Προβιοτικά

advanced divider
peptiko
probiotics all

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
για τα φιλικά βακτήρια

Η καλή υγεία βασίζεται θεμελιωδώς στα φιλικά, συμβιωτικά βακτήρια που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα.

Τι είναι τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά» ή «φιλικά» βακτήρια που αποτελούν τους φυσιολογικούς κατοίκους των εντέρων. Αν και η λέξη βακτήρια συνήθως συνδέεται με μικρόβια και αρρώστιες, τα φιλικά βακτήρια βοηθούν το σώμα να λειτουργεί, να διατηρείται υγιές και να καταπολεμά τις νόσους και τις ασθένειες. Τα «κακά» ή «παθογόνα» βακτήρια αντίθετα, μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στην εντερική μικροχλωρίδα και να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες.

Προβιοτικά και καλή υγεία

Η καλή υγεία βασίζεται θεμελιωδώς στα φιλικά, συμβιωτικά βακτήρια που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα. Συμπληρώνοντας τη διατροφή σας μ’ ένα μείγμα προβιοτικών, κατάλληλα σχεδιασμένο ώστε να αντανακλά τη σύνθεση και την ποικιλομορφία της υγιούς εντερικής χλωρίδας στα διαφορετικά ηλικιακά στάδια της ζωής, θα διασφαλίσετε τον επαναποικισμό των εντέρων με τις καλλιέργειες που είναι αναγκαίες για την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας σας. Η συστηματική λήψη των σωστών προβιοτικών θα βελτιώσει την εντερική υγεία και θα βοηθήσει στην άμυνα ενάντια στις παθήσεις.
Γιατί χρειαζόμαστε τα προβιοτικά;

Περισσότερα από 400 διαφορετικά είδη και πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια ζουν συνολικά στο πεπτικό σύστημα ενός ανθρώπου. Η ισορροπία μεταξύ των φιλικών και παθογόνων βακτηρίων είναι ευαίσθητη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, καθώς συναγωνίζονται για την επικράτηση. Ενώ οι άνθρωποι ξεκινούν τη ζωή τους έχοντας ένα υγιές εντερικό περιβάλλον, η ηλικία, ο τρόπος ζωής και διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η κακή διατροφή, το στρες, το χλωριωμένο νερό, οι ασθένειες, τα αντιβιοτικά που λαμβάνουμε μέσω τροφών ή για ιατρικούς λόγους, το αλκοόλ, οι γέννες με καισαρική τομή, οι ασθένειες των ταξιδιωτών κ.ά., ελαττώνουν τον πληθυσμό των φιλικών βακτηρίων. Αυτό επιτρέπει στα παθογόνα βακτήρια να υπερισχύουν και να προκαλούν προβλήματα. Όταν η αναλογία των φιλικών προς τα παθογόνα ελαττώνεται, αρχίζουν να εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα όπως υπερβολικά αέρια, φουσκώματα, διάρροια, εντερική τοξικότητα, δυσκοιλιότητα και φτωχή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Εάν αυτή η ανισορροπία δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια κατάσταση, να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις. Ένα υγιές περιβάλλον στο παχύ έντερο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ποσοστό 85% σε φιλικά βακτήρια, έτσι ώστε να εμποδίζουν την υπερανάπτυξη αποικιών των παθογόνων μικροοργανισμών όπως το Escherichia coli, η σαλμονέλα και άλλα πολλά.

Τι προσφέρουν τα συμπληρώματα προβιοτικών;

Εκτεταμένες επιστημονικές έρευνες έχουν καταδείξει την σπουδαιότητα των προβιοτικών συμπληρωμάτων:

– Προάγουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού

  • Βελτιώνουν την ανοσοαπόκριση – ενδεικτικά σε αλλεργίες, δερματίτιδα κ.ά.
  • Βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονωδών διεργασιών στην ελκώδη κολίτιδα και το IBS
  • Αντιμάχονται τα βακτήρια που ευθύνονται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
  • Τα προβιοτικά συστήνονται ευρύτατα σε περιπτώσεις μολύνσεων από μύκητες και βακτήρια όπως π.χ. η Candida, επειδή εγκαθιστούν μεγάλους υγιείς πληθυσμούς φιλικών βακτηρίων που ανταγωνίζονται τους παθογόνους για να επικρατήσουν
  • Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για την πρόληψη και θεραπεία στις άφθες (του στόματος), τις μυκητιάσεις των ποδιών (πόδι του αθλητή), τις κολπικές μυκητιάσεις και την ακμή

 

 

-Βελτιώνουν την πέψη

 

  • Βελτιώνουν τη διαθρεπτική απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και αμινοξέων και συνθέτουν τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγεία του νευρικού συστήματος
  • Βοηθούν την πέψη των τροφών στα έντερα και «ζυμώνουν» τις ίνες για να παραχθούν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας – αυτά παρέχουν ενέργεια στα κύτταρα του παχέος εντέρου και γενικά διατηρούν υγιή τα έντερα (βουτυρικό οξύ, προπιονικό οξύ, μυρμηκικό οξύ κ.λπ.)
  • Προάγουν την ομαλή κινητικότητα του εντέρου
  • Μειώνουν τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια (ακόμα και τη βρεφική ή αυτή που προκαλείται από αντιβιώσεις και ταξίδια)
  • Συμβάλλουν στην υγιή λειτουργικότητα του γαστρεντερικού φραγμού
  • Προλαμβάνουν τροφικές δηλητηριάσεις

 

 

-Παράγουν πολύτιμες ουσίες όπως αντιοξειδωτικά, σεροτονίνη, ντοπαμίνη και λιπαρά οξέα που συμβάλλουν:

  • Στη μείωση της χοληστερόλης και τη ρύθμιση του σακχάρου
  • Στην καλή διάθεση και τη γνωστική υγεία
  • Στην καλή ποιότητα της επιδερμίδας
  • Στη διατήρηση της υγείας των οστών
Πώς πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά;

Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν τα προβιοτικά λαμβάνονται τακτικά, κατά προτίμηση καθημερινά, έτσι ώστε να αντικαθίστανται οι βακτηριακοί πληθυσμοί που χάνονται λόγω του βλαβερού τρόπου ζωής και των επιβαρυντικών περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι τελευταίες έρευνες κατέδειξαν ότι τα προβιοτικά λειτουργούν καλύτερα όταν λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι, όταν δηλαδή οι τροφές έχουν εξουδετερώσει την οξύτητα των γαστρικών υγρών του στομαχιού. Τα προβιοτικά της Flora είναι ειδικά παρασκευασμένα και ελεγμένα ώστε να αντέχουν ακόμα και 3 ώρες στους 37oC σε όξινο pH 3-4. Έτσι περνούν με ασφάλεια μέσα από τα οξέα του στομάχου και φτάνουν στο έντερο ακέραια. Για το λόγο αυτό δεν χρειάζονται εντερική επίστρωση. Οι κάψουλες μπορούν να ανοιχτούν και το περιεχόμενό τους να αναμιχθεί με δροσερό ή χλιαρό (αλλά όχι καυτό) νερό, εξομοιώνοντάς τα έτσι με αυτά που παίρνουμε κατευθείαν από τις ωμές τροφές.

Τα 10 Σημεία Υπεροχής των Προβιοτικών Flora

1. 7 εξειδικευμένες φόρμουλες για κάθε ηλικία ή κατάσταση υγείας, με ευρύ φάσμα προβιοτικών που καλύπτουν τον καθένα σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του. 

2. Ιδανική αναλογία προβιοτικών καλλιεργειών ανά προϊόν που διασφαλίζουν άμεσο αποικισμό, καλύτερη συμβατότητα και μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και πολλαπλασιασμού των φιλικών βακτηρίων.

3. Δε χρησιμοποιούνται καλλιεργημένες τροφές, πρεβιοτικά, πρόσθετα, μαγιά ή φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS), παρά μόνον αγνά ζώντα προβιοτικά σε μεγάλες συγκεντρώσεις με εγγυημένη δραστικότητα μέχρι την ημερομηνία λήξης.

4. Δεν περιέχουν αλλεργιογόνα (άλευρα, σόγια, δημητριακά, γλουτένη, γαλακτοκομικά <1%) και μπορούν να ληφθούν από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

5. Χρησιμοποιούνται ανθρώπινες προβιοτικές καλλιέργειες που α) επιβιώνουν από τους δυο φραγμούς των προβιοτικών: το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι και τη χολή στο λεπτό έντερο και β) παράγουν ευεργετικές ουσίες που βελτιώνουν την εντερική υγεία

6. Δε χρησιμοποιούνται ζωικές προβιοτικές καλλιέργειες που συνήθως βρίσκονται σε συμβατικά συμπληρώματα, γιαούρτια, γαλακτοκομικά, κλπ. και είναι απλά διερχόμενες-μεταβατικές από το πεπτικό σύστημα χωρίς δυνατότητα αποικισμού.

7. Αυστηρή επιλογή δραστικών καλλιεργειών με βάση δημοσιευμένες κλινικές μελέτες και αναλυτικούς εργαστηριακούς ελέγχους, και προσδιορισμός των προβιοτικών στελεχών με γένος – είδος – σειρά (π.χ. L. casei HA-108).

8. Εγγυημένοι πληθυσμοί ζώντων φιλικών βακτηρίων μέχρι την ημερομηνία λήξης λόγω των: α) ειδικά ανθεκτικών – στην υγρασία και το οξυγόνο – καψουλών, β) ελέγχων από ανεξάρτητα διεθνή εργαστήρια για τη δραστικότητα, την καθαρότητα, την αντοχή στο όξινο γαστρικό περιβάλλον, τα χολικά άλατα, τις ενζυμικές δράσεις και την ικανότητα αναπαραγωγής.

9. Πρωτοποριακές μέθοδοι συσκευασίας, σκούρα γυάλινα μπουκάλια αποστειρωμένα με άζωτο, άθερμη σφράγιση μετά τη γέμιση, μεταλλικά πώματα που αποτρέπουν την αλλοίωση από οξυγόνο και φως.

10. Διατηρούνται στο ψυγείο ζωντανά «σε ύπνωση» και γίνονται ενεργά εισερχόμενα στον οργανισμό μας με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την τροφή (σάκχαρα, πρωτεΐνες), οπότε εγκαθίστανται και πολλαπλασιάζονται.

Εντερική χλωρίδα: Ένα περίπλοκο & ποικιλόμορφο σύμπαν

Οι γαλακτοβάκιλλοι και τα μπιφιδοβακτήρια είναι οι κύριες προβιοτικές ομάδες που απαντώνται στο ανώτερο και κατώτερο τμήμα των εντέρων. Διατηρούν την υγιή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας παράγοντας οργανικές ενώσεις που αυξάνουν την οξύτητα του εντέρου και εμποδίζουν την αναπαραγωγή πολλών βακτηρίων. Επίσης παράγουν υποκατάστατα που δρουν σαν φυσικά αντιβιοτικά και καταπολεμούν ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς.

Lactobacillus acidophilus
Είναι ένας από τους σημαντικότερους μικροοργανισμούς που βρίσκονται στο λεπτό έντερο, παράγει γαλακτικό οξύ που εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων καλλιεργειών όπως Salmonella, Shigella, S.Faecalis και E.Coli, καθώς και φυσικά αντιβιοτικά που ενισχύουν τις ανοσολειτουργίες, μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη, ενισχύει το ανοσοποιητικό, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρκίνο.
Lactobacillus casei
Χρησιμοποιείται συχνά για την καλλιέργεια γάλακτος και υπάρχει φυσιολογικά στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα. Αποσυνθέτει τους υδατάνθρακες, εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων στο λεπτό έντερο, έχει μελετηθεί για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, τη δραστικότητά του ενάντια σε καρκινικά κύτταρα και το ρόλο του στην κυτταρική ανοσία. Επίσης έχει αποδειχθεί η χρησιμότητά του στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από αντιβιοτικά και ιούς.
Lactobacillus plantarum
Βακτήριο φυτικής προέλευσης, είναι ένα ακόμη είδος μείζονος σημασίας που απαντάται στα έντερα. Εκκρίνει το φυσικά παραγόμενο αντιβιοτικό lactolin και έχει ευεργετικές αντιμικροβιακές δράσεις. Αυτό το προβιοτικό μελετάται συστηματικά για την αποτελεσματικότητά του ενάντια σε αλλεργίες, καρκίνους και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Lactobacillus rhamnosus
Είναι από τα πλέον σημαντικά και μελετημένα προβιοτικά, βρίσκεται κυρίως στο λεπτό έντερο και στο γυναικείο κόλπο και είναι ευεργετικό για την εξάλειψη των βακτηρίων που εμπλέκονται σε κολπικές και ουρολογικές μολύνσεις. Ανθεκτικότατο στα χολικά άλατα και τα γαστρικά οξέα, παρέχει εξαιρετική προστασία από την εισβολή βλαπτικών μικροοργανισμών στην κυκλοφορία, ενεργοποιώντας τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου να παράξουν μια καλυπτική βλέννη. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά ιδιαίτερα ενάντια στους ιούς που προκαλούν διάρροιες (rotavirus) και γαστρεντερίτιδες.
Bifidobacterium bifidum
Βρίσκεται στο παχύ έντερο και παράγει βιταμίνες Β, βοηθώντας τον οργανισμό στην απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Παράγει γαλακτικό και οξικό οξύ που μειώνουν το εντερικό ph και εμποδίζουν τα μη φιλικά βακτήρια να αναπτυχθούν, ενώ μειώνει την εκδήλωση οξείας διάρροιας στα βρέφη και είναι ευεργετικό στη θεραπεία των φλεγμονών του εντέρου. Η συστηματική του χρήση βελτιώνει τις ανοσολογικές και αντιφλεγμονώδεις λειτουργίες των ηλικιωμένων.
Bifidobacterium breve
Αποικίζει το παχύ έντερο και είναι ένας παραγωγός γαλακτικού και οξικού οξέος που εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων. Ενισχύει τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού ενάντια σε διάφορα παθογενή αντιγόνα και έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν το έλκος. Πρόσφατες μελέτες κατέδειξαν ότι το B.breve μπορεί να αποικίσει το ανώριμο έντερο των βρεφών πολύ αποτελεσματικά και συνδέεται με μεγαλύτερη αύξηση βάρους σε βρέφη με πολύ χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση.
Lactobacillus salivarius
Βρίσκεται στο στόμα και το λεπτό έντερο. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει το μάτωμα των ούλων, την τερηδόνα των δοντιών, την άσχημη αναπνοή, τις άφθες και τα στοματικά έλκη. Ο L. salivarius αποδομεί πρωτεΐνες και παράγει βιταμίνες Β, ένζυμα και γαλακτικό οξύ. Οι ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητές του έχουν αποδειχθεί κλινικά.
Bifidobacterium infantis
Είναι το πιο σημαντικό προβιοτικό που βρίσκεται στο έντερο των βρεφών και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οξείας διάρροιας. Ενεργοποιεί την παραγωγή ανοσορρυθμιστικών παραγόντων και μπορεί να καταπολεμήσει παθογόνα όπως clostridia, salmonella και shigella.
Bifidobacterium longum
Παίζει άμεσο ρόλο στην καταστολή της ανάπτυξης παθογόνων και σηπτικών βακτηρίων. Αποδομεί τα χολικά άλατα, βοηθά στη σύνθεση των βιταμινών Β και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω της δράσης του στην ανοσογλομπουλίνη Α (lgA). Παράγει ωφέλιμα οξέα (γαλακτικό και οξικό) και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την πέψη της λακτόζης και τη δυσκοιλιότητα.
Lactobacillus fermentum
Έχει ισχυρές αντιμικροβιακές-αντιβιοτικές ιδιότητες κυρίως έναντι των gram (-), Enterococci, Staphylococcus aureus, Salmonella, Shigella κ.ά. Εμπλέκεται στο μεταβολισμό και τη μείωση της χοληστερόλης. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε όξινο ph και σε υψηλή συγκέντρωση χολής, βοηθώντας ουσιωδώς την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού. Αναπληρώνει την έλλειψη προβιοτικού πληθυσμού μετά από αντιβιώσεις.

Σύνθεση Προβιοτικών Flora

Προβιοτικά Flora
L.acidophilus HA-122
L.casei HA-108
L.plantarum HA-119
L.rhamnosus HA-111
L.rhamnosus HA-114
L.salivarius HA-118
B.bifidum HA-132
B.breve HA-129
B.infantis HA-116
B.longum HA-135
L.Fermentum HA-179
Toddler’s Probiotic
Kid’s Probiotic
Super Adult Microbiota
Senior’s Probiotic
Super 8 Plus Microbiota
Super Hi-Potency Microbiota
Super 5 Probiotic

Ανώτατο επίπεδο ποιότητας παρασκευής

Η διαδικασία παρασκευής είναι θεωρητικά απλή και ταυτόχρονα σύνθετη στην εφαρμογή της. Ο εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας σε συνδυασμό με την υψηλή τεχνογνωσία των ειδικών επιστημόνων έχουν σαν αποτέλεσμα την παραγωγή της υψηλότερης δυνατής στανταρισμένης συγκέντρωσης προβιοτικών.

Science-testing-1
Καλλιέργεια & ζύμωση
Τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε ένα ειδικό μέσο καλλιέργειας και αύξησης όγκου, μέχρι να μεταβούν στη ζύμωση. Η καλλιέργεια προβιοτικών που προκύπτει, από διαυγής γίνεται θολή λόγω της βακτηριακής αναπαραγωγής.
Science-testing-2
Φιλτράρισμα
Μόλις η ζύμωση έχει ολοκληρωθεί, η καλλιέργεια συμπυκνώνεται για να μειωθεί σε όγκο και να προστατευτεί ζωντανή μέχρι την επόμενη περίπλοκη φάση επεξεργασίας, με την προσθήκη «κρυοπροστατευτικών».
Science-testing-5
Λυοφιλοποίηση
(αφυδάτωση σε συνθήκες κατάψυξης)
Η συμπυκνωμένη βακτηριακή καλλιέργεια καταψύχεται στους - 40oC. Έπειτα, μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται εξάχνωση, ο πάγος μετατρέπεται σε ατμό, παράγοντας μια συμπαγή κρούστα έτοιμη για κονιορτοποίηση (άλεσμα).
Science-testing-4
Κονιορτοποίηση
Στη συνέχεια η κρούστα αλέθεται προσεκτικά σε λεπτή πούδρα που περιέχει υψηλή βακτηριακή συγκέντρωση. Αυτή είναι πλέον η καθαρή καλλιέργεια.
Science-testing-3
Ανάμειξη
Η καθαρή καλλιέργεια αναμειγνύεται με φυσικές συσσωματικές ουσίες για να καταστήσει δυνατή την επακόλουθη φάση της τοποθέτησης σε κάψουλες.
proviotics-timeline
Συσκευασία
Η Flora χρησιμοποιεί κάψουλες κατάλληλες για χορτοφάγους που, εξαιτίας της πολύ χαμηλής υγρασίας τους, επιμηκύνουν το χρόνο ζωής των ευαίσθητων στην υγρασία προβιοτικών. Αποκλειστικά γυάλινες σκούρες, ανακυκλώσιμες, μη-αντιδρώσες, κεχριμπαρένιες φιάλες διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του προϊόντος.
1
2
3
4
5
6
Βήμα 1ο
Βήμα 2ο
Βήμα 3ο
Βήμα 4ο
Βήμα 5ο
Βήμα 6ο

Προδιαγραφές Διατήρησης για καλύτερο αποτέλεσμα

Στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφεται ο ενεργός πληθυσμός κάθε προβιοτικής καλλιέργειας ανά κάψουλα τόσο κατά την παρασκευή όσο και κατά τη λήξη. Όταν το προϊόν διατηρείται στο ψυγείο, μπορεί να υπάρχει μια μέση μηνιαία μείωση του πληθυσμού κατά 2%, γεγονός που σημαίνει ότι τα προβιοτικά παραμένουν εξαιρετικά δραστικά ακόμα και μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης! Αν όμως παραμείνει εκτός ψυγείου, μπορεί η μέση μηνιαία μείωση να φτάσει το 20%. Επομένως, η διατήρηση εντός ψυγείου εγγυάται τη μέγιστη ισχύ και αποτελεσματικότητα, αλλά τα Προβιοτικά Udo’s Choice μπορούν να παραμείνουν εκτός ψυγείου ασφαλώς για λίγες μέρες π.χ. όταν ταξιδεύουμε. Τέλος, μπορούν να καταψυχθούν για επιμήκυνση του χρόνου διατήρησης.

Χρήσιμες Πληροφορίες για τα Προβιοτικά της Flora

  • Η λήψη προβιοτικών να απέχει 4 ώρες από πιθανή λήψη αντιβιοτικού
  • Να λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι που έχει πιο αλκαλικό pH
  • Οι κάψουλες μπορούν να ανοιχτούν και να καταναλωθεί το περιεχόμενό τους με τροφή ή νερό (όχι καυτά)
  • Μπορούν να καταψυχθούν ώστε να παραταθεί η λήξη τους

Σχετικά Άρθρα