Νιώθεις καλά και γίνεσαι καλύτερα

advanced divider
portrait-of-happy-woman

Νιώθεις καλά και
γίνεσαι καλύτερα

Ένα Ινδιάνικο βοτανικό τσάι γράφει Ιστορία

Πρωτότυπος τίτλος:
© ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’

Συγγραφέας Paula Bakhuis,
Εκδόσεις Parole, Ολλανδία,
7η έκδοση 2007

Το 1922, η διάσημη Καναδή νοσοκόμα Rene Caisse παρέλαβε τη συνταγή μιας μοναδικής πολύ ισχυρής αποτοξινωτικής φόρμουλας, που παρασκευαζόταν από 8 βότανα και χρησιμοποιούνταν για πολλές γενιές από τους Ινδιάνους Ojibwa.

Η Rene ερευνούσε για πολλά χρόνια τρόπους να τελειοποιήσει αυτή τη βοτανική φόρμουλα μαζί με τον διαπρεπή συνεργάτη της Dr. Charles Brusch, M.D., προσωπικό γιατρό του προέδρου των ΗΠΑ John F. Kennedy, στην κλινική του Brusch Medical Center, στο Cambridge της Μασαχουσέτης.

Το 1988, ο Dr Brusch παραχώρησε τα δικαιώματα της φόρμουλας στην Elaine Alexander, διάσημη Καναδή ραδιοφωνική παραγωγό και έμπειρη ερευνήτρια υγείας, η οποία επέλεξε τη Flora για να την παρασκευάζει και να τη διαθέτει αποκλειστικά στην αγορά με το όνομα Flor•Essence®. Αν και υπάρχουν πολλά σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι παρουσιάζουν τα ίδια καταπληκτικά αποτελέσματα, το Flor•Essence® είναι η μόνη εξουσιοδοτημένη συνταγή που κυκλοφορεί και επικυρώνει ουσιαστικά την ιστορική αυθεντικότητα της φόρμουλας. Τα οφέλη του έχουν αποδειχτεί κατ’ επανάληψη: τόσο από τους ασθενείς που θεραπεύτηκαν, όσο και από τις διάφορες μελέτες in vitro και in vivo (στο εργαστήριο και σε ζώντες οργανισμούς), οι οποίες συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Από το 1992 που η Flora έγινε ο αποκλειστικός παρασκευαστής του Flor•Essence®, πολλές χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν βιώσει τα θετικά αποτελέσματα της εκπληκτικής του δράσης.

Στο best seller βιβλίο «Νιώθεις καλά και γίνεσαι καλύτερα» της Ολλανδής δημοσιογράφου Paula Bakhuis, που κυκλοφορεί σε 6 γλώσσες, περιγράφεται η ιστορία του Flor • Essence®, παρατίθενται μαρτυρίες χρηστών και αναφέρονται επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί για τη δράση του.

Αν υπάρχει ένα μη-τοξικό βοτανικό τσάι που έχει θεραπεύσει χιλιάδες ανθρώπους από σοβαρές παθήσεις, γιατί δεν γνωρίζουμε κάτι γι’ αυτό; Ψάχνοντας για μιαν απάντηση, η Ολλανδή δημοσιογράφος Paula Bakhuis παρουσιάζει την ιστορία πίσω από το αξιοθαύμαστο τσάι των Ινδιάνων Ojibwa και τις εμπειρίες που δείχνουν ότι έχει μια θεραπευτική δράση που φέρνει σε αμηχανία τους γιατρούς. Οι μαρτυρίες όσων το χρησιμοποιούν ποικίλουν από απλά «νιώθω καλύτερα» μέχρι θεαματική ανάρρωση από καρκίνους τελικού σταδίου. Το βιβλίο αφορά τόσο στους υγιείς όσο και τους πάσχοντες, γιατί το να νιώθεις καλά και να γίνεσαι καλύτερα είναι τώρα προσιτό στον καθένα. Κυκλοφορεί σε 7 γλώσσες.

vivlio01
Το Flor•Essence® έχει μια περήφανη κληρονομιά
Αναπαραγωγή Βίντεο

Απόσπασμα από το βιβλίο «Νιώθεις καλά και Γίνεσαι καλύτερα» που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2009Ένα αξιόλογο Βοτανικό εκχύλισμα

1.1 Τι είναι το Flor•Essence;

 Το Flor•Essence® είναι η εμπορική επωνυμία για ένα μείγμα 8 οργανικών ανεπεξέργαστων βοτάνων αναμεμειγμένων σύμφωνα με μια αυθεντική συνταγή των Ινδιάνων Ojibwa. Με ειδική επεξεργασία, ένας τύπος τσαγιού εκχυλίζεται από αυτά τα βότανα. Το εκχύλισμα έχει αποτοξινωτική δράση, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ισορροπεί τον οργανισμό. Από τη δεκαετία του 1920, πολλές χιλιάδες ανθρώπων έχουν θεραπευθεί με αυτό το βοτανικό μείγμα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν ασθενείς με καρκίνο. Καθένας από αυτούς έχει ωφεληθεί από τη χρήση του τσαγιού. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν από τη βελτίωση του ύπνου και την αύξηση της όρεξης μέχρι την ολοκληρωτική εξαφάνιση όγκων σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου. Για το λόγο αυτό η φόρμουλα – τότε γνωστή ακόμα με το προσωρινό της όνομα Essiac – έγινε διάσημη σα μια φυσική θεραπεία ενάντια στον καρκίνο. Σε σύγχρονα πειράματα, το Flor•Essence αποδείχθηκε ότι είναι επίσης αποτελεσματικό στη θεραπεία και άλλων προβλημάτων υγείας όπως είναι ο διαβήτης, οι αρθριτικοί πόνοι, η νόσος Alzheimer και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να επιταχύνει την αποθεραπεία και να μειώσει τα συμπτώματα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πολλές επιστολές όσων είχαν χρησιμοποιήσει το τσάι, καθώς και γιατρών, συνιστούσαν τη μοναδική απόδειξη για το γεγονός αυτό. Φαρμακολογική έρευνα (Μόσχα 1997) επιβεβαιώνει αυτές τις εμπειρικές μαρτυρίες. Τα οκτώ βότανα που συνιστούν το τσάι είναι: κολλιτσίδα (Arctiumlappa), λάπαθο (Rumexacetosella), φτελιά (Ulmusfulva), ρίζα ραβεντίου (Rheumpalmatum), νεροκάρδαμο (Nasturtiumofficinale), αγιάγκαθο (Carduusbenedictus), άνθος κόκκινου τριφυλλιού (Trifoliumpretense) και φύκι Kelp (Laminariadigitata).

Το συνεργικό αποτέλεσμα αυτών των οκτώ βοτάνων έχει μια καθαρτική και ευεργετική επίδραση σε όλα τα εσωτερικά όργανα. Η συστηματική χρήση αυτού του βοτανικού τσαγιού μπορεί να έχει τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά αποτελέσματα και μπορεί να συνεισφέρει στην υγεία του καθενός. Το τσάι είναι μη-τοξικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ή θεραπείες.

1.2 Η Αποτοξίνωση ως βάση για καλή υγεία

Η κύρια δράση της φόρμουλας των οκτώ βοτάνων είναι η αποτοξίνωση. Η αποτοξίνωση στην πραγματικότητα σημαίνει τον εσωτερικό καθαρισμό του οργανισμού, δηλαδή την αποβολή των χημικών, των τοξινών και άλλων ουσιών που είναι ξένα με τον οργανισμό. Ιδιαίτερα σε ένα βιομηχανοποιημένο περιβάλλον, η αποτοξίνωση του οργανισμού είναι σημαντική για καλή υγεία.

Η διαδικασία της αποτοξίνωσης αποτελείται από την αναγνώριση και την αποσύνθεση των «απορριμμάτων» του οργανισμού και την συνακόλουθη αποβολή τους μέσω των ούρων, των κοπράνων και του ιδρώτα. Η αποτοξίνωση μπορεί να έχει  θετικό αποτέλεσμα, μεταξύ πολλών άλλων, στις κενώσεις, στον ύπνο, στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στην πέψη, στη διάθεση, στον έλεγχο του βάρους, στα επίπεδα ενέργειας και στην αντοχή. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να είστε ασθενείς για να γίνετε καλύτερα. Τόσο οι υγιείς όσο και οι ασθενείς μπορούν να ευεργετηθούν από την αποτοξίνωση του οργανισμού τους.

Ένα υγιές σώμα αυτό-καθαρίζεται

Ένας οργανισμός που λειτουργεί σωστά θα αποβάλλει όλες τις τοξίνες και τα χημικά από μόνος του. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να διακρίνει μεταξύ των ουσιών αυτές που ανήκουν ή δεν ανήκουν στον οργανισμό. Οι ουσίες που αναγνωρίζονται σαν ξένα χημικά (ή xenobiotics) απομακρύνονται από την πλησιέστερη έξοδο. Για παράδειγμα, αν καταπιούμε ένα κέρμα, τελικά αυτό θα εμφανιστεί στη λεκάνη της τουαλέτας. Εάν έχουμε πυρετό, ο ιδρώτας θα εξυπηρετήσει ως μέσο αποβολής των απεκκρινόμενων τοξινών, όπως ακριβώς η διάρροια είναι μια φυσική αντίδραση που στοχεύει στην αποβολή των βλαπτικών βακτηρίων από τα έντερά μας. Με παρόμοιο τρόπο, ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά είναι σε θέση να απενεργοποιήσει και να αποβάλει (καρκινικά) κύτταρα που έχουν μεταλλαχθεί ανώμαλα. Η λειτουργία αυτού του φυσιολογικού συστήματος αποτοξίνωσης εξαρτάται από:

  • τη γενετική μας ή την κληρονομημένη ικανότητα
  • την έκταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από τα χημικά που μας κατακλύζουν
  • το βαθμό στον οποίο κάθε οργανισμός προστατεύεται ενάντια στην έκθεση σε αυτά τα χημικά.

Έκθεση στις τοξίνες

Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το σώμα τους φιλοξενεί όλα τα είδη των ξενοβιοτικών τοξινών. Αυτές μπορεί να είναι άπεπτα υπολείμματα τροφής, καθώς επίσης χημικά ή τοξίνες που παράγει το σώμα από μόνο του. Κατ’ εκτίμηση, αυτές οι τοξίνες μπορούν να ανέλθουν σε αρκετά κιλά κάθε χρόνο! Οι τοξίνες μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της τροφής (π.χ. φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, φάρμακα), μέσω της αναπνοής (π.χ. καπνός τσιγάρων, καυσαέρια, χρώματα), μέσω του επαφής του δέρματος (π.χ. ρούχα, καλλυντικά) η μέσω της ακτινοβολίας (π.χ. ηλιακό φως, ακτίνες Χ, ακτινοθεραπεία). Παράγοντες όπως το στρες και η έλλειψη ύπνου μπορούν επίσης να ενεργοποιήσουν την παραγωγή βλαπτικών ουσιών, που αποκαλούμε ελεύθερες ρίζες. Συνήθως η παρουσία των τοξινών στον οργανισμό προκαλείται από έναν συνδυασμό παραγόντων. Αν υπολογιστεί η παρουσία της ποσότητας μιας τοξίνης, μπορεί να μην υπάρχει ένα υπερβολικό ποσό κάποιας συγκεκριμένης. Αλλά όταν αναλογιστούμε την συνολική ποσότητα βλαπτικών παραγόντων που οι οργανισμοί μας καλούνται να διαχειριστούν, τότε δυστυχώς φτάνουμε σε ένα σημαντικό ποσό.

Τα όργανα στο σώμα μας που εργάζονται για να το καθαρίζουν, όπως το ήπαρ και τα νεφρά, πρέπει να δουλεύουν πολύ σκληρά για να απαλλαγούν από αυτές τις τοξίνες. Όταν η ποσότητά τους είναι μεγαλύτερη από αυτήν που το σώμα μπορεί να επεξεργαστεί, οι πλεονάζουσες τοξίνες αποθηκεύονται σαν απορρίμματα σε όργανα,  αρθρώσεις και συνδετικούς ιστούς. Σε κάποια χρονική στιγμή, αυτές οι αποθηκευμένες τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Ένα υπερφορτωμένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί πλέον να λειτουργεί σωστά.

Χημική ευαισθησία

Ο βαθμός, στον οποίον η υγεία του καθενός επηρεάζεται από την παρουσία τοξινών, εξαρτάται μερικώς από την προσωπική ευαισθησία στις χημικές ουσίες. Σε κάποιους  ανθρώπους μπορεί να μην έχουν ποτέ κάποια επίδραση, ενώ άλλοι μπορεί να υποφέρουν από πονοκεφάλους, κόπωση ή έκζεμα.

Τα προβλήματα υγείας συνήθως εμφανίζονται μόνο μετά από παρατεταμένη έκθεση σε τοξίνες. Σαν αποτέλεσμα, η φυσιολογική ανοχή στις τοξίνες έχει ήδη ξεπεραστεί. Οι παθήσεις πλέον φαίνεται να αναπτύσσονται σχεδόν ξαφνικά. Ο οργανισμός έχει αναπτύξει μια χημική ευαισθησία στις τοξίνες.
Για παράδειγμα, τα χημικά φυτοφάρμακα, τα οποία καταπίνουμε καθημερινά – εκτός εάν τρώμε μόνο βιολογικά τρόφιμα – μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα, άπαξ  και έχει αναπτυχθεί μια χημική ευαισθησία. Επιπρόσθετα, υπάρχει ο κίνδυνος του εθισμού: ο οργανισμός είναι ολοένα και λιγότερο ικανός στο να αναγνωρίσει μια τοξίνη ως τέτοια (π.χ. η κατανάλωση αλκοόλ) και επομένως η τοξίνη πλέον δεν  αποσυντίθεται ούτε αποβάλλεται. Ένα καλό παράδειγμα χημικής ευαισθησίας είναι «το σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου», όπου μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών που βρίσκονται στους τοίχους των σύγχρονων κτιρίων προκαλούν προβλήματα υγείας.
Σύμφωνα με την Αμερικανίδα γιατρό Sherry A. Rogers, η χημική ευαισθησία βρίσκεται στη βάση πολλών προβλημάτων υγείας της εποχής μας, όπως η χρόνια κόπωση, η κατάθλιψη, οι πονοκέφαλοι, ακόμα και ο καρκίνος. Πολλά από αυτά τα προβλήματα υγείας πυροδοτούνται από το περιβάλλον, που σημαίνει από τα χημικά ή την τροφή.

Μια δομική προσέγγιση

Η Rogers αποκαλεί τη μέθοδο της ανακάλυψης των υποκείμενων αιτιών για τα προβλήματα υγείας και της επακόλουθης ανάκαμψης του ασθενούς «περιβαλλοντική ιατρική». Αισθάνεται ότι η ιατρική επιστήμη θα έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις δομικές αιτίες της ασθένειας παρά για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.
Οι χημικές ευαισθησίες μπορούν να παρουσιάζονται με πολλά διαφορετικά συμπτώματα. Συχνά, αυτά τα συμπτώματα προέρχονται από τον εγκέφαλο, όπως  αφηρημάδα, κατάθλιψη, ζαλάδες, ίλιγγοι και προβλήματα συγκέντρωσης. Όμως επίσης το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό, το πεπτικό και το ορμονικό σύστημα επηρεάζονται από τη συσσώρευση τοξινών.
Μια αρχή της χημικής ευαισθησίας είναι το φαινόμενο της εξάπλωσης. Η έκθεση σε κάποιο χημική ουσία δημιουργεί ευπάθεια σε άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν μια υπερευαίσθητη αντίδραση σε κάτι που δεν τους είχε ενοχλήσει ποτέ πριν.
Παρατεταμένη έκθεση σε βλαπτικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Συχνά, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τρόπου ζωής, του μοντέλου διατροφής και του τύπου του καρκίνου. Η σχέση μεταξύ καπνίσματος και καρκίνου του πνεύμονα είναι ένα συνηθισμένο γνωστό παράδειγμα. Η σχέση μεταξύ της υπερβολικής χρήσης λευκής ζάχαρης και του καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι λιγότερο γνωστή.

Τι μπορείτε να κάνετε ενάντια στις τοξίνες

Είναι ευκολότερο και υγιέστερο να προλαμβάνουμε τις παθήσεις παρά να τις αντιμετωπίζουμε μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Μερικά συμπτώματα που υποδεικνύουν την παρουσία τοξινών στον οργανισμό είναι: ένα λευκό φιλμ στη γλώσσα, μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, λευκά στίγματα στα νύχια, εκχυμώσεις ή μώλωπες, ξηρό δέρμα και ξηρά μαλλιά, μια έντονη σωματική ή στοματική οσμή, αφύσικες συσπάσεις των μυών του ματιού και ανεπαρκής μνήμη.
Υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προλάβετε προβλήματα υγείας που είναι αποτέλεσμα των τοξινών: αποβολή των τοξινών (αποτοξίνωση), προστασία του οργανισμού από τοξίνες και αποφυγή τοξινών οποτεδήποτε είναι δυνατόν.

Περισσότερα Λιγότερα

Αποτοξίνωση

 Η σάουνα, ο υποκλυσμός, η νηστεία, η χρήση χλωροφύλλης, τα συμπληρώματα με φύκια ή το τσάι τσουκνίδας, όλα αυτά είναι τρόποι για να βοηθηθεί το σώμα στη διαδικασία αποτοξίνωσης. Οι Ινδιάνοι το αποκαλούν ακόμα «Εξυγίανση του Σώματος και του Πνεύματος». Το Βοτανικό τσάι των Ojibwa, που είναι το αντικείμενο αυτού του βιβλίου, προάγει μια διαρκή και διεξοδική αποτοξίνωση. Για το λόγο αυτό, συνιστάται η καθημερινή του χρήση, αν και όποιος θέλει μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν εξυγιαντική θεραπεία για πολλές εβδομάδες ή μήνες. Η αποβολή των τοξινών έχει ως συνέπεια την «ηρεμία» στο μεταβολισμό. Έτσι βελτιώνεται η οξεο-βασική ισορροπία, η οποία ενδυναμώνει την ανοσοποιητική λειτουργία. Επίσης η αποτοξίνωση μπορεί να βελτιώσει την εντερική χλωρίδα, δρώντας σαν φρένο στην ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων και μολυσματικών παραγόντων στο πεπτικό, και βοηθά στην ομαλοποίηση των στομαχικών οξέων.

 

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν ξεκινά η διαδικασία αποτοξίνωσης;

Η Rogers χρησιμοποιεί την ακόλουθη περιγραφή:

Η Φάση Ι λαμβάνει μέρος μέσα στο κύτταρο (στο διαλυτό κυτταρόπλασμα ή αλλιώς κυτοσόλιο ή κυτταρικό υγρό) και περιλαμβάνει χημικές αντιδράσεις (οξείδωση, αναγωγή και υδρόλυση) που εκκινούν την απομάκρυνση των χημικών – λιγότερο τοξικών πια – από τον οργανισμό. Σημαντική συμβολή στη Φάση Ι έχουν τα ένζυμα.

Η Φάση ΙΙ της αποτοξίνωσης συμβαίνει επίσης μέσα στο κύτταρο, κατά μήκος μιας μοριακής αλυσίδας (ενζύμων) που ονομάζεται σύστημα του κυτοχρώματος Ρ-450. Ευρισκόμενο στις κυτταρικές μεμβράνες, το σύστημα αυτό διεκπεραιώνει μια διαδικασία που ονομάζεται σύζευξη. Κατά τη διάρκειά της, ομάδες χημικών  συμπεριλαμβανόμενης της γλουταθειόνης και άλλων ενώσεων του θείου προσκολλώνται στο χημικό «εισβολέα» με σκοπό να τον απενεργοποιήσουν, να τον κάνουν μη-τοξικό. Η προσθήκη αυτών των ενώσεων εξυπηρετεί στην αύξηση του μεγέθους, της πολικότητας (ηλεκτρικό φορτίο) και της διαλυτότητας του «εισβολέα» ώστε να αποβληθεί έξω από τον οργανισμό και να απεκκριθεί.

Η πρακτική της αποτοξίνωσης

Η περιγραφή της Rogers για την διαδικασία αποτοξίνωσης έχει αξιοσημείωτες  ομοιότητες με τις εμπειρίες πολλών καρκινοπαθών που έχουν χρησιμοποιήσει το τσάι. Αυτοί παρατήρησαν ότι ο όγκος τους έγινε σκληρότερος στην υφή (και ομαλότερος στην επιφάνεια, όπως συχνά φάνηκε κατά τη διάρκεια χειρουργικών επεμβάσεων), ενώ στη συνέχεια έφτασαν σε κάποιου είδους σημείο αντιστροφής, όταν ο όγκος έγινε πιο μαλακός στην υφή και κατόπιν συρρικνώθηκε. Σε εκατοντάδες επιστολές από ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει το τσάι, υπήρχαν αναφορές για ευρήματα απορριμματικού υλικού στα κόπρανά τους μετά από αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Η θεωρία αποτοξίνωσης  της Rogers μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί η διαδικασία αποτοξίνωσης μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ κουρασμένος στην αρχή, ενώ μετά από λίγο καιρό, τα επίπεδα ενέργειας αυξάνουν. Για κάθε ένα μόριο (για παράδειγμα) φυτοφαρμάκου που ενώνεται με γλουταθειόνη ώστε να αποβληθεί με τα κόπρανα, ένα μόριο γλουταθειόνης (το συζευγμένο) χάνεται επίσης. Αυτό κοστίζει στον οργανισμό ενέργεια και θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για να συντεθεί γλουταθειόνη. Το συμπέρασμα είναι ότι το έργο της αποτοξίνωσης απαιτεί ενέργεια και θρεπτικές ουσίες.

Όταν οι θρεπτικές ουσίες που απαιτούνται για την παραγωγή γλουταθειόνης δεν είναι πλέον διαθέσιμες ή δεν υπάρχουν, οι τοξίνες μπορεί να συσσωρευθούν και να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Επομένως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ένα διαιτητικό συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης, ώστε να υποστηρίξουμε την αποτοξινωτική διαδικασία και να αποφύγουμε ανεπάρκειες ή ελλείψεις.

Περισσότερα Λιγότερα

Προστατεύοντας τον οργανισμό με υγιεινές τροφές

Το να ξεπεράσουμε τη χημική ευαισθησία από την πρωταρχική πηγή χημικών δεν είναι αρκετό: πρέπει να επιδιορθώσουμε τη βιολογική βλάβη. Σε πολλές περιπτώσεις η βλάβη συνεχίζει να εξελίσσεται, ακόμα και αν δεν υπάρχει περαιτέρω έκθεση. Ο οργανισμός «συνηθίζει» σε κάποιο συγκεκριμένο χημικό και μαθαίνει πώς να προσαρμόζεται «χημικά» ώστε να ελαχιστοποιεί τα συμπτώματα. Λειτουργώντας όμως έτσι, η βλάβη ανακατευθύνεται μερικώς σε κάποιο άλλο όργανο – στόχο. Τα συμπτώματα σε διαφορετικά όργανα – στόχους δεν εκλαμβάνονται ως σχετιζόμενα  το ένα με το άλλο. Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, η καινούργια ασθένεια φαίνεται ότι δεν έχει καμία σχέση με προηγούμενα γεγονότα.

Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρούμε το σώμα μας όσο πιο υγιές γίνεται, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επικεντρωθεί  στην ανάρρωση από τη βλάβη. Η υγιεινή διατροφή (βλ. κεφάλαιο 4.2) και η πρόληψη των ελλείψεων είναι θεμελιώδεις. Καταρχήν γιατί η υγιεινή διατροφή ενεργοποιεί την εντερική χλωρίδα και την πεπτική διαδικασία, η οποία με τον τρόπο αυτό συνεισφέρει στην αποτοξίνωση.

Αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι μέσω της τροφής που τρώμε, αποκτούμε όλες τις θρεπτικές ουσίες που είναι απαραίτητες για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης και την υγεία μας γενικότερα: βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs) με τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας.

Η υποκείμενη αιτία της χημικής ευαισθησίας μπορεί να είναι μια έλλειψη σε κάποια συγκεκριμένη θρεπτική ουσία. Οι χημικά ευαίσθητοι άνθρωποι έχουν συχνά έλλειψη σε ταυρίνη ή κυστεΐνη. Όμως και το μέταλλο μαγνήσιο είναι επίσης πολύ σημαντικό, γιατί είναι απαραίτητο στη λειτουργία περίπου 300 ενζύμων στον οργανισμό, πολλά από τα οποία απαιτούνται για τη διαδικασία της αποτοξίνωσης. Κάποιες φορές, ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί από μόνο του να μειώσει τη χημική ευαισθησία.

Ο ψευδάργυρος είναι επίσης ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία συγκεκριμένων ένζυμων και είναι επομένως πολύ σημαντικός για την αποτοξίνωση. Επιπρόσθετα, είναι ένα σημαντικό διεγερτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός μας μπορεί να επεξεργαστεί μόνον το 10% του ψευδαργύρου που βρίσκεται στις τροφές. Εάν υπάρχει παρουσία αλκοόλ, το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο. Το μέταλλο σελήνιο είναι μέρος ενός ένζυμου που καταστρέφει τις βλαπτικές ελεύθερες ρίζες. Μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, είναι μερικώς υπεύθυνο για την λειτουργικότητα της γλουταθειόνης. Το σελήνιο καθαρίζει το σώμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όμως, η σύγχρονη διατροφή μας είναι αυξανόμενα ελλειμματική σε σελήνιο.

Τα αντιοξειδωτικά βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και τα καροτένια στα λαχανικά και τα φρούτα είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί δημιουργούν μια πανίσχυρη γραμμή άμυνας ενάντια στη βλαπτική δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό μας (βλ. κεφάλαιο 4.3). Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα OPCs (ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες) από σπόρους σταφυλιού και φλοιό πεύκου είναι επίσης ισχυρός παράγοντας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και παίζουν σοβαρό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου.

Όμως στο σύγχρονο μοντέλο διατροφής – που βρίσκει την τροφή μας αυξανόμενα ελλειμματική σε θρεπτικά στοιχεία, ενώ η φυσική ανάγκη για αυτές τις ουσίες είναι αντιστρόφως αυξανόμενη – έχει γίνει προοδευτικά δυσκολότερο να λαμβάνουμε όλα αυτά τα απαραίτητα συστατικά. Για ακόμα μια φορά συστήνεται η χρήση φυσικών διατροφικών συμπληρωμάτων έτσι ώστε, να μπορείτε να είστε απολύτως σίγουροι ότι παίρνετε όλες τις σημαντικές ουσίες στην κατάλληλη αναλογία.

Αποφεύγοντας τις τοξίνες

Μέχρις έναν ορισμένο βαθμό, είναι δυνατό να αποφύγουμε τις τοξίνες στο άμεσο  περιβάλλον μας. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για τον αέρα που αναπνέουμε, εκτός ίσως να αποφεύγουμε τα μέρη με καπνό και σίγουρα να απέχουμε οι ίδιοι από το κάπνισμα.

Οι τοξίνες, στις οποίες εκτιθέμεθα μέσω της τροφής, μπορεί μερικώς να αποφευχθούν χρησιμοποιώντας βιολογικά τρόφιμα (τα οποία δεν είναι επεξεργασμένα και έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων). Επίσης προσπαθήστε να αποφύγετε την  έκθεση σε ξενοβιοτικά: για παράδειγμα, μην αγοράζεται καινούργιο χαλί εάν ήδη υποφέρετε  από το «σύνδρομο του άρρωστου κτιρίου». Προσπαθήστε να σκεφθείτε όλους τους δυνατούς παράγοντες που μπορεί να σας προκαλέσουν προβλήματα: τροφικές αλλεργίες, απορρυπαντικά, συνθετικά υφάσματα, λουλούδια ή φυτά, σολάριουμ, παπλώματα, καλλυντικά, μονωτικά υλικά, σφραγίσματα υδραργύρου, νερό της βρύσης κ.λπ.

Συστήνεται να πίνετε περίπου 2 λίτρα νερό καθημερινά, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορεί ακούσια να πίνετε επίσης και βλαβερές ουσίες εάν επιλέξετε να μην πίνετε εμφιαλωμένο νερό. Το αλκοόλ και ζάχαρη συνιστούν επίσης ένα πρόσθετο φορτίο για ανθρώπους που έχουν αναπτύξει χημική ευαισθησία.

Περισσότερα Λιγότερα

Σχετικά Άρθρα