Τα αυτοάνοσα νοσήματα αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό στις δυτικές χώρες τα τελευταία χρόνια, όπως ο καρκίνος και οι αλλεργικές παθήσεις. Έρευνες έχουν ανακαλύψει τη σημασία της αλληλεξάρτησης των ανθρώπινων μικροβιακών κοινοτήτων (μικροβίωμα) με το ανοσοποιητικό σύστημα και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Πως δρα το ανοσοποιητικό
Για να προστατεύσει τον εαυτό του, ο οργανισμός διαθέτει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εύρεση και τον εντοπισμό παρασιτικών εισβολέων, όπως βακτήρια και μύκητες. Η ενασχόλησή του με τα μικρόβια περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του μικροβιώματος, τον έλεγχο των παθογόνων και την ισορροπημένη ανάπτυξη αβλαβών ή ευεργετικών οργανισμών. Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα συμβάλλει στην υγεία με πολλούς τρόπους και ότι αλληλοεπιδρά με το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν θεωρήσουμε ότι το ανοσοποιητικό λειτουργεί σαν όργανο σε δυο επίπεδα έμφυτα και προσαρμοστικά, τότε το μικροβίωμα, ιδιαίτερα του εντέρου αναδύεται ως ένα άλλο διακριτό όργανο που δρα σε τρίτο επίπεδο και είναι στενά συνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο με τις ανοσολογικές λειτουργίες.
Πως σχετίζεται το μικροβίωμα με τις αυτοάνοσες ασθένειες
Περιλαμβάνοντας βακτήρια, αρχαιοβακτήρια, μύκητες και άλλους μη ανθρώπινους οργανισμούς, η μικροχλωρίδα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, από τη γέννηση μας και μετά και το συντονισμό του καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
Για παράδειγμα, το μικροβίωμα του εντέρου σηματοδοτεί τα ανοσοποιητικά Τ κύτταρα για να διαφοροποιηθούν στους τέσσερις υποτύπους τους. Αυτοί οι πληθυσμοί υποτύπων πρέπει να ρυθμιστούν προσεκτικά ώστε να εξισορροπηθούν οι φλεγμονώδεις με τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Ο ρυθμιστής αυτών των υποτύπων είναι το ρυθμιστικό κύτταρο Treg. Στην περίπτωση δυσλειτουργίας των κυττάρων Treg, ο «οργανισμός μας» δεν αναγνωρίζεται ως «φίλος», προκαλώντας την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ίδιο τον οργανισμό. Αυτή είναι αυτοάνοση ασθένεια.
Άλλα παραδείγματα των επιδράσεων του εντερικού μικροβιώματος τόσο στις έμφυτες όσο και στις προσαρμοστικές πλευρές του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν τις επικοινωνίες με αντιγόνα κύτταρα (APC), ουδετερόφιλα και Β κύτταρα. Καθώς η συνεχιζόμενη έρευνα εμπλέκει όλο και περισσότερες αυτοάνοσες καταστάσεις, ξεδιπλώνει τις σύνθετες συνδέσεις μεταξύ του “μικροβιώματος” και των ανοσολογικών δραστηριοτήτων και το ορίζει λειτουργικά ως ένα τρίτο τμήμα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το σύμπαν της εντερικής χλωρίδας είναι πολύπλοκο και ποικίλλει από άτομο σε άτομο, από τη χρονική περίοδο, από τη διατροφή, από την κατάσταση της υγείας και το περιβάλλον. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια υγιής και ισορροπημένη εντερική χλωρίδα σε κάθε περίοδο της ζωής μας.
Τα προβιοτικά της Flora συμπληρώνουν ιδανικά τον οργανισμό, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαίτερες ανάγκες μας. Διαθέτουν εγγυημένα ζωντανά φιλικά βακτήρια, τα οποία αποικίζουν τις ανθρώπινες βλεννογόνους και αποκαθιστούν την υγιή εντερική χλωρίδα.
Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr