Ένζυμα και προβιοτικά: γιατί χρειαζόμαστε και τα δύο.

ένζυμα προβιοτικά
2,5 λεπτά

Υπάρχει μεγάλη σύγχυση ως προς το τι είναι τα πεπτικά ένζυμα και τι τα προβιοτικά, επειδή και τα δύο παίζουν βασικούς ρόλους στο έντερο και την πεπτική υγεία. Είναι λογικό λοιπόν να αναρωτιόμαστε: Πρέπει να λαμβάνουμε προβιοτικά ή ένζυμα; Αν παίρνουμε το ένα, χρειαζόμαστε το άλλο; Για να απαντήσουμε πρέπει πρώτα να εξερευνήσουμε τα βασικά στοιχεία και των δύο.

Πεπτικά ένζυμα και προβιοτικά

Τα πεπτικά ένζυμα

Τα πεπτικά ένζυμα είναι μη ζωντανά μόρια, με βάση τις πρωτεΐνες που παράγονται και εκκρίνονται από τον πεπτικό σωλήνα. Έχουν σχεδιαστεί για να διασπούν τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη από τα τροφές μας, ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν για τις χιλιάδες βιολογικές εργασίες, που το σώμα πρέπει να επιτελέσει καθημερινά για να παραμένει υγιές και λειτουργικό. Τα πεπτικά ένζυμα κάνουν αποκλειστικά αυτή τη λειτουργία της διάσπασης εξαιρετικά καλά και εξαιρετικά γρήγορα.

Τα διάφορα είδη πρωτεασών διασπούν τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα. Η αμυλάση, η λακτάση και η άλφα-γαλακτοσιδάση διασπούν τους σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλα και σύνθετα σάκχαρα) σε γλυκόζη. Οι λιπάσες διασπούν τα λίπη σε λιπαρά οξέα και μονογλυκερίδια. Τα πεπτικά ένζυμα κάνουν το καθένα μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά: φτιάχνουν ή σπάζουν συγκεκριμένα μόρια εξαιρετικά καλά και εξαιρετικά γρήγορα. Για παράδειγμα, ένα ένζυμο πρωτεάσης διασπά μια πρωτεΐνη σε μια συγκεκριμένη θέση στην αλυσίδα της ένα εκατομμύριο φορές ανά δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει δουλειά!

Η συμπλήρωση με πεπτικά ένζυμα έχει νόημα για πολλούς λόγους

Τα ένζυμα που υπάρχουν σε φρέσκα, ωμά τρόφιμα επιτελούν μέχρι και το 60% της πέψης, πριν η τροφή μετακινηθεί στο κάτω μέρος του στομάχου μας. Οι βιομηχανικές επεξεργασίες και το μαγείρεμα καταστρέφουν όλα τα ένζυμα των τροφών και τα καθιστούν μη λειτουργικά.

Τι κάνουν τα συμπληρώματα πεπτικών ενζύμων:

  • Διασφαλίζουν ότι όλα τα τρόφιμα διασπώνται τέλεια στα απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά τους, ακόμα και σε κατάσταση υπερφαγίας. Έτσι, απελευθερώνεται το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να κάνει άλλες σημαντικές εργασίες: να καταπολεμά τους ιούς, τα μικρόβια, τους μύκητες και τα απόβλητα των κυττάρων, να διασπά τις φλεγμονώδεις και αυτοάνοσες πρωτεΐνες και να επισκευάζει τα κύτταρα και τους ιστούς.
  • Βοηθούν στην ανακούφιση από τις τροφικές δυσανεξίες, αλλεργίες και άλλες ευαισθησίες. Αυτό αφορά περίπου το 75% των ενηλίκων στον κόσμο που αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό δυσανεξίας στη λακτόζη (hypolactasia) από τη μειωμένη παραγωγή λακτάσης μετά τον απογαλακτισμό.
  • Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση μερικών από τα πεπτικά συμπτώματα που σχετίζονται με πιο σοβαρές παθήσεις όπως η κοιλιοκάκη και η κυστική ίνωση.
  • Δείτε τα 7 σημάδια που υποδηλώνουν την κακή πέψη

Τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που υπάρχουν σε έναν υγιή γαστρεντερικό σωλήνα και αποτελούν μέρος του εντερικού μικροβιώματος (το σύνολο όλων των διαφορετικών ειδών μικροβίων στο έντερο). Αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί διατηρούν συνήθως μια αμοιβαία επωφελή σχέση με τον ξενιστή, φέρνοντας μαζί τους μεταβολικά, ανοσολογικά, θρεπτικά και ψυχολογικά οφέλη.

Τα προβιοτικά απευθύνονται σε όλους, ακόμα και στους «απόλυτα υγιείς», για να εμπλουτίσουν την εντερική χλωρίδα. Είναι όμως περισσότερο απαραίτητα σε αυτούς που εμφανίζουν κάποια διαταραχή, ώστε να αποκαταστήσουν άμεσα ένα υγιές μικροβίωμα.

Οι πρωτεργάτες της προστασίας και ισορροπίας, τα προβιοτικά διατηρούν τους επιβλαβείς, εντερικούς μικροοργανισμούς υπό έλεγχο. Επιπλέον, βοηθούν στην πέψη. Παράγουν ορισμένες βιταμίνες (Β και Κ) και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας. Διεγείρουν την προστατευτική έκκριση βλεννίνης στην επένδυση του εντέρου και διασπούν τη χοληστερόλη και τις τοξίνες στο έντερο μας.

Τα προβιοτικά συμπληρώματα θεωρούνται ασφαλής θεραπεία και παίζουν ρόλο στην υγεία επειδή:

  • Αντικαθιστούν τα προβιοτικά που απαντώνται φυσικά σε φρέσκα ωμά τρόφιμα αλλά καταστρέφονται από τη βιομηχανική επεξεργασία και το μαγείρεμα.
  • Αντισταθμίζουν τις κακές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής.
  • Βελτιώνουν τη μικροβιακή ισορροπία στην εντερική οδό και αποκαθιστούν τη βασική μικροβιακή κοινότητα (την υγιή εντερική χλωρίδα) μετά από διαταραχές (dysbiosis) όπως λοίμωξη ή λήψη αντιβιοτικών
  • Υποστηρίζουν την ανοσοποιητική λειτουργία.
  • Μεταξύ εκατοντάδων διαφορετικών ειδών μικροβίων που υπάρχουν φυσικά στο έντερο, η έρευνα δείχνει ότι δύο τύποι προβιοτικών γνωστών ως Lactobacilli και Bifidobacteria προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη.
  • Δείτε τα 5 σημάδια που υποδηλώνουν ότι ίσως χρειάζεστε προβιοτικά

Πεπτικά ένζυμα vs προβιοτικά: Ποιες είναι οι ομοιότητές τους;

  • Και τα δύο καταστρέφονται από τη θερμότητα: Αν αδειάσετε τις κάψουλες σε τροφές, φροντίστε να τις προσθέσετε σε τροφές που είναι αρκετά δροσερές για κατανάλωση!
  • Και τα δύο κάνουν τη δουλειά τους μέσα στον πεπτικό σωλήνα.
  • Και τα δύο βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου, αλλά με διαφορετικούς τρόπους.
  • Και τα δύο υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Και, ποιες οι διαφορές ανάμεσα στα ένζυμα και τα προβιοτικά;

  • Τα ένζυμα είναι ενεργά αλλά μη ζωντανά μόρια. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί/βακτήρια.
  • Τα ένζυμα διασπούν επιδέξια τα τρόφιμα σε απορροφήσιμα θρεπτικά συστατικά, αλλά αυτό είναι το μόνο που κάνουν. Τα προβιοτικά προσαρμοσμένα στον άνθρωπο ζουν στο έντερο για έως και δύο εβδομάδες, τρώνε, πολλαπλασιάζονται και καταπολεμούν άλλα μικρόβια.
  • Τα ένζυμα προέρχονται από ωμές τροφές, συμπληρώματα και την παραγωγή του ίδιου του οργανισμού. Τα προβιοτικά δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό. Προέρχονται μόνο από ωμά τρόφιμα, εξωτερική επαφή ή συμπληρώματα.
  • Τα μόρια των ενζύμων είναι πολύ μικρότερα από τα προβιοτικά κύτταρα: μπορείτε να χωρέσετε 100 εκατομμύρια φορές περισσότερα ένζυμα στην ίδια κάψουλα. Είναι ένας από τους λόγους που τα ένζυμα είναι τόσο αποτελεσματικά.
  • Τα ένζυμα δεν απαιτούν ψύξη. Τα προβιοτικά απαιτούν.

Συμπέρασμα

Τα ένζυμα διασπούν τα τρόφιμα σε μικρότερα θρεπτικά συστατικά που μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το σώμα. Τα προβιοτικά προστατεύουν το πεπτικό σύστημα. Ο μειωμένος αριθμός προβιοτικών στο έντερο και η κακή πέψη επιβαρύνουν τον οργανισμό, ο οποίος πρέπει στη συνέχεια να εργαστεί σκληρότερα για να διορθώσει. Η κατανόηση των διαφορετικών τρόπων με τους οποίους λειτουργούν τα πεπτικά ένζυμα και τα προβιοτικά, μας δίνει μια πολύ καλύτερη εικόνα, του πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την υγεία του πεπτικού συστήματος.

Αξιολογώντας τις ανάγκες μας, μπορούμε να επιλέξουμε αυτό που μας χρειάζεται περισσότερο. Εάν θέλουμε το καλύτερο για την υγεία μας, και οι δύο αυτές διαφορετικές λειτουργίες χρειάζονται υποστήριξη.

Η Medmelon σας προτείνει τo Ultimate Digestive Enzyme με 7 ενεργά ένζυμα μεγάλης δραστικότητας που διασπούν λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ίνες και λακτόζη και το Super Adult Microbiota  με εγγυημένα 17 δισεκατομμύρια ζωντανά φιλικά βακτήρια ανά κάψουλα, που αποικίζουν τους βλεννογόνους και ανήκουν στη σειρά Udo’s Choice.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share