Φλαβονοειδή: Τα καλύτερο φυσικό φάρμακο για την καρδιά και όχι μόνο – (Μέρος 1)

Φλαβονοειδή: Τα καλύτερο φυσικό φάρμακο για την καρδιά
4 λεπτά

Μέρος 1 – Εισαγωγή

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην κοινωνία μας. Στην πραγματικότητα, το 40% όλων των θανάτων στις δυτικές κοινωνίες αποδίδονται στην καρδιαγγειακή νόσο. Η πρόληψη για πολλούς ανθρώπους σημαίνει μια ασπιρίνη την ημέρα. Οι καρδιακές παθήσεις είναι σίγουρο ότι δεν προκαλούνται από την έλλειψη της ασπιρίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μαζί με κάποιους διαιτητικούς και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, η καρδιακή νόσος μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη ορισμένων φλαβονοειδών στη διατροφή μας. Τα φλαβονοειδή και η υγιής καρδιά είναι άρρηκτα δεμένα.

Που βρίσκονται τα φλαβονοειδή

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό είδος φλαβονοειδών είναι φυτικά χρωστικά με διαφορετικές χημικές ιδιότητες. Τέτοια βρέθηκαν στα μούρα, άλλα φρούτα, σπόρους και φλοιούς. Οι πρόγονοί μας κατανάλωναν πολύ περισσότερα από αυτά τα φλαβονοειδή σχετικά με όσα καταναλώνουμε  σήμερα. Σύμφωνα με την κορυφαία Αμερικανίδα ειδικό στα θέματα της καρδιακής υγείας V. Bettini, τα φλαβονοειδή από εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού, εκχύλισμα κόκκινου κρασιού, χυμό σταφυλιών και βατόμουρα είναι καλύτερα από την ασπιρίνη* για την πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Μερικοί ερευνητές λένε ότι τα φλαβονοειδή είναι τα καλύτερα φυσικά φάρμακα για την καρδιά

Οι ενώσεις αυτές, που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά – ιδιαίτερα τα μούρα – τα φωτεινά χρώματα τους, έχουν συνταγογραφηθεί για τα θεραπευτικά οφέλη τους εδώ και για περισσότερο από μισό αιώνα στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στην κοινωνία μας, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από αυτή την αντιστρέψιμη ασθένεια.

Τα φλαβονοειδή είναι ειδικά φυτοχημικά (θρεπτικά συστατικά των φυτών) και βρίσκονται παντού στο φυτικό βασίλειο. Περιλαμβάνουν τα εξής: ανθοκυανίνη (anthos σημαίνει λουλούδι και κυανό σημαίνει μπλε), κατεχίνη, εσπεριδίνη, εκχύλισμα φλοιού πεύκου, κερκετίνη και ρουτίνη. Θα επικεντρωθούμε στις ανθοκυανίνες, τις προανθοκυανιδίνες και τις Ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs).

Η Ασπιρίνη και οι παρενέργειές της

Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις αιμορραγικές παρενέργειες της ασπιρίνης. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα “The Lancet” έδειξε ότι οι μειωμένης περιεκτικότητας ή οι εντερικά επικαλυμμένες (για προστασία) ασπιρίνες δεν είναι λιγότερο βλαβερές από την κανονική ασπιρίνη.

Η χρήση χαμηλών δόσεων επικαλυμμένης ασπιρίνης επιφέρει 3 φορές αυξημένο κίνδυνο μείζονος αιμορραγίας στο ανώτερο γαστρεντερικό. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μερικά άτομα που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη για να προλάβουν το σχηματισμό θρόμβων στις στεφανιαίες αρτηρίες μπορεί να μην προστατεύονται. Επομένως οι άνθρωποι μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από πιθανή αιμορραγία με μόνο 1 ασπιρίνη την ημέρα, για το τίποτα. Σε αντίθεση, τα φλαβονοειδή δεν έχουν κανένα συνδεόμενο κίνδυνο παρά μόνο οφέλη. Τα φλαβονοειδή μπορούν ακόμα να εμποδίσουν και τις αιμορραγικές παρενέργειες της ασπιρίνης. Μια φυσική ασφαλέστερη εναλλακτική στην ασπιρίνη είναι το τσάι από φλοιό ιτιάς ή το εκχύλισμά του.

Τα φλαβονοειδή από τα μούρα και τους σπόρους τους υποστηρίζουν την καρδιά

Δύο τύποι φλαβονοειδών, οι ανθοκυάνες και οι ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες (OPCs), είναι ισχυρά θεραπευτικά μέσα που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη ως φυσικά «φάρμακα» για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την ενίσχυση των μεμβρανών των αιμοφόρων αγγείων και των τριχοειδών αγγείων – που σημαίνει τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.

Τα φλαβονοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία στις παρακάτω καταστάσεις υγείας:

αδύναμα αιμοφόρα αγγεία
διαταραχές της κυκλοφορίας
οίδημα (κατακράτηση νερού)
φλεγμονώδεις νόσους
φλεβίτιδα και άλλες διαταραχές των φλεβών και των αρτηριών

Σύμφωνα με την επιστημονική συνεργάτιδα της Flora Suzanne Diamond MSc, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται σε μια γυναίκα που είχε πολλά προβλήματα από κακή κυκλοφορία και κιρσούς στα πόδια της – συχνά δε μπορούσαν να χωρέσουν τα πόδια της στα παπούτσια της- συστήθηκε να παίρνει συμπληρώματα με φλαβονοειδή από OPCs από κουκούτσια σταφυλιών και μέσα σε λίγες εβδομάδες είπε ότι δεν είχε νιώσει καλύτερα για πάνω από δέκα χρόνια και ότι είχαν σταματήσει να πρήζονται τα πόδια της!

Φλαβονοειδή: πέρα από την υγεία της καρδιάς

Οι ουσίες αυτές είναι τόσο πολύτιμες και ευέλικτες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα από απλώς την καρδιά σας. Αρκετές κλινικές μελέτες για το εκχύλισμα από μύρτιλλο (blueberry) έχουν τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητα των εκχυλισμάτων ανθοκυανινών για τη θεραπεία των διαβητικών παθήσεων του κυκλοφορικού συστήματος και τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Στη Γαλλία, έχουν χρησιμοποιηθεί από το 1940 OPCs από φλοιό φιστικιών και σπόρων σταφυλιού για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων. Δεδομένου ότι οι ανθοκυάνες ενισχύσουν επίσης τη δομική ακεραιότητα των αρτηριακών τοιχωμάτων, η λήψη τους θα μπορούσε να είναι κρίσιμη για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αυτές οι ενώσεις διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τα κύτταρα, που μειώνει τη φλεγμονή και μπορεί να είναι ωφέλιμη στη θεραπεία της αρθρίτιδας και του άσθματος.
Στην Ευρώπη, οι ανθοκυανίνες από μύρτιλλα συνήθως συνταγογραφούνται από τους γιατρούς πριν από χειρουργικές επεμβάσεις για να αποφευχθεί η υπερβολική μετεγχειρητική αιμορραγία (έως και κατά 71%, σύμφωνα με τη γερμανική μελέτες). Η βελτιωμένη κυκλοφορία φέρνει και βελτιωμένη πνευματική διαύγεια.

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι οι ανθοκυανίνες από cranberry και blueberry είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία και πρόληψη για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος. Μπορούν να εξαλείψουν ακόμα και την ανάγκη για τη χρήση αντιβιοτικών για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων (αν και μόνο υπό την επίβλεψη ενός ιατρού).

Φλαβονοειδή για την καρδιά, τον εγκέφαλο, τα αγγεία, τις αρθρώσεις

Φυτά πλούσια σε φλαβονοειδή έχουν χρησιμοποιηθεί για αιώνες για την καταπολέμηση ενός ευρέος φάσματος ασθενειών. Κλινικές δοκιμές πλέον υποστηρίζουν αυτήν την παραδοσιακή γνώση. Τα  φλαβονοειδή από τα OPCs είναι δραστικά σε όλο το σώμα, ειδικά στην καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες, τις αρτηρίες, τις φλέβες, τα πόδια, τα τριχοειδή αγγεία, τα μάτια, το στομάχι, τη μύτη, την ουροδόχο κύστη και το ουροποιητικό σύστημα, τα ούλα, τα οστά, τα λεμφικά αγγεία, το δέρμα και τις αρθρώσεις. Θα επικεντρωθούμε πιο προσεκτικά στην καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν ολόκληρο το σώμα μας από τις καταστροφές που επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Βάλτε λίγο χρώμα στη ζωή σας!

Η Flora παρασκευάζει το Beyond Grape Seed ®, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, όπου συνυπάρχουν τα αυθεντικά Masquelier’s® OPC’s, με ένα πλήρες φάσμα βιοφλαβονοειδών από cranberries και μύρτιλλα. Το Beyond Grape Seed ® είναι επιστημονικά δοκιμασμένο και κλινικά αποδεδειγμένο ότι ευεργετεί την υγεία μας.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mail στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

100% Οργανικά Συμπληρώματα Διατροφής

Διανέμουμε αποκλειστικά στην Ελλάδα και την Κύπρο τα προϊόντα της Καναδικής εταιρείας Flora από το 2006.

Κατηγορίες Νέων

Κατηγορίες Προϊόντων

Κατηγορίες Υγείας

Πρόσφατα Νέα

Share