Το λάπαθο – με επιστημονική ονομασία Rumex acetosella L [Fam Polygonaceae], είναι ένα βότανο που αξίζει πραγματικά να ανακαλύψετε καθώς παραδοσιακά μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
– Κατά της διάρροιας
– ως αντιφλεγμονώδες
– ως αντιοξειδωτικό
– για κυτταρική αναγέννηση
– για καθαρισμό
– ως αποτοξινωτικό
– ως διουρητικό
– ως καθαρκτικό
– για να καταπολεμήσει το σκορβούτο – για να εξισορροπήσει αγγειακές διαταραχές
Το βότανο λάπαθο ήταν δημοφιλές στους ιθαγενείς
Τουλάχιστον δέκα ιθαγενείς φυλές του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το φυτό, γνωστό και ως ξινό χόρτο ή ξινό ζιζάνιο, ως τροφή και φάρμακο. Το λάπαθο είναι ένα δημοφιλές συστατικό πολλών λαϊκών θεραπειών και το τσάι χρησιμοποιούνταν παραδοσιακά ως διουρητικό και για τη θεραπεία πυρετών, φλεγμονών και σκορβούτου.
Το λάπαθο θεωρήθηκε το πιο ενεργό βότανο στο Flor Essence για την τόνωση της κυτταρικής αναγέννησης, αποτοξίνωσης και καθαρισμού, με βάση τις αναφορές της Rene Caisse και του γιατρού συναδέλφου της που έκαναν μελέτες σε ποντίκια με μη φυσιολογική ανάπτυξη στην αρχική φόρμουλα των οκτώ βοτάνων.
Είναι ενδιαφέρον ότι, παρόλο που δεν είναι όσπριο, περιέχει σημαντικά επίπεδα φυτοοιστρογόνων με αξιοσημείωτη δράση δέσμευσης υποδοχέων οιστρογόνων, παρόμοια με τα φυτοοιστρογόνα ισοφλαβονών που είναι κοινά στο κόκκινο τριφύλλι, τη γλυκόριζα και τη σόγια, όλα όσπρια γνωστά για τις ισχυρές ιδιότητες αποκατάστασης της υγείας. Το βότανο περιέχει επίσης αρκετές ανθρακινόνες που είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά και σαρωτές ελευθέρων ριζών. Τα στενά συγγενικά είδη του βοτάνου περιέχουν μια ισχυρή αντιβακτηριακή ένωση που ονομάζεται ρουμυκίνη, η οποία είναι αποτελεσματική κατά της Escherichia, της Salmonella και του Staphylococcus. Η υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες του τσαγιού μπορεί επίσης να προσφέρει στυπτική δράση, η οποία είναι χρήσιμη για τη θεραπεία της διάρροιας και της υπερβολικής αιμορραγίας της περιόδου. Σε χαμηλές δόσεις, τα περισσότερα είδη λάπαθου είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της διάρροιας. Ωστόσο, σε υψηλότερες δόσεις, είναι καθαρτικά λόγω της παρουσίας ανθρακινονών που επηρεάζουν άμεσα τον νευρομυϊκό ιστό, διεγείρουν τις περισταλτικές κινήσεις, αυξάνουν την παραγωγή των κυττάρων του βλεννογόνου του παχέος εντέρου και διεγείρουν την έκκριση υγρών στον εντερικό αυλό, ασκώντας έτσι καθαρτική δράση.
Μια σύγκριση της κατανομής των ανθρακινονών σε 19 αντιπροσωπευτικά είδη λάπαθου (Rumex) έδειξε πανομοιότυπο προφίλ μεταξύ του Rumex acetosella και του Rumex acetosa και ισχυρή ομοιότητα με το Rumex crispus. Το Rumex crispus έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της αναιμίας, του άνθρακα, της διάρροιας, του εκζέματος, του πυρετού, του κνησμού, της λέπρας, της ελονοσίας, των ρευματισμών, της δακτυλίτιδας και της φυματίωσης.
Ανακαλύψτε τις ευεργετικές ιδιότητες του λάπαθου μέσα από τη μοναδική σύνθεση 8 βοτάνων του Flor Essence
Το λάπαθο είναι ένα από τα 8 βότανα που περιέχει το Flor•Essence®. Το λάπαθο μαζί με την κολλιτσίδα, το λάπαθο, τη φτελιά, το νεροκάρδαμο, το κόκκινο τριφύλλι, το αγιάγκαθο, το φύκι και το ραβέντι, σε ακριβείς προκαθορισμένες αναλογίες, ενοποιούνται σε μια εντελώς νέα ουσία, όπου το ένα ενισχύει τα οφέλη του άλλου και δημιουργούν ένα ισχυρό συνεργικό αποτέλεσμα που αποτοξινώνει και τονώνει τον οργανισμό.
Ενεργά συστατικά του λάπαθου:
Τα εναέρια μέρη που έχουν αποξηρανθεί περιέχουν: ρουτίνη (0,53%), γλυκοσίδες φλαβονών (δηλαδή υπεροσίδη ή κερσιτίνη-3d-γαλακτοσίδη) 0,05% και υπερίνη (12 mg/100 g). Το λάπαθο περιέχει επίσης βιταμίνες: C, A, σύμπλεγμα B, D, E, K, P και U. Η συνολική βιταμίνη C των φύλλων ποικίλλει από 750-1200mg/100g με βάση το ξηρό βάρος. Η τέφρα (8,1%) περιέχει, σε μορφή οξειδίου, 20,0% ασβέστιο, 13,9% φώσφορο, 13,4% μαγνήσιο, 28,3% κάλιο και 11,5% πυρίτιο, μαζί με σίδηρο, θείο, χαλκό, ιώδιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Τα φύλλα και οι μίσχοι περιέχουν ευεργετικά καροτενοειδή, χλωροφύλλη, οργανικά οξέα (δηλαδή μηλικό, οξαλικό, ταννικό, τρυγικό και κιτρικό) και φυτοοιστρογόνα. Το φυτό περιέχει επίσης ανθρακινόνες, συμπεριλαμβανομένης της εμοδίνης, της αλόης εμοδίνης, της χρυσοφανόλης, της ρείνης και του φυσιόν.
Προτεινόμενη Δοσολογία:
Το λάπαθο μπορεί να ληφθεί ως τσάι με τη συνιστώμενη δόση από ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο υπέργειο βότανο ανά φλιτζάνι βραστό νερό. Η Culpeper συνιστά τα φύλλα να χρησιμοποιούνται για τη διουρητική τους ιδιότητα και να λαμβάνονται ως έγχυμα με δόση 28g σε 570ml βραστό νερό. Συνιστά τον χυμό των φύλλων ως τονωτικό για τα νεφρά και το ουροποιητικό σύστημα που λαμβάνεται σε δόσεις από μισό έως ένα κουταλάκι του γλυκού.
Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα:
Σε μεγάλες δόσεις, οι καθαρτικές ενώσεις τύπου ανθρακινονών μπορεί να αυξήσουν τη δράση άλλων καθαρτικών και επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται ταυτόχρονα.
Αντενδείξεις- Παρενέργειες:
Το λάπαθο και άλλα φυτά της οικογένειας Polygonaceae περιέχουν οξαλικά στα φρέσκα και μαγειρεμένα φύλλα τους και αντενδείκνυνται σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά. Αυτά τα φυτά με χαρακτηριστική ξινή γεύση, συμπεριλαμβανομένου του ραβεντίου, δεν πρέπει να καταναλώνονται σε ποσότητα (απλώς ως άρωμα ή μπαχαρικό σε μικρές ποσότητες) επειδή τα οξαλικά μπορεί να επηρεάσουν το μεταβολισμό του ασβεστίου στο σώμα, ειδικά σε μια δίαιτα φτωχή σε ασβέστιο. Τα φύλλα του ραβεντίου περιέχουν αρκετά οξαλικά και καθαρτικές ενώσεις τύπου ανθρακινόνες που προκαλούν δηλητηρίαση και πιθανώς ακόμη και θάνατο εάν καταναλωθούν σε υπερβολικές ποσότητες. Έχει αναφερθεί ένας θάνατος για έναν άνδρα που κατανάλωνε σούπα με 500 γραμμάρια Rumex acetosa. Τα τσάγια που περιέχουν λάπαθο (καυτά υδατικά εκχυλίσματα λάπαθου που δεν περιέχουν καμία πρώτη ύλη βοτάνων) περιέχουν μόνο ίχνη οξαλικών, ωστόσο οι κατασκευαστές τέτοιων τσαγιών θα πρέπει να κάνουν δοκιμές ρουτίνας για να διασφαλίσουν τους πελάτες για ασφαλή επίπεδα. Μεγάλες δόσεις τσαγιού από λάπαθο και/ή συμπυκνωμένα εκχυλίσματα μπορεί επίσης να προκαλέσουν γαστρικές διαταραχές, ναυτία και διάρροια λόγω καθαρτικών ενώσεων τύπου ανθρακινονών.
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Υδατικό εκχύλισμα ολόκληρου ή κομμένου αποξηραμένου βοτάνου
Βιβλιογραφικές Αναφορές
Duke JA. 1985. Rumex crispus L. In Handbook of Medicinal Herbs. CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 414-415.
Fairbairn JW, and Muhtadi FJ. 1972. Chemotaxonomy of Anthraquinones in Rumex. Phytochemistry 11: 263-268.
Foster S, and Duke JA. 1990. Sheep Sorrel in Medicinal Plants. Houghton Mifflin Co., New York, NY, p. 214.
Turner N, and Kuhnlein H. 1991. Traditional plant foods of Canadian indigenous peoples. Nutrition, botany and use. In Food and Nutrition in History and Anthropology Vol. 8. Gordon & Breach Science Publishers, Philadelphia, PA, p. 222.
Yagi T, Yamauchi K, and Kuwano S. 1997. The synergistic purgative action of aloe-emodin anthrone and rhein anthrone in mice: synergism in large intestinal propulsion and water secretion. J Pharm Pharmacol 49: 22-25.