Προβιοτικό LRC ™ και καρδιακή υγεία

Προβιοτικό LRC ™ και καρδιακή υγεία

Η ποιότητα του προβιοτικού LRC ™ (Lactobacillus reuteri NCIMB 30242) που ξεχωρίζει από άλλα προβιοτικά στην αγορά σήμερα, είναι η ικανότητά του να υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς. Η εμφάνιση του LRC ™ στον κόσμο των προβιοτικών δημιούργησε μια νέα προοπτική για τα προβιοτικά πέρα από το στερεότυπο «πεπτική – εντερική υγεία» και προσέφερε ένα νέο πρότυπο για την προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

Τι λέει η τρέχουσα έρευνα για το LRC ™ και την καρδιαγγειακή υγεία;

Τα αυξημένα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα (LDL-C) είναι ένας γνωστός αλλά τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η αυξημένη LDL-C μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις υποβοηθώντας το σχηματισμό και την ανάπτυξη λιπαρών πλακών στο ενδοθήλιο των αρτηριών. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ένα συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει μια ασθένεια. Ωστόσο, υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι το LRC ™ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα LDL-C κατά περισσότερο από 10%, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε σημαντικό βαθμό. [1] Στην πραγματικότητα, το LRC ™ είναι το πρώτο κλινικά αποδεδειγμένο προβιοτικό που υποστηρίζει υγιή επίπεδα χοληστερόλης.

Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή και οι κίτρινες λιπαρές εναποθέσεις (πλάκες) μέσα στις αρτηρίες που θέτουν τα θεμέλια για τις καρδιακές παθήσεις συνυπάρχουν. Το LRC ™ έχει επίσης ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να δράσει σε μοριακό επίπεδο για την αντιμετώπιση μηχανισμών που προκαλούν καρδιακές παθήσεις.

 

Για να καταλάβουμε πώς το LRC ™ μας απαλλάσσει από την περίσσεια κακής χοληστερόλης, ας γνωρίσουμε τη φυσική διαδικασία εξάλειψης της χοληστερόλης.

Η χοληστερόλη προέρχεται είτε από τη διατροφή είτε (το μεγαλύτερο μέρος) παράγεται από το ίδιο το σώμα. Στη συνέχεια «συσκευάζεται» σε σωματίδια που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες. Οι δύο σημαντικές λιποπρωτεΐνες είναι οι λιποπρωτεΐνες υψηλής πυκνότητας (HDL ή καλή χοληστερόλη) και οι λιποπρωτεΐνες χαμηλής πυκνότητας (LDL ή κακή χοληστερόλη).

Χρειαζόμαστε μια ορισμένη ποσότητα χοληστερόλης (ιδίως HDL) για να διατηρήσουμε τα κύτταρα μας ζωντανά. Ωστόσο, η LDL-C είναι ο «κακός» που πρέπει να παρακολουθείται καθώς υπερβάλλουσα ποσότητά της δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων υγείας.

Για να απαλλαγούμε από την υπερβολική κακή χοληστερόλη, το συκώτι πρέπει να την μετατρέψει σε χολικά οξέα -φυσικά απορρυπαντικά που διαλύουν το λίπος, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης. Αυτά τα χολικά οξέα στη συνέχεια ταξιδεύουν από το συκώτι στο έντερο μπρος-πίσω και τελικά αποβάλλονται από τα κόπρανα. Αλλά αυτές οι φυσικές διεργασίες μπορεί να μην λειτουργούν αποτελεσματικά σε κάθε άτομο, γι’ αυτό τα επίπεδα των κακών λιπιδίων αρχίζουν να αυξάνονται.

 

Το LRC ™ λειτουργεί με 4 τρόπους για να μειώσει τα επίπεδα LDLC.

  1. Το LRC ™ περιέχει το μοναδικό ένζυμο Bile Salt Hydrolase (BSH, Υδρολάση Χολικού Άλατος).

Η χοληστερόλη χρειάζεται δεσμευμένα χολικά οξέα για να υγροποιηθεί και να μεταφερθεί εύκολα στο αίμα. Οτιδήποτε «σπάει» το δεσμό των χολικών οξέων, εμποδίζει ταυτόχρονα και τη μεταφορά χοληστερόλης στο αίμα. Το προβιοτικό LRC ™ έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό δράσης. Περιέχει ένα ξεχωριστό ένζυμο, το BSH, που χωρίζει τη σύνδεση μεταξύ των χολικών οξέων και εμποδίζει την απορρόφηση της περιεχόμενης χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος. Δηλαδή αυξάνει τα κυκλοφορούντα μη συνδεδεμένα (αποσυζευγμένα) χολικά οξέα, ενώ καθιστά την LDL χοληστερόλη λιγότερο διαλυτή, λιγότερο απορροφήσιμη και λιγότερο διαθέσιμη στο αίμα. [1] [2]

 

  1. Το LRC ™ επιταχύνει την κατανομή και την απομάκρυνση της κακής χοληστερόλης

Λόγω της μοναδικής δυνατότητάς του να ενισχύει την απομάκρυνση της χοληστερόλης επιταχύνοντας τη ροή των χολικών οξέων προς το έντερο, το LRC ™ μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγούμε από τα υπερβολικά επίπεδα κακής χοληστερόλης στο αίμα. [1] Το σώμα στη συνέχεια καταναλώνει την περίσσεια χοληστερόλης του αίματος για να αντικαταστήσει τα χολικά οξέα που χάνονται στα κόπρανα, μειώνοντας περαιτέρω τα επίπεδα LDL-C.

 

  1. Το LRC ™ μειώνει τα επίπεδα μιας φυσικής πρωτεΐνης που «διευκολύνει» τη δημιουργία θρόμβων αίματος

Εκτός από τη μείωση των επιπέδων LDL-C, αυτό το καινοτόμο προβιοτικό μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ινωδογόνου κατά 14,25%. [1] Τι είναι το ινωδογόνο και ποια είναι η σχέση του με τις καρδιακές παθήσεις; Είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από το συκώτι ως απάντηση σε τραυματισμό που πυκνώνει το αίμα και σταματά την αιμορραγία σχηματίζοντας θρόμβους αίματος. Αλλά σε μερικούς ανθρώπους, το ήπαρ υπερπαράγει  ινωδογόνο με αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα στο αίμα, γεγονός που καθιστά τις αρτηρίες τους (ειδικά εκείνες που τροφοδοτούν την καρδιά) επιρρεπείς στην ανάπτυξη θρόμβων αίματος. Αυτοί οι θρόμβοι εμποδίζουν τη ροή του αίματος, ανοίγοντας το δρόμο για καρδιακές παθήσεις όπως στηθάγχη και καρδιακή προσβολή. [3]

Η έρευνα δείχνει ότι το LRC ™ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ινωδογόνου, αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό θρόμβου αίματος στις αρτηρίες και ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. [1]

 

  1. Το LRC ™ μπορεί να περιορίσει τα επίπεδα CRP υψηλής ευαισθησίας (hs-CRP)

Το Hs-CRP είναι ένας πρωτεϊνικός δείκτης φλεγμονής που χρησιμοποιείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια ως προγνωστικός παράγοντας για επικείμενες καρδιακές παθήσεις. Το προβιοτικό LRC ™ μπορεί να μειώσει τις τιμές hs-CRP και ως εκ τούτου, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. [1]

 

References

  1. World Health Organization (WHO). Global Atlas on Cardiovascular Disease and Control (2011). 2. V.L.Roger, A.S.Go et al. Circulation, 125:e2-e220 (2012). 3. World Health Organization (WHO). Prevention of Cardiovascular Disease Guidelines (2007). 4. A.H.Lichtenstein, L.J.Appel, et al. Circulation, 114:82-96 (2006). 5. S.M.Grundy, J.I.Cleeman, et al. Circulation, 110: 227-239 (2004). 6. Adult Treatment Panel III (ATP III). NIH Publication No. 02-5215 (2002). 7. S.M.Grundy. Circulation, 117:569-573 (2008). 8. World Health Organization and Food and Agricultural Organization, Joint FAO/ WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food (2002). 9. C.Hill, F.Guarner, et al. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 11(8):506–514 (2014). 10. N.G.Hord, Annu Rev Nutr, 28, 215-231 (2008). 11. T.Matsubara, F.Li, et al. Mol Cell Endocrinol, 368(1-2):17-29 (2012). 12. S.A.Joyce, J.MacSharry, et al. Proc Natl Acad Sci USA, 111:7421-6 (2014). 13. W.Branton, M.L.Jones, et al. Int Journal Probiotics Prebiotics, 6, 1-12 (2010). 14. D.Roy, P.Savard, et al. J Microbiol Biotechnol Food Sci, 5(4): 320-325 (2016). 15. M.L.Jones, C.J.Martoni et al. Br J Nutr, 107, 1505-1513 (2012a). 16. M.L.Jones, C.J.Martoni et al. Eur J Clin Nutr, 66, 1234-1241 (2012b). 17. S.S.AbuMweis, R.Barake et al. Food Nutr.Res., 52 (2008). 18. I.Demonty, R.T.Ras et al. J Nutr, 139, 271-284 (2009). 19. J.W.Anderson, L.D.Allgood et al. Am J Clin Nutr, 71, 472-479 (2000). 20. J.W.Anderson, H.M.Bush, J Am Coll Nutr, 30, 79-91 (2011) 21. E.R.Schiff, N.C.Small et al, J Clin Invest, 51, 1351-1362 (1972). 22. P.A.Dawson. Handb Exp Pharmacol, 169-203 (2011). 23. C.J.Martoni, A.Labbe, et al. Gut Microbes, 6(1): 57-65 (2015). 24. M.L.Jones, C.J.Martoni et al. Food Chem Toxicol, 50, 2216-2223 (2012c). 25. M.L.Jones, C.J.Martoni et al. Regul Toxicol Pharmacol, 63, 313-320 (2012d). 26. M.L.Jones, C.J.Martoni, et al. J Clin Endocrinol Metab, 98(7):2944-2951 (2013a). 27. M.L.Jones, C.J.Martoni, et al. Expert Opin Biol Ther (2013b). 28. EFSA Scientific Committee. EFSA J, 587:1-16 (2007). 29. Therapeutic Goods Administration, Australian Government (2007). 30. F.Bourdichon, S.Casaregola, et al. Int J Food Microbiol, 154(3):87-97 (2012).

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mai στο info@medmelon.gr Cholviva

Σχετικά Νέα

Share