Αγκινάρα. Ένα πολύτιμο φάρμακο της φύσης για το συκώτι και τη χολή

Αγκινάρα
3 λεπτά

Επιστημονικά ονόματα για την αγκινάρα: Cynara scolymus L. [Fam. Asteraceae]

Χρησιμοποιούμενα μέρη του φυτού: Εκχυλίσματα φύλλων και λουλουδιών αγκινάρας

Παραδοσιακή Χρήση:

– Αντιφλεγμονώδες

– Αντιοξειδωτικό

– Διεγερτικό της όρεξης

– Διεγερτικό της χολής – Χολική ανεπάρκεια

– Κυτταρική αναγέννηση

– Καθαρισμός- Αποτοξίνωση

– Διαταραχές του πεπτικού συστήματος—Μετεωρισμός

– Ναυτία

– Διουρητικό

– Μείωση της χοληστερόλης LDL

– Αγγειακές διαταραχές

Σύνοψη:

Η Αγκινάρα, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως τρόφιμο και φάρμακο από τους πρώιμους ελληνορωμαϊκούς χρόνους. Στην αρχαία Ρώμη, τα φύλλα αγκινάρας χρησιμοποιούνταν ως διουρητικό και χωνευτικό φάρμακο. Η γερμανική φαρμακοποιία χρησιμοποιεί τα φύλλα αγκινάρας για την αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών που προέρχονται από έλλειψη χολής, καθώς και για την τόνωση της όρεξης και της διούρησης. Οι γερμανικές αρχές αναγνωρίζουν ότι τα «πικρά» διεγείρουν την παραγωγή της χολής, αυξάνουν τη χολική διαλυτότητα και καθαρίζουν το ήπαρ από το συσσωρεμένο λίπος. Τα αποτελέσματα πολλών κλινικών ερευνών έδειξαν επίσης την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εκχυλισμάτων αγκινάρας στη θεραπεία των ηπατικών, των πεπτικών και χολικών δυσλειτουργιών και συμπτωμάτων, όπως: το αίσθημα φουσκώματος, η έλλειψη όρεξης, η ναυτία και οι γαστρικοί πόνοι. Μια πρόσφατη διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, πολυκεντρική κλινική δοκιμή κατέδειξε την αποτελεσματικότητα του ξηρού εκχυλίσματος αγκινάρας για τη θεραπεία της υπερ-λιποπρωτεϊναιμίας σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη. Οι ασθενείς έλαβαν 1,800 mg ξηρού εκχυλίσματος αγκινάρας ημερησίως ή εικονικού φαρμάκου σε διάστημα 6 εβδομάδων. Το εξεταζόμενο φάρμακο ήταν ένα υδατικό εκχύλισμα (25-35: 1) που ελήφθη σε επικαλυμμένα δισκία που περιείχαν 450 mg εκχύλισμα και συγκρίθηκε με εικονικό φάρμακο. Η μελέτη περιλάμβανε 143 ενήλικες ασθενείς με αρχική συνολική χοληστερόλη> 7.3 mmol / l (> 280 mg / dl). Οι μεταβολές της ολικής χοληστερόλης και της LDL-χοληστερόλης από την έναρξη μέχρι το τέλος της θεραπείας έδειξαν στατιστικά σημαντική υπεροχή (p = 0,0001) του ξηρού εκχυλίσματος αγκινάρας έναντι του εικονικού φαρμάκου. Η μείωση της ολικής χοληστερόλης στην ομάδα που λάμβανε το εκχύλισμα αγκινάρας ήταν 18,5% σε σύγκριση με 8,6% στην ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο. Η χοληστερόλη LDL μειώθηκε κατά 22,9% με το εκχύλισμα αγκινάρας σε σύγκριση με μόλις 6,3% με το εικονικό φάρμακο. Ο λόγος LDL / HDL μειώθηκε κατά 20,2% με το εκχύλισμα αγκινάρας και μόνο 7,2% με το εικονικό φάρμακο. Δεν υπήρξαν ανεπιθύμητες παρενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο κατά τη διάρκεια της μελέτης, αντιθέτως υπήρξε εξαιρετική ανεκτικότητα στο ξηρό εκχύλισμα αγκινάρας. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξηρό εκχύλισμα αγκινάρας θα μπορούσε ασφαλώς να συνιστάται στους ασθενείς για τη θεραπεία της υπερλιποπρωτεϊναιμίας και, συνεπώς, της πρόληψης της αγγειακής νόσου. Η αγκινάρα έχει επίσης ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Ενεργά συστατικά:

Το φύλλο της αγκινάρας περιέχει: 0-4% πικρές ενώσεις του τύπου λακτονόνης σεσκιτερπενίου που περιλαμβάνει κυναροπικρίνη, έως 2% φαινολικά οξέα, κυρίως 3-καφεοϋλκινικό οξύ (χλωρογενικό οξύ) και 1,5-δι-Ο-καφεοϋλκινικό οξύ (κυναρίνη), καφεϊκό οξύ, 0,1-1,0% φλαβονοειδή περιλαμβανομένων των γλυκοσίδων σκολυμοσίδης και λουτεολίνης, φυτοστερόλες, συμπεριλαμβανομένης της ταραξαστερόλης, σάκχαρα, ινουλίνη, ένζυμα και ένα πτητικό έλαιο αποτελούμενο κυρίως από τα σεσκιτερπένια βήτα-σελλιένιο και καρυοφυλλένιο.

Δοσολογία:

Τα φύλλα αγκινάρας γενικά λαμβάνονται ως εκχύλισμα ή βάμμα ή ως φύλλα κονιορτοποιημένα σε σκόνη που λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα. Η συνιστώμενη δοσολογία είναι 2 g φύλλων ψιλοκομμένων που λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα για ημερήσια δόση 6 γραμμαρίων. Λαμβάνονται και άλλα παρασκευάσματα αντιστοίχως, όπως υγρό εκχύλισμα, ξηρό εκχύλισμα, φρέσκο ​​πιεσμένο χυμό και βάμμα. Το ξηρό εκχύλισμα 12: 1 (νν / νν) λαμβάνεται σε μία μοναδική δόση των 0.5g. Το υγρό εκχύλισμα 1: 1 (g / ml) λαμβάνεται με δόση 2ml τρεις φορές ημερησίως και το βάμμα 1: 5 (g / ml) λαμβάνεται με δόση 6ml τρεις φορές ημερησίως. Άλλα εκχυλίσματα εμπορικών σημάτων ενδέχεται να υποδεικνύουν δοσολογίες βασισμένες σε γνωστά επίπεδα δραστικών συστατικών βάσει επιτυχών κλινικών δοκιμών με ανθρώπους.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων:

Καμία γνωστή

Αντενδείξεις:

Τα φύλλα αγκινάρας αντενδείκνυται σε περιπτώσεις μπλοκαρίσματος των χολικών αγωγών και παρεμπόδιση του ειλεού ή του εντέρου οποιουδήποτε είδους. Σε περιπτώσεις χολόλιθων, ζητήστε τη συμβουλή ειδικού ιατρού. Το φύλλο αγκινάρας μπορεί να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής σε ευαίσθητα άτομα.

Παρενέργειες:

Καμία γνωστή

Το Milk Thistle Plus της Flora με γαιδουράγκαθο, πικραλίδα και αγκινάρα

Η Flora διαθέτει το Milk Thistle Plus μια συνεργική φόρμουλα από τυποποιημένα εκχυλίσματα σπόρων Γαϊδουράγκαθου, φύλλων Αγκινάρας και ρίζας Πικραλίδας, για την προστασία και την ενίσχυση της Ηπατικής υγείας. Περιέχει:

  • 250 mg εκχύλισμα σπόρων Γαϊδουράγκαθου-Σίλυβου (Milk Thistle seed), 45:1 (ισοδύναμο με 11,25 g σπόρων, παρέχει 200 mg σιλυμαρίνης (silymarin)
  • 29 mg εκχύλισμα ρίζας Πικραλίδας (Dandelion root) 4:1 που ισοδυναμούν με 116 mg ρίζας
  • 12 mg εκχύλισμα φύλλων Αγκινάρας (Cynara Cardunculus) 3:1 που ισοδυναμούν με 36 mg φύλλων

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

Blumenthal M, Goldberg A, Brinckmann J 2000. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Copyright American Botanical Council. Publ. by Integrative Medicine Communications, 1029 Chestnut Street, Newton, MA 02464. Pp. 10-12.

Englisch W, Beckers C, Unkauf M, Ruepp M, Zinserling V. 2000. Efficacy of Artichoke dry extract in patients with hyperlipoproteinemia. Arzneimittelforschung. 2000 Mar; 50(3): 260-5.

Gebhardt R. 1998. Inhibition of cholesterol biosynthesis in primary cultured rat hepatocytes by artichoke (Cynara scolymus L.) extracts. J Pharmacol Exp Ther. 1998 Sep; 286(3): 1122-8.

Gebhardt R. 1997. Antioxidative and protective properties of extracts from leaves of the artichoke (Cynara scolymus L.) against hydroperoxide-induced oxidative stress in cultured rat hepatocytes. Toxicol Appl Pharmacol. 1997 Jun; 144(2): 279-86.

Wegener T, Fintelmann V. 1999. [Pharmacological properties and therapeutic profile of artichoke (Cynara scolymus L.)]. Wien Med Wochenschr. 1999; 149(8-10): 241-7. Review. German

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share