά το πλύσιμο με χλωριωμένο νερό ή κατά το μαγείρεμα.

Πρόταση για την αποφυγή της δυσπεψίας:

Η Flora έχει μια λύση. Το Ultimate Digestive Enzyme είναι ένας συνδυασμός 7 πεπτικών ενζύμων από 100% φυτικές πηγές που συμπληρώνουν τα φυσικά ένζυμα που χάνονται κατά το μαγείρεμα, για την προώθηση της υγιούς πέψης, της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και της συνολικής υγείας. Διαθέτει αμυλάση, άλφα-γαλακτοσιδάση, πρωτεάση, κυτταρίνη, λιπάση και βρομελίνη για συνολική πέψη, καθώς και λακτάση για ανακούφιση από δυσανεξία στη λακτόζη.

Τα παραπάνω ένζυμα:

  • Bελτιώνουν την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, αυξάνουν τα επίπεδα ενέργειας, ελαττώνουν τους ερεθισμούς και τις τροφικές αλλεργίες και διατηρούν την υγεία του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθούν στη μείωση όλων των γαστρεντερικών συμπτωμάτων όπως αέρια, φουσκώματα, όξινες αναγωγές ή ρεψίματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  • Βοηθούν στη μέγιστη απορρόφηση των διαθέσιμων μέσω των τροφών θρεπτικών συστατικών, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
  • Με εγγυημένη δραστικότητα των ενζύμων που εκφράζονται με τις διεθνώς αποδεκτές μονάδες δραστικότητας FCC.
  • Χωρίς γλουτένη – Κατάλληλο για χορτοφάγους –Μη γενετικά τροποποιημένο

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share