Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με ψυχικές διαταραχές

3 λεπτά
Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Όσοι υποφέρουν από άγχος, ίσως θα έπρεπε απλά να καταναλώνουν περισσότερα «καλά» βακτήρια. Ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν ότι ίσως υπάρχει σχέση ανάμεσα στα βακτήρια των πεπτικών μας σωλήνων με ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, η σχιζοφρένεια και ο αυτισμός. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν τη δύναμη των ισχυρών βακτηρίων των εντέρων, αν αναλογιστεί κανείς ότι ένας μέσος ενήλικας «μεταφέρει» περίπου 2,3 κιλά –τρισεκατομμύρια μικρόβια- στο πεπτικό του σύστημα.

Τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό /διαταραχή ελλειμματικής προσοχής έχουν αυξημένα επίπεδα των χημικών υποπροϊόντων των κλωστριδίων (βακτηρίδια)

Τα προβιοτικά καταναλώνονται μέσω τροφίμων όπως το γιαούρτι, το γιαούρτι σόγιας ή άλλα συμπληρώματα διατροφής. Τα προβιοτικά μεταφέρονται ακόμη μέσω μεταμοσχεύσεων κοπράνων, κατά τις οποίες κόπρανα από υγιείς δότες μεταφέρονται με τη μορφή υπόθετου σε ασθενείς που υποφέρουν από λοιμώξεις των εντέρων. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutritional Neuroscience και διεξήχθη από το εργαστήριο The Great Plains Laboratory έδειξε ότι τα επίπεδα των HPHPA (των χημικών υποπροϊόντων των κλωστριδίων (βακτηρίδια) είναι πιο υψηλά στα ούρα των παιδιών που πάσχουν από αυτισμό. Σε όσους χορηγήθηκαν αντιβιοτικά κατά των κλωστριδίων, εμφάνισαν μείωση στα συμπτώματα του αυτισμού, αναφέρει η βρετανική Daily Mail σε δημοσίευμά της.
Ο Dr James Greenblatt, ψυχίατρος από τη Βοστόνη, είχε ως ασθενή μια έφηβη με σοβαρή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, καθώς επίσης και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και σειρά πεπτικών προβλημάτων. Ο ψυχίατρος αρχικά έκανε μια εξέταση ούρων στην ασθενή του και βρήκε ότι τα επίπεδα των HPHPA της ήταν αυξημένα. Χορήγησε στην Mary ισχυρά προβιοτικά για να ενισχύσει τα καλά βακτήρια σε συνδυασμό με αντιβιοτικά και τα επίπεδα των HPHPA άρχισαν να πέφτουν δραματικά, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στο ABC News. Μετά από έξι μήνες τα συμπτώματα που εμφάνιζε η Mary είχαν αρχίσει να υποχωρούν και μέσα σε ένα χρόνο είχαν εξαφανιστεί. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, η Mary που πηγαίνει λύκειο, δεν έχει κανένα σημάδι από καμία από τις δύο ψυχικές διαταραχές.
Σε ορισμένους ασθενείς το βακτήριο strep έχει συνδεθεί με σημάδια ιδεοψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς, σε μια κατάσταση γνωστή ως PANDAS (Pediatric Autoimmune Neuropsychiatric Disorders Associated with Streptococcal infections / Παιδιατρική Αυτοάνοση Νευροψυχιατρική διαταραχή που συνδέεται με μολύνσεις από στρεπτόκοκκο). Η ασθένεια PANDAS είναι εξαιρετικά σπάνια και εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά. Θεωρείται αυτοάνοση διαταραχή, η οποία οδηγεί σε διάφορα τικ, εμμονές, καταναγκασμούς και άλλα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που να απαιτούν διάγνωση από ειδικό, όπως για παράδειγμα η διαταραχή χρόνιου τικ, η ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά και το σύνδρομο Tourette.
Σε έναν 10χρονο από τη Βιρτζίνια, προσθέτει το δημοσίευμα της Daily Mail, χορηγήθηκαν προβιοτικά βακτήρια καθώς είχε διαγνωστεί λανθασμένα ότι έπασχε από PANDAS, όταν εμφάνισε ψυχαναγκαστικά συμπτώματα, μετά από λοίμωξη από στρεπτόκοκκο και μακρά χρήση αντιβιοτικών. «Δεν είχε καθόλου χλωρίδα στο έντερο» είπε η μητέρα του Robin. «Ήταν πολύ υγιής και αθλητικός και μετά εμφάνισε ψυχαναγκαστική συμπεριφορά και τικ. Έδειχνε σα να μην μπορεί να το ελέγξει». Αφού του χορηγήθηκαν τα προβιοτικά όλα άλλαξαν. «Τα συμπτώματα εξαφανίστηκαν και ήταν εντελώς καλά. Η μέρα με τη νύχτα» είπε ακόμη στο ABC News.

Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν διαφορετικά βακτήρια από τους υπέρβαρους

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Science, οι λεπτοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά βακτήρια από τους υπέρβαρους, κάτι που ίσως θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία κατάλληλων προγραμμάτων απώλειας βάρους. Τα μωρά γεννιούνται με αποστειρωμένο πεπτικό σύστημα και αποκτούν τα «πρώτα τους βακτήρια» κατά τη διάρκεια του τοκετού, ενώ παίρνουν περισσότερα μέσω του μητρικού γάλακτος και με την επαφή τους με άλλους ανθρώπους. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ταυτοποιήσουν κάθε στέλεχος βακτηρίων, όμως μπορούν να διεξάγουν δοκιμές για τα χημικά υποπροϊόντα που παράγουν, υποστηρίζει ο Greenblatt.
Ο ίδιος ελέγχει σε κάθε ασθενή του τα επίπεδα των HPHPA (με μια απλή εξέταση ούρων) προτού προχωρήσει σε φαρμακευτική αγωγή για να θεραπεύσει τα συμπτώματα. «Οκτώ στους 10 ανθρώπους είναι καλά. Όμως στους δύο ασθενείς που τα επίπεδα αυτά είναι αυξημένα, αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ το νευρικό τους σύστημα. Δεν ξέρω γιατί αυτή η απλή εξέταση δε γίνεται σε κάθε ψυχιατρικό ασθενή. Το αναρωτιέμαι αυτό κάθε μέρα» είπε ακόμη ο ίδιος.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα (βακτήρια)  και στην αγχώδη συμπεριφορά (ψυχικές διαταραχές)

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2010, από το πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Communicative and Integrative Biology, οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην εντερική μικροχλωρίδα (τα βακτήρια) και την αγχώδη συμπεριφορά (ψυχικές διαταραχές). «Τα βακτήρια του εντέρου επικοινωνούν με τον εγκέφαλο με διάφορους τρόπους. Είτε μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος, είτε μέσω του εντερικού νευρικού συστήματος. Ωστόσο, ενώ η χορήγηση προβιοτικών μπορεί να βοηθά κάποιους ασθενείς, αυτό δε σημαίνει ότι αποτελούν “τη μαγική λύση”» είπε από την πλευρά της η αναπληρώτρια καθηγήτρια Jane Foster.
«Το στρες που συνδέεται με τα πρώτα στάδια της ζωής, η διατροφή και το χτίσιμο ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, όλα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία του ατόμου» κατέληξε η ίδια.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share