Όταν είμαστε άρρωστοι, συχνά νιώθουμε ιδιαίτερα άσχημα, και αυτό μας κάνει να εκτιμάμε περισσότερο την καλή μας υγεία – κάτι που πολλές φορές θεωρούμε δεδομένο. Όταν μας ταλαιπωρεί ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη, καταλήγουμε στο κρεβάτι με μπούκωμα, βήχα και εξάντληση, βυθισμένοι σε μια αίσθηση αδιαθεσίας και κόπωσης. Μόνο τότε συνειδητοποιούμε πλήρως πόσο σημαντικό είναι να νιώθουμε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια.
Το να πεις ότι αισθάνεσαι άσχημα όταν είσαι άρρωστος ακούγεται αυτονόητο, αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Τι ακριβώς είναι εκείνο που κάνει ένα απλό κρυολόγημα ή μια ίωση να μας προκαλεί τόσο έντονη δυσφορία;
Τι συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο όταν είμαστε άρρωστοι;
Μέρος της δυσφορίας που νιώθουμε όταν είμαστε άρρωστοι οφείλεται στην ανοσολογική μας απόκριση στα παθογόνα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει μια αρχική φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία ενεργοποιείται από τις κυτοκίνες, καθώς και την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η άνοδος της θερμοκρασίας βοηθά στην αναστολή της ανάπτυξης και αναπαραγωγής ιών ή βακτηρίων. Ωστόσο, η φλεγμονώδης δράση των κυτοκινών είναι υπεύθυνη για μεγάλο μέρος των πόνων που αισθανόμαστε. Εάν το σώμα μας έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα συγκεκριμένο παθογόνο, η ανοσολογική αντίδραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη.
Παράλληλα, τα βακτήρια και οι ιοί παράγουν τοξίνες που βλάπτουν τα κύτταρα, τα όργανα και τους ιστούς μας. Στις λοιμώξεις του αναπνευστικού, η φλεγμονή και η συμφόρηση μπορεί να μειώσουν τη χωρητικότητα των πνευμόνων, περιορίζοντας έτσι την παροχή οξυγόνου σε όλο το σώμα, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τη συνολική αδιαθεσία μας.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια λοιμώξεων, ο οργανισμός μας ενεργοποιεί μια φυσική ανοσολογική απόκριση που περιλαμβάνει τη δέσμευση του σιδήρου από τις πρωτεΐνες που τον απομονώνουν, μειώνοντας έτσι τα διαθέσιμα επίπεδά του στο πλάσμα του αίματος. Αυτό είναι ένα προστατευτικό μέτρο, καθώς πολλά βακτήρια και ιοί χρειάζονται σίδηρο για να αναπαραχθούν και προσπαθούν να αξιοποιήσουν ό,τι είναι διαθέσιμο στον οργανισμό μας. Παρόλο που αυτή η διαδικασία μας προστατεύει, η δέσμευση του σιδήρου μπορεί να προκαλέσει προσωρινά συμπτώματα κόπωσης, παρόμοια με αυτά που εμφανίζονται λόγω ανεπάρκειας σιδήρου, επιβαρύνοντας περαιτέρω το σώμα κατά τη διάρκεια της μόλυνσης.
Επιπλέον, μεγάλο μέρος της ενέργειας και των θρεπτικών αποθεμάτων του οργανισμού κατευθύνεται στην υποστήριξη της ανοσολογικής απόκρισης. Αυτή η έντονη καταπόνηση αποδυναμώνει το σώμα, καθιστώντας την ξεκούραση και την ανάρρωση απαραίτητες για την ανάκτηση της υγείας μας.
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε το σώμα μας
Όσον αφορά την προληπτική δράση και την υποστήριξη μιας υγιούς, ισορροπημένης ανοσολογικής απόκρισης, βασικοί σύμμαχοι είναι τα προβιοτικά και τα ωμέγα λιπαρά οξέα.
Τα προβιοτικά βακτήρια υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου, όπου εδράζεται το 80% του ανοσοποιητικού, ανταγωνίζονται τα παθογόνα και συνθέτουν αντιβιοτικές ουσίες. Δείτε τα εφτά διαφορετικά προβιοτικά μίγματα της Flora που απευθύνονται σε κάθε ηλικία και κάθε ανάγκη ξεχωριστά.
Τα ωμέγα λιπαρά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μέσω αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και ανοσορρυθμιστικών μηχανισμών και συμβάλλουν στην προστασία και την επούλωση των ιστών από φθορές. H Flora διαθέτει το O-Krill 3 Cardio Support με συμπυκνωμένα, αγνά, θαλάσσια ωμέγα 3 από έλαιο krill και το Udo’s Oil 3.6.9 με πιστοποιημένα βιολογικά ωμέγα 3 και ωμέγα 6 σε αναλογία 2 προς 1, από έλαια σπόρων λιναριού, νυχτολούλουδου, σουσαμιού κ.ά.
Για όλα αυτά και περισσότερα, ανατρέξτε στα άρθρα μας «Η δυναμική επικοινωνία μεταξύ των προβιοτικών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος» και το «Πώς τα Ωμέγα-3 ενισχύουν το ανοσοποιητικό» στον ιστότοπό μας για πρόσθετες πληροφορίες.