Τα βακτήρια στο έντερό μας είναι συμβιωτικά με τον ξενιστή τους, δηλαδή εμάς. Αυτά μας χρησιμοποιούν ως κατοικία τους και τρέφονται από τις τροφές που τους παρέχουμε, κι εμείς επωφελούμαστε από τις λειτουργικές διεργασίες που κάνουν εντός του οργανισμού μας, οι οποίες επηρεάζουν την πέψη, τον μεταβολισμό, την ανοσία, τη διάθεση, ακόμα και το βάρος μας.
Τα βακτήρια επηρεάζουν γενικότερα τον μεταβολισμό με τους εξής τρόπους:
– συμβάλλουν στα υγιή επίπεδα της χοληστερόλης καθώς επιταχύνουν τη διάσπαση των χολικών οξέων στο έντερο, ώστε να διευκολύνεται η ταχεία απέκκρισή τους
– συμβάλλουν στον υγιή μεταβολισμό της γλυκόζης
– βοηθούν στη σύνθεση των βιταμινών B και D
– βοηθούν στην απορρόφηση των μετάλλων από τον οργανισμό
– αυξάνουν την παραγωγή ενέργειας από τις τροφές
– ρυθμίζουν τη σύνθεση του λιπώδους ιστού
– ζυμώνουν τις φυτικές ίνες των τροφών μας, παράγοντας τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs): το οξικό, το προπιονικό και το βουτυρικό οξύ.
Τα βακτήρια επηρεάζουν ειδικότερα το βάρος μας ως εξής:
-μας ωθούν να καταναλώνουμε την τροφή που προτιμούν. Έτσι ενώ τα ωφέλιμα βακτήρια αποζητούν φυτικές ίνες, που είναι υγιεινές, τα παθογόνα βακτήρια αποζητούν τροφές πλούσιες σε σάκχαρα, τα οποία μας προσθέτουν βάρος.
-μερικά βακτήρια αντλούν περισσότερες θερμίδες από τις τροφές, ενώ άλλα λιγότερες. Τα βακτήρια «που μας αδυνατίζουν» αποζητούν από μας να τρώμε συγκεκριμένα φλαβονοειδή που ονομάζονται πολυφαινόλες, όπως είναι η ναρινγενίνη και η απιγενίνη και βρίσκονται σε εσπεριδοειδή, βότανα και ξηρούς καρπούς.
– ζυμώνοντας τις φυτικές ίνες που καταναλώνουμε, παράγουν τα λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (με μικρή αλυσίδα ατόμων άνθρακα), τα οποία συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και την παραγωγή ενέργειας.
i) το οξικό οξύ είναι το μεγαλύτερο σε ποσότητα λιπαρό οξύ στο έντερο. Έρευνες σε ποντίκια έχουν δείξει ότι μειώνει την όρεξη, καθώς βρέθηκε ποσότητα οξικού οξέος στον υποθάλαμο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την πείνα.
ii) το προπιονικό οξύ σηματοδοτεί τον κορεσμό καθώς παράγει ορμόνες που μειώνουν την όρεξη
iii) το βουτυρικό οξύ αυξάνει την παραγωγή ενέργειας και τη δραστηριοποίηση των μιτοχονδρίων (τα εργοστάσια ενέργειας εντός των κυττάρων) και διατηρεί σταθερό το σωματικό βάρος συμβάλλοντας στην ενεργειακή ομοιόσταση
Η υγιής εντερική χλωρίδα (εντερικό μικροβίωμα) συμβάλλει στην καλύτερη γενική υγεία
Το να διατηρούμε τα καλά βακτήρια στο έντερό μας σε μια υγιή ισορροπία με τα παθογόνα είναι πολύ σημαντικό για τη γενική μας υγεία. Το μικροβίωμά μας πρέπει να αποτελείται από τουλάχιστον 85% φιλικά βακτήρια. Για να το επιτύχουμε αυτό προσπαθούμε να τους παρέχουμε τις κατάλληλες τροφές και να αποφεύγουμε αυτές που τροφοδοτούν τα παθογόνα βακτήρια, ώστε να εμποδίσουμε την υπερανάπτυξή τους.
Συμπληρώνοντας τη διατροφή μας μ’ ένα μείγμα προβιοτικών, όπως το καθένα από τα 7 εξειδικευμένα προβιοτικά της Flora, κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να αντανακλά τη σύνθεση και την ποικιλομορφία της υγιούς εντερικής χλωρίδας στα διαφορετικά ηλικιακά στάδια της ζωής, θα διασφαλίσουμε τον αποικισμό των εντέρων με τις καλλιέργειες που είναι αναγκαίες για την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας μας. Η συστηματική λήψη των κατάλληλων προβιοτικών θα βελτιώσει την εντερική υγεία και θα βοηθήσει στην άμυνα ενάντια στις παθήσεις.