Η δυσανεξία στη γλουτένη και η εντερική διαπερατότητα.

δυσανεξία στη γλουτένη
2 λεπτά

Γνωρίζατε πως η δυσανεξία στη γλουτένη προκαλεί εντερική διαπερατότητα; Τι σημαίνει όμως αυτό και πώς μπορείτε να ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας; Διαβάστε παρακάτω.

Τι είναι η εντερική διαπερατότητα;

Στο άνω τμήμα του εντέρου-το λεπτό έντερο- γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών μας. Όταν το έντερό μας είναι υγιές, μοιάζει σα μια πολύ πυκνή γάζα η οποία είναι διαπερατή σε πολύ μικρό βαθμό, τέτοιο ώστε να μπορούν να περνούν μέσα από τις τρύπες της στο κυκλοφορικό, μόνο πολύ μικρού μεγέθους θρεπτικά συστατικά. Όταν το λεπτό έντερο παύει να είναι υγιές, τότε μοιάζει σα μια αραιή γάζα με μεγάλες τρύπες, οι οποίες επιτρέπουν σε μεγαλομόρια-όπως η γλουτένη-, άπεπτες τροφές, τοξίνες, μικρόβια κ.ά. να διαπερνούν τα εντερικά τοιχώματα και να εισέρχονται στην κυκλοφορία.  Ο οργανισμός αντιλαμβάνεται αυτά τα μόρια ως εχθρικούς εισβολείς και αντιδρά προκαλώντας συστημικές φλεγμονές, μυϊκούς πόνους, έλλειψη ενέργειας και πολλά άλλα συμπτώματα.

Που βασίζεται η υγεία του εντέρου;

Η διατήρηση της υγείας του λεπτού εντέρου βασίζεται πρωταρχικά στην παρουσία φιλικών βακτηρίων. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, τα σάκχαρα, το χλωριωμένο νερό, το stress και η λήψη αντιβιοτικών ευνοούν την υπερανάπτυξη παθογόνων μυκήτων (όπως το Candida albicans). Τα παθογόνα βακτήρια προκαλούν πεπτικά προβλήματα, φουσκώματα, αέρια και αυξημένη εντερική διαπερατότητα. Αποικίζοντας και άλλα μέρη του σώματος, δημιουργούν κολπικές μολύνσεις, στοματίτιδες κ.ά.. Μπορούν επίσης να κάνουν συστηματικούς αποικισμούς και να προκαλέσουν αλλεργίες, αυτοάνοσες ασθένειες, προβλήματα συγκέντρωσης μνήμης και πολλά άλλα. Η αποκατάσταση της υγείας του εντέρου γίνεται με την αύξηση του πληθυσμού των φιλικών βακτηρίων. Οι 8 καλλιέργειες στο προβιοτικό συμπλήρωμα Super 8 Plus Microbiota έχουν επιλεγεί ειδικά ώστε να μειώσουν τον πολλαπλασιασμό των εχθρικών παθογόνων και να επαναφέρουν την υγεία στο λεπτό έντερο. Με  42 δις ζώντα βακτήρια, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό, αποκαθιστά τη βλεννογόνο και τις εντερικές λάχνες του εντέρου και βοηθά στην άμυνα του οργανισμού απέναντι στους μύκητες και τα βακτήρια που προκαλούν, ουρολογικές, μυκητιακές και βακτηριακές λοιμώξεις.

Δυσανεξία στη γλουτένη και διατροφή

Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη, μια κληρονομική αυτοάνοση αντίδραση στην κατανάλωση γλουτένης – μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια, φούσκωμα και βλάβες στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου (σύνδρομο εντερικής διαπερατότητας). Αυτά τα άτομα πρέπει να απέχουν από την κατανάλωση γλουτένης.

Υπάρχει ακόμα ένα ποσοστό που έχει απλά ευαισθησία στην κατανάλωση γλουτένης χωρίς όμως να έχει διαγνωσμένη κοιλιοκάκη και νιώθει καλύτερα όταν αποφεύγει τη γλουτένη.

Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ιατρική απόδειξη, ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής. Μάλιστα στην πραγματικότητα, πολλά τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν επιπλέον ζάχαρη, μειωμένες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι πιο ακριβά και η συστηματική διατροφή με αυτά οδηγεί στατιστικά σε μεγαλύτερο ποσοστό με διαβήτη τύπου 2.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share