Επιστημονικά ονόματα: Silybum marianum (L.) GAERTN. [Fam. Asteraceae]
Χρησιμοποιούμενα μέρη: Θρυμματισμένοι σπόροι · τιτλοδοτημένο εκχύλισμα σπόρου γαϊδουράγκαθου- milkthistle (σε σιλυμαρίνη)
Παραδοσιακή Χρήση:
– Διαταραχές που σχετίζονται με την τοξικομανία
– Διαταραχές που σχετίζονται με το αλκοολισμό
– Δηλητηρίαση από μανιτάρια Amanita
– Ανορεξία / Απώλεια όρεξης
– Αντιφλεγμονώδες
– Αντιοξειδωτικό
– Ανεπάρκεια χολής
– Κυτταρική αναγέννηση
– Καθαρισμός- Αποτοξίνωση
– Διαταραχές του πεπτικού συστήματος- Δυσπεψία
– Λιπώδης διήθηση
– Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος
– Πονοκεφάλους
– Ορμονικές ανισορροπίες
– Δηλητηρίαση
– Σπασμοί
– Έκθεση σε τοξίνες
Σύνοψη: Το Γαϊδουράγκαθο, είναι διετές φυτό που αναπτύσσεται μέχρι το 1,5 μέτρο. Είναι πολύ γνωστό για την ικανότητά του να αποτρέψει το θάνατο σε περιπτώσεις δηλητηρίασης από μανιτάρια. Πολλά κέντρα ελέγχου δηλητηριάσεων σε όλη την Ευρώπη το διαθέτουν για το σκοπό αυτό. Στην δηλητηρίαση από την Amanita, η σιλυβινίνη μειώνει δραματικά τα ποσοστά θνησιμότητας από 30- 50% σε λιγότερο από 10%.
Στη δεκαετία του 1890 και στις αρχές του 1900, τα φαρμακεία στις ΗΠΑ διέθεταν επίσης το εκχύλισμα για τη θεραπεία της συμφόρησης του πεπτικού συστήματος από λίπος και τοξίνες. Έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο κατά τους πρώιμους ελληνορωμαϊκούς χρόνους, ιδιαίτερα για τη υποστήριξη του ήπατος στην αποτοξίνωση του αίματος. Μέσω των πικρών ιδιοτήτων του, το γαϊδουράγκαθο αυξάνει τη ροή των γαστρικών υγρών που ανακουφίζουν από τη δυσπεψία και τους πονοκεφάλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.
Η Γερμανική Φαρμακοποιία αναγνωρίζει τους θρυμματισμένους σπόρους του για τη θεραπεία πεπτικών διαταραχών και τα τυποποιημένα εκχυλίσματα για την πρόληψη και τη θεραπεία βλαβών στο σώμα από τα δηλητήρια και τις τοξίνες. Επίσης ως υποστηρικτική θεραπεία στη χρόνια φλεγμονή των οργάνων αποτοξίνωσης.
Με βάση τις διπλές, τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές, το εκχύλισμα σπόρου γαϊδουράγκαθου βελτιώνει τα συμπτώματα από τις βλάβες που προκαλούνται από ιούς, συμπεριλαμβανομένης της ναυτίας, της αδυναμίας, της απώλειας της όρεξης, της κόπωσης και του πόνου, καθώς και της πρόληψης ζημιών από φαρμακευτικές ουσίες. Μια διπλή-τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο έρευνα σε 146 άτομα με οργανική βλάβη που διήρκεσε από 3 έως 6 χρόνια διαπίστωσε ότι για την ομάδα που έλαβε θεραπεία με γαϊδουράγκαθο, το 4ετές ποσοστό επιβίωσης ήταν 58% σε σύγκριση με μόνο το 38% για την ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο.
Μια άλλη ελεγχόμενη μελέτη σε 106 άτομα με αλκοολική οργανική βλάβη, σε διάστημα 4 εβδομάδων, έδειξε σημαντική μείωση στα αυξημένα ηπατικά ένζυμα και βελτίωση στην κυτταρική υγεία, όπως εκτιμήθηκε με βιοψία. Ενώ, μια ελεγχόμενη μελέτη σε 172 άτομα με οργανική βλάβη στο ήπαρ, διαπίστωσε σημαντική μείωση της θνησιμότητας σε διάστημα τεσσάρων ετών. Μια διετής μελέτη δεν έδειξε μείωση της θνησιμότητας, γεγονός που υποδηλώνει ότι απαιτείται μακροχρόνια χρήση.
Ενεργά συστατικά: Οι σπόροι γαϊδουράγκαθου περιέχουν: 1,5-3% σιλυμαρίνη, που περιλαμβάνει ένα μείγμα από διάφορα φλαβονολίνια. Το κύριο δραστικό συστατικό είναι η silybin, αλλιώς γνωστή ως σιλυλινίνη, σιλυχριστίνη και σιλυδιανίνη και συναφή παράγωγα. Άλλες ενώσεις περιλαμβάνουν: ταξιφιλίνη, κβερκετίνη, καμπεφερόλη, απιγενίνη, ναρινσινίνη και άλλες. Οι σπόροι περιέχουν 20-30% σταθερού ελαίου με υψηλή αναλογία λινολεϊκού οξέος (περίπου 60%) και ελαϊκού οξέος (περίπου 30%) και παλμιτικού οξέος (περίπου 9%). Οι σπόροι περιέχουν επίσης περίπου 25-30% πρωτεΐνη, γλοιός: 0,04% τοκοφερόλη: 0,6% στερόλες, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, της καμπεστερόλης, της στιγμαστερόλης και της σιτοστερόλης.
Δοσολογία: Τα τυποποιημένα εκχυλίσματα από σπόρους γαϊδουράγκαθου συνιστώνται σε δόση 400-500mg ημερησίως για 6 έως 8 εβδομάδες ακολουθούμενη από μείωση στα 200-300mg ημερησίως. Η μακροχρόνια θεραπεία με υψηλότερες δοσολογίες μπορεί να απαιτηθεί σε σοβαρές ή χρόνιες περιπτώσεις. Ο θρυμματισμένος σπόρος γαϊδουράγκαθου, που χρησιμοποιείται σπάνια σήμερα, γενικά λαμβάνεται ως τσάι βοτάνων τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα. Ως πικρό αρωματικό, ένα φλιτζάνι τσαγιού χωρίς ζάχαρη λαμβάνεται μισή ώρα πριν από τα γεύματα. Οι γερμανικές αρχές συνιστούν τη χρήση 3-5g του θρυμματισμένου σπόρου ανά φλιτζάνι τσαγιού. Συνιστάται αφού φτάσει στο σημείο βρασμού, να παραμένει για 20-30 λεπτά και μετά να στραγγίζεται.
Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Η χρήση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς και να παρεμβαίνει στην υφιστάμενη θεραπεία υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας, επομένως απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος σε αυτές τις περιπτώσεις.
Αντενδείξεις: Η χρήση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σε διαβητικούς και να παρεμβαίνει στην υφιστάμενη θεραπεία υπογλυκαιμίας ή υπεργλυκαιμίας, επομένως απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση των επιπέδων γλυκόζης αίματος σε αυτές τις περιπτώσεις. Το γαϊδουράγκαθο θεωρείται ασφαλές για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έχει μακρά ιστορία χρήσης από θηλάζουσες μητέρες.
Παρενέργειες: Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών με τυποποιημένα εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου. Ένα ήπιο καθαρτικό αποτέλεσμα μπορεί να εκδηλωθεί σε μερικούς ανθρώπους λόγω της χολοδιεγερτικής επίδρασης του γαϊδουράγκαθου. Η χρήση του μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Βιβλιογραφία:
1. Ferenci P, Dragosics B, Dittrich H, Frank H, Benda L, Lochs H, Meryn S, Base W, Schneider B. 1989. Randomized controlled trial of silymarin treatment in patients with cirrhosis of the liver. J Hepatol. 1989 Jul; 9(1): 105-13.
2. Flora K, Hahn M, Rosen H, Benner K. 1998. Milk thistle (Silybum marianum) for the therapy of liver disease. Am J Gastroenterol. 1998 Feb; 93(2): 139-43. Review.
3. Magliulo E, Gagliardi B, Fiori GP. 1978. Results of a double blind study on the effect of silymarin in the treatment of acute viral hepatitis, carried out at two medical centres [translated from German]. Med Klin. 1978; 73(28-29): 1060-1065.
4. Wichtl M (ed). 1994. Cardui mariae fructus – Milk Thistle fruit (English translation by Norman Grainger Bisset). In Herbal Drugs and Phyto-pharmaceuticals. CRC Press, Stuttgart, pp. 121-123.
5. Zi X, Zhang J, Agarwal R, Pollak M. 2000. Silibinin up-regulates insulin-like growth factor-binding protein 3 expression and inhibits proliferation of androgen-independent prostate cancer cells. Cancer Res. 2000 Oct 15; 60(20): 5617-20.
Το Milk Thistle Plus της Flora
Η Flora διαθέτει το Milk Thistle Plus μια συνεργική φόρμουλα από τυποποιημένα εκχυλίσματα σπόρων Γαϊδουράγκαθου, φύλλων Αγκινάρας και ρίζας Πικραλίδας, για την προστασία και την ενίσχυση της Ηπατικής υγείας. Περιέχει:
- 250 mg εκχύλισμα σπόρων Γαϊδουράγκαθου- Σίλυβου (Milk Thistle seed), 45:1 (ισοδύναμο με 11,25 g σπόρων,παρέχει 200 mg σιλυμαρίνης (silymarin)
- 29 mg εκχύλισμα ρίζας Πικραλίδας (Dandelion root) 4:1 που ισοδυναμούν με 116 mg ρίζας
- 12 mg εκχύλισμα φύλλων Αγκινάρας (Cynara Cardunculus) 3:1 που ισοδυναμούν με 36 mg φύλλων
Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr