Έρευνα του UCLA δείχνει ότι τα «καλά» βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου

καλά βακτήρια για πρόληψη
3 λεπτά

Ο ερευνητής του Πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ, Robert Schiestl και οι συνεργάτες του έχουν δείξει ότι διάφορα είδη εντερικών βακτηρίων μπορούν να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για την πρόκληση και την πρόληψη της παχυσαρκίας, καθώς και σε άλλες καταστάσεις και ασθένειες. Τώρα, μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου UCLA προτείνει ότι τα «καλά» βακτήρια θα μπορούσαν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη και τη μείωση του κινδύνου για μερικούς τύπους καρκίνου.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου 2016 στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, προσφέρει ενδείξεις ότι οι αντιφλεγμονώδεις “ευεργετικές για την υγεία” ιδιότητες των βακτηρίων του εντέρου μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την ανάπτυξη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Τελικά, οι γιατροί θα μπορούσαν να είναι σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρκίνο αναλύοντας τα επίπεδα και τα είδη των εντερικών βακτηρίων στο σώμα, και στη συνέχεια να συνταγογραφούν  προβιοτικά για να αντικαταστήσουν ή να ενισχύσουν την ποσότητα των βακτηρίων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, δήλωσε ο Robert Schiestl, καθηγητής Παθολογίας, Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας και Ογκολογίας στο τμήμα Ακτινοβολίας  στο UCLA και κύριος συγγραφέας της μελέτης.

“Δεν είναι επεμβατική μέθοδος και είναι μάλλον εύκολο να το κάνουμε», είπε.

Μέσα σε εκατομμύρια χρόνια, τα βακτήρια του εντέρου έχουν εξελιχθεί σε καλά και κακά είδη: Τα καλά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες ενώ  τα κακά ευνοούν τις φλεγμονές. Το ανθρώπινο σώμα περιέχει συνήθως περίπου 10 τρισεκατομμύρια βακτήρια, εκ των οποίων μόνο το 1 τρις είναι ανθρώπινα κύτταρα.

Ο Schiestl και οι συνεργάτες του υποδεικνύουν κάποια «καλά» βακτήρια (Γαλακτοβάκιλλους) τα οποία έχουν μερικές πολύ χρήσιμες εφαρμογές έξω από την ιατρική (δεδομένου ότι οι γαλακτοβάκιλλοι κάνουν εξαιρετικό γιαούρτι, κεφίρ, kombucha και ξινολάχανο).

Η συμπλήρωση με καλά βακτήρια για την πρόληψη καρκίνου

Στη μελέτη του UCLA τα βακτήρια αυτά μείωσαν τις γονιδιακές βλάβες και σημαντικά τις φλεγμονές – ένας κρίσιμος στόχος επειδή η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των νευροεκφυλιστικών νόσων, των καρδιακών παθήσεων, την αρθρίτιδα και το λύκο) και στη διαδικασία της γήρανσης.

Προηγούμενη έρευνα με επικεφαλής τον Schiestl παρουσίασε τα πρώτα στοιχεία μιας σχέσης μεταξύ της εντερικής μικροχλωρίδας και της εμφάνισης του λεμφώματος, ενός καρκίνου που προέρχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η νέα μελέτη εξηγεί πώς η μικροχλωρίδα μπορεί να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου, και προτείνει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν να μην σχηματίζονται  καρκινικοί όγκοι.

Για τις δύο μελέτες, ο Schiestl και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ποντίκια που είχαν μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που ονομάζεται ΑΤM, το οποίο τους έκανε επιρρεπείς σε μια νευρολογική διαταραχή που ονομάζεται ataxia telangiectasia. Η διαταραχή, που επηρεάζει 1 στα 100.000 άτομα, συνδέεται με μία υψηλή συχνότητα εμφάνισης λευχαιμίας, λεμφώματα κι άλλους καρκίνους.

Οι ποντικοί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες –  στη μια χορηγήθηκαν μόνο αντιφλεγμονώδη βακτήρια και στην άλλη χορηγήθηκε ένα μίγμα από φλεγμονώδη και αντι-φλεγμονώδη μικρόβια (καλά και κακά) που συνήθως συνυπάρχουν στα έντερα.

Στο έγγραφο του Cancer Research, ο Schiestl και η ομάδα του έδειξαν ότι στα ποντίκια που χορηγήθηκαν μόνο τα ευεργετικά βακτήρια, το λέμφωμα έκανε σημαντικά περισσότερο χρόνο για να σχηματιστεί.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τους μεταβολίτες – τα μόρια που παράγονται από τη φυσική μεταβολική δράση του εντέρου – στα ούρα και τα περιττώματα των ποντικών. Οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που λάμβαναν μόνο τα ευεργετικά βακτήρια παρήγαγαν τους μεταβολίτες που είναι γνωστοί για την πρόληψη του καρκίνου. Αυτοί οι ποντικοί είχαν επίσης πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό των λιπών και οξειδωτικό μεταβολισμό, παράγοντες που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων, στα ποντίκια που έλαβαν μόνο τα καλά βακτήρια, το λέμφωμα σχηματίστηκε σε διπλάσιο χρόνο από ότι στα υπόλοιπα ποντίκια. Επιπλέον, τα ποντίκια με τα καλά βακτήρια έζησαν τέσσερις φορές περισσότερο και είχαν λιγότερες βλάβες στο DNA και φλεγμονές.

“Μαζί, αυτά τα ευρήματα προσδίδουν αξιοπιστία στην ιδέα ότι η χειραγώγηση της μικροβιακής σύνθεσης του οργανισμού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη ή την ανακούφιση ευαισθησίας στον καρκίνο», γράφουν οι ερευνητές. “Είναι αξιοσημείωτο ότι τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου επηρεάζει και μεταβάλλει  το βασικό μεταβολισμό του άνθρακα με έναν  γονοτυπικά ανεξάρτητο τρόπο.

Στο μέλλον, η ελπίδα μας είναι ότι η χρήση των συμπληρωμάτων που περιέχουν προβιοτικά θα γίνει μια πιθανή χημειοπροληπτική αγωγή για κανονικούς ανθρώπους, ενώ και θα μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στον  ευπαθή σε καρκίνο πληθυσμό.”

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RO1ES0951907) χρηματοδότησε τη μελέτη. Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν: η Ειρήνη Maier του UCLA,  οι Al Fornace και Amrita Cheema του Πανεπιστημίου Georgetown, και ο James Bornaman του UC Riverside.

Τα αξιόπιστα προβιοτικά της Flora που αποδεδειγμένα αποικίζουν την ανθρώπινη βλεννογόνο με καλά βακτήρια

Η Flora διαθέτει μια σειρά με εξειδικευμένα προβιοτικά που αποτελούνται αποκλειστικά από ανθρώπινες καλλιέργειες. Απευθύνονται ξεχωριστά σε μωρά, παιδιά, ενήλικες και ενήλικες άνω των 55 ετών με διαφορετικά ειδικά σχεδιασμένα μείγματα προβιοτικών καλλιεργειών, που περιέχουν καλά βακτήρια και συνεισφέρουν στην εντερική υγεία, στο ανοσοποιητικό, για πρόληψη φλεγμονών και λοιμώξεων.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share