Καλή υγεία με… μύρτιλο! 

καλή υγεία με μύρτιλο
3 λεπτά

Το Μύρτιλο θα πρέπει όλοι να το προσθέσουμε στη διατροφή μας για να διατηρήσουμε την καλή μας υγεία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Κι αυτό συμβαίνει διότι είναι μια από τις πλουσιότερες φυσικές πηγές ανθοκυανινών, μιας συγκεκριμένης κατηγορίας φλαβονοειδών,  πολυφαινολικών ενώσεων.  

Οι πολυφαινολικές ουσίες που περιέχουν τα μύρτιλα είναι τα βασικά βιοδραστικά που είναι υπεύθυνα για τα πολλά οφέλη υγείας των μύρτιλλων και άλλων μούρων. Μέσα στις πολλές δράσεις που έχει το μύρτιλο εδώ θα αναφέρουμε τις έρευνες και τα συμπεράσματα για τις αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές δράσεις¹.  

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22593936/ 

Αντιοξειδωτικές δράσεις 

Οι ανθοκυανίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και τα ιόντα χηλικού μετάλλου και αυτή η θεμελιώδης ιδιότητα καθιστά τα μούρα γενικά και τα μύρτιλα ειδικότερα ως κορυφαία τροφή με πολλαπλά οφέλη υγείας.  

Σε έρευνα, μετά τη λήψη συμπληρώματος με εκχύλισμα μύρτιλου,  αποδείχθηκε ότι: 

– το εκχύλισμα μύρτιλου προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από οξειδωτική βλάβη, καθώς εξετάστηκαν ζωικές καλλιέργειες ηπατοκυττάρων 

– στον καρδιακό μυ βρέθηκαν χαμηλότερα υπεροξείδια λιπιδίων στον ορό και αυξημένη γλουταθειόνη 

– υπήρχε επίσης αυξημένη δραστηριότητα του μιτοχονδριακού σύμπλοκου II, αυξημένη δραστικότητα ATP νατρίου/καλίου και αυξημένο δυναμικό μιτοχονδριακής μεμβράνης 2 . 

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/#ch4_sec5 

Αντιφλεγμονώδεις δράσεις 

Η φλεγμονή είναι καταρχήν ένας προστατευτικός μηχανισμός, αλλά η χρόνια φλεγμονή αυξάνει το οξειδωτικό στρες και την ανάπτυξη πολλών ασθενειών. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι ανθοκυανίνες- οι κυριότερες φαινολικές ενώσεις που βρίσκονται στο μύρτιλο- έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.   

Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί περιλαμβάνουν την αναστολή της δραστηριότητας του πρωτεασώματος, η οποία ελέγχει την αποδόμηση των κυτταρικών πρωτεϊνών και την αναστολή της ενεργοποίησης του πυρηνικού παράγοντα κB (NF-κB), η οποία ελέγχει την έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη απόκριση.  

Η συμπλήρωση με ένα εμπορικό προϊόν από μύρτιλα σε υγιή άτομα για 3 εβδομάδες συσχετίστηκε με μείωση σε αρκετές προφλεγμονώδεις και ανοσορυθμιστικές κυτοκίνες και, στη συνέχεια, η μελέτη έδειξε μειωμένα επίπεδα hs-CRP και φλεγμονώδεις κυτοκίνες στο πλάσμα 31 ατόμων που έλαβαν 330ml/ημέρα χυμό μύρτιλου για 4 εβδομάδες. Καθώς το οξειδωτικό στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μύρτιλου μπορεί να είναι υπεύθυνες για τουλάχιστον ορισμένα από τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα που αναφέρονται. Ωστόσο, είναι πιθανή η επιλεκτική ενεργοποίηση γονιδίων και η αναστολή από άλλους μηχανισμούς εκτός των άμεσων αντιοξειδωτικών επιδράσεων 3.  

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/#ch4_sec5 

Αντιμικροβιακές δράσεις 

Οι αντιμικροβιακές επιδράσεις των φυτικών ουσιών μπορεί να προκύπτουν μέσω της ανάσχεσης της βακτηριακής προσκόλλησης στα κυτταρικά τοιχώματα, της άμεσης μικροβιακής θανάτωσης ή της ενίσχυσης της δράσης των αντιβιοτικών.  

Αρκετά φυτά βρέθηκαν να έχουν αντιμικροβιακές επιδράσεις. Τα κράνμπερις έχουν ισχυρές ιδιότητες κατά της προσκόλλησης των βακτηρίων και χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. Άλλοι ερευνητές αναφέρουν την ανασχετική δράση των μούρων κατά του ελικοβακτηρίδιου του πυλωρού και ότι τα εκχυλίσματα μούρων αυξάνουν τις αντιμικροβιακές επιδράσεις του αντιβιοτικού κλαριθρομυκίνης έναντι του H. Pylori. 

Τα εκχυλίσματα από μύρτιλα και άλλα μούρα, έχουν αναφερθεί ότι εμφανίζουν άμεσες αντιμικροβιακές επιδράσεις σε ανθρώπινα παθογόνα, όπως Salmonella και Staphylococcus aureus, και αναστέλλουν την ανάπτυξη του Clostridium και του Staphylococcus, που είναι gram(+) οργανισμοί. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο χυμός μύρτιλου ανέστειλε την προσκόλληση του Streptococcus pneumoniae στα ανθρώπινα βρογχικά κύτταρα και την ανάπτυξη του S. Pneumoniae (κύρια αιτία μηνιγγίτιδας, μέσης ωτίτιδας και πνευμονίας), αν και τα αποτελέσματα του μύρτιλου ήταν μικρότερα από αυτά του κράνμπερι.  

Τα ευρήματα των αντιμικροβιακών δράσεων των φυτικών προϊόντων είναι σημαντικά και επίκαιρα, κυρίως λόγω των νέων μολυσματικών ασθενειών που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια, της παρουσίας διαφόρων παθογόνων στα τρόφιμα και το νερό και την αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται με την ηλικία, ενώ οι πληθυσμοί μας γερνούν. 4 

4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92770/#ch4_sec5 

Η συνέργεια των ανθοκυανιδών από διαφορετικά μούρα 

Αν και υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν διερευνήσει τις αντιοξειδωτικές και άλλες σχετικές με την υγεία επιδράσεις των ανθοκυανινών και των πλούσιων σε ανθοκυανίνη μούρων και εκχυλισμάτων, μόνο λίγες έχουν χρησιμοποιήσει αποκλειστικά το μύρτιλο. Σε συγκριτική μελέτη μεταξύ των διαφόρων μούρων σε σχέση με την αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες , τα μύρτιλα βρέθηκαν να υπερέχουν, έχοντας στη φλούδα τους την υψηλότερη ποσότητα συνολικών ανθοκυανινών. (5) Το μύρτιλο είναι πλούσιο σε ανθοκυανίνες, ειδικά σε δελφινιδίνες και κυανιδίνες. Υπάρχει πλέον πληθώρα στοιχείων που δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις είναι βιοδιαθέσιμες και βιοδραστικές.

Παρά ταύτα οι διάφορες ανθοκυανίνες που περιέχουν διαφορετικά σκούρα φρούτα φαίνεται ότι δε δρουν μεμονωμένα αλλά συνεργικά, γι’ αυτό και οι έρευνες περιλαμβάνουν διάφορους συνδυασμούς με κράνμπερις, φραγκοστάφυλα, άλλα μούρα και σπόρους σταφυλιών. Για τις έρευνες, χρησιμοποιήθηκαν εμπορικά τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα, ή μεγάλες ποσότητες φρέσκων φρούτων.

5.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19702172/

Beyond Grape Seed : μια βόμβα ανθοκυανιδών 

Το Beyond Grape Seed της Flora είναι μια φόρμουλα από τιτλοδοτημένα εκχυλίσματα σπόρων σταφυλιού (OPC’s), μύρτιλων και κράνμπερις. 

To πλήρες φάσμα των φλαβονοειδών του, έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό, υποστηρίζει την υγεία των αγγείων, της όρασης, του ουρογεννητικού, προφυλάσσει το DNA από φθορές και δρα αντιγηραντικά. 

Σχετικά Νέα

Share