Συστατικά

Μπρόκολο -η συνεισφορά του στον οργανισμό μας

Το Μπρόκολο είναι μια ποικιλία λάχανου και συγγενές με το κουνουπίδι. Πρόκειται για ένα ανώτερο τρόφιμο με φαρμακευτικές ιδιότητες που περιέχει υψηλά επίπεδα σε ίνες, καροτενοειδή, προβιταμίνη Α, βιταμίνες C και K, αντιοξειδωτικά και αντικαρκινικά συστατικά. Με βάση επιδημιολογικές μελέτες, το μπρόκολο και άλλα σταυρανθή λαχανικά (Brassicaceae) εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου αποτελεσματικότερα από οποιοδήποτε άλλο κοινό τρόφιμο, ενώ σύμφωνα με ιταλική μελέτη, η συχνή κατανάλωση σκούρων πράσινων λαχανικών όπως το μπρόκολο παρέχει «εντυπωσιακή» προστασία από τον καρκίνο, που αποδίδεται σε αντιοξειδωτικά όπως η βήτα-καροτίνη, το φυλλικό οξύ και η λουτεΐνη.

Επιστημονικά ονόματα:

BrassicaoleraceaL. var. BotrytisL. (Fam. Brassicaceae]

Χρησιμοποιούμενοι τύποι:

Νωπά, ολόκληρα μπρόκολα. Λυοφιλοποιημένο, κονιορτοποιημένο μπρόκολο

Παραδοσιακή Χρήση:

Αντιγήρανση

– Αντιοξειδωτικό

– Αποτοξίνωση

– Αποτοξινωτικό του αίματος

– Παθήσεις των οστών και των συνδέσμων

– Αναπνευστικά προβλήματα/παθήσεις των πνευμόνων

– Κυτταρική αναγέννηση

– Ασθένειες του παχέος εντέρου

– Διαταραχές του πεπτικού συστήματος

– Παθήσεις των ματιών

– Νόσος του Graves

– Αγγειακές παθήσεις

– Ανεπάρκεια βιταμινών

Επισκόπηση:

Τα μπρόκολα και άλλα σταυρανθή περιέχουν επίσης ειδικές ουσίες –τις ινδόλες- που ενεργοποιούν τα ένζυμα τα οποία αδρανοποιούν και απορρίπτουν επικίνδυνες αντιδρώσες μορφές οιστρογόνων, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρκίνου. Τα οιστρογόνα είναι γνωστές αιτίες πρόκλησης του καρκίνου του μαστού. Έτσι, οι γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουν να μειώσουν τα κυκλοφορόντα οιστρογόνα καταναλώνοντας σταυρανθή λαχανικά. Η καθημερινή λήψη 500 mg/ ημέρα ινδολο-3-καρβινόλης (ισοδύναμη με περίπου 400γρ. ακατέργαστου μπρόκολου),  επιταχύνει την απενεργοποίηση επικίνδυνων οιστρογόνων σε γυναίκες και άνδρες κατά περίπου 50% και διεγείρει επίσης ένζυμα που μετατρέπουν τα αντιδραστικά οιστρογόνα σε αδρανείς μορφές. Οι γυναίκες με αυξημένο μεταβολισμό οιστρογόνων έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και του ενδομητρίου. Τα μπρόκολα και οι βλαστοί του είναι επίσης πλούσια πηγή γλυκοζινολικών και ισοθειοκυανικών ενώσεων που επάγουν τα ένζυμα αποτοξίνωσης, ενισχύουν την αντιοξειδωτική τους δράση και προστατεύουν από τους προκληθέντες από χημικά καρκίνους. Τα σουλφοραφάνια και άλλα ισοθειοκυανικά παράγουν ισχυρά ένζυμα ρεντουκτάσης, κινόνης και ένζυμα γλουταθειόνης-S-τρανσφεράσης που αποτοξινώνουν από τους καρκινογόνους παράγοντες και τους απομακρύνουν από το σώμα. Αυτές οι ενώσεις προστατεύουν ιδιαίτερα το στομάχι, το κόλον και τους πνεύμονες από καρκινογένεση ενώ μειώνουν τη σοβαρότητα των υφιστάμενων όγκων. Το μπρόκολο περιέχει επίσης γλυκαρικό οξύ. Έχει αποδειχθεί ότι οι αρουραίοι που τρέφονται με γλυκαρικόοξύ, μετά από αντικαρκινική θεραπευτική αγωγή, αναστέλλουν την ανάπτυξη όγκων κατά περισσότερο από 70%, που αποδίδεται στην αναστολή της ανάπτυξης όγκου μέσω της μείωσης των ενδογενών επιπέδων οιστραδιόλης και των προδρόμων των 17-κετοστεροειδών.

Ενεργά συστατικά:

Το μπρόκολο περιέχει: Γλυκοζίτες από μουστάρδα που περιέχουν 0.007-0.2% γλυκοσινολάτες, ακετόνη, ισοθειοκυανικό αλλύλιο, άλφα-αμυρίνη, βήτα-αμυρίνη, 0,1 – 0,1% ασκορβικό οξύ, 0,3-10,2% τέφρα, βόριο, βρώμιο, κάδμιο, καφεϊκό οξύ, 0,03-5,4% ασβέστιο, 5.2-56.3% υδατάνθρακες, άλφα και βήτα-καροτένιο, χλωρογενικό οξύ, χλωροφύλλη, χρώμιο, κιναμωμικό οξύ, κιτρικό οξύ, κοβάλτιο, χαλκός, p-κουμαρικό οξύ, 1-Ορ-κουμαροϋλ-βήτα-ϋ-γλυκόζη, βήτα-κρυπτοξανθίνη, 3,3′-δινδοϋλ-μεθάνιο, διμεθυλο-δισουλφίδιο, αιθανόλη, 0,3-4,1% λίπος, φερουλικό οξύ, trans-φερουλικού οξέος, 1-Ο-φερουλο-βήτα-ϋ-γλυκόζη, 1,1-12,3% ίνες, φθόριο, φυλλικό οξύ, φουμαρικό οξύ, 1,12-1,73 mg / 100g γλυκαρικού οξέος, glucobrassicin, glucoerucin, glucoiberin, gluconapoleiferin, gluconasturtiin, glucoraphanin, hex-cis-3-en-1-ol, hex-cis-3-enol-acetate, οξικό εξύλιο, π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, 4-υδροξυγλυκοβρασικίνη, ινδολο-3-ακετονιτρίλιο, ινδολο-3-καρβινόλη, ινδολο-3-καρβοξυλικό οξύ, kaempferol, μόλυβδος, 0,04-0,4% λινελαϊκό οξύ, 0.1-1.4% άλφα-λινολενικό οξύ, μηλικό οξύ, υδράργυρος, μεθανόλη, μεθειονίνη, 1-, 4- και 5-μεθοξυ-γλυκοβρασικίνη, 4-μεθυλ-ινδολ-3-υλ-μεθυλ-γλυκοζινολικός εστέρας, 24-μεθυλενο-κυκλοαρτενόλη, ν-μεθυλο-βήτα-φαιναιθυλαμίνη, 1-μεθοξυ-ινδολο-3-καρβαλδεϋδη, μολυβδαίνιο, neoglucobrassicin, νικέλιο, 0,7-7,2% άζωτο, νικοτινικό οξύ, ελαϊκό οξύ, 0,2-2,0% οξαλικό οξύ, παλμιτικό οξύ, παντοθενικό οξύ, πενταν-3-όνη, πεντεν-1-όλη, ισοθειοκυανικό φαιναιθυλεστέρα, φυτικό οξύ, φυτοστερόλες, progoitrin, 2.9-33.1% πρωτεΐνη, κουερσετίνη, κινικό οξύ, ρουβίδιο, ρουτίνη, σαλικυλικό οξύ, sec-βουτυλο-ισοθειοκυανικός εστέρα, πυρίτιο, σιναπικό οξύ, 1-Ο-σιναποϋλ-βήτα-ϋ-γλυκόζη, Sinigrin, βήτα-σιτοστερόλη, Σκουαλένιο, στεαρικό οξύ, στιγμαστερόλη, σουκινικό οξύ, 0,1-1,2% θείο, άλφα-τοκοφερόλη, βανιλικό οξύ. 89-91% νερό.

[Πληροφορίες από: Duke JA. 1992. Handbook of Phytochemical Constituents of GRAS Herbs and Other Economic Plants. CRC Press, Boca Raton, FL, pp. 101-102].

Το νωπό μπρόκολο περιέχει: νερό 90,7%,πρωτεΐνη 3,0%, συνολικόλίπος 0,35%, υδατάνθρακες5,2%, ίνες3,0%, τέφρα 0,9%, Ορυκτά/100g: Ασβέστιο 48mg, Σίδηρος 0,9 mg, Μαγνήσιο 25mg, Φώσφορος 66 mg, Κάλιο 325 mg, Νάτριο 27 mg, Ψευδάργυρος 0,4 mg, Χαλκός 0,04 mg, Μαγγάνιο 0,2 mg, Σελήνιο Se 3.0mcg, Βιταμίνη C 93,2 mg, Θειαμίνη 0,06 mg, Ριβοφλαβίνη 0,12 mg, Νιασίνη 0,64 mg, Παντοθενικόοξύ 0,54 mg, ΒιταμίνηΒ-6 0,16 mg, Φολικό 71 mcg. ΒιταμίνηΑ 1542 IU, ΒιταμίνηΑ RE 154mcg, ΒιταμίνηΕ 1,7 mg / 100 g. Λιπίδια: Λιπαράοξέα, συνολικά κορεσμένα 0,05g,συνολικά μονο ακόρεστα 0.02g, συνολικά πολυακόρεστα 0,17 g. Αμινοξέα: Τρυπτοφάνη 0,03 g, Θρεονίνη 0,09g, Ισολευκίνη 0,11 g, Λευκίνη 0,13 g, Λυσίνη 0,14 g, Μεθειονίνη 0,03 g, Κυστίνη 0,02 g, Φαινυλαλανίνη 0,08g, Τυροσίνη 0,06 g, Βαλίνη 0,13 g, Αργινίνη 0,14 g, Ιστιδίνη 0,05 g, Αλανίνη 0,12 g, Ασπαρτικόοξύ 0,2 g, Γλουταμικό οξύ 0,38 g, Γλυκίνη 0,10 g, Proline 0,11 g, Σερίνη 0,10 g.

[USDA Nutrient Database for Standard Reference, Release 14 (July 2001)]        

Προτεινόμενη δοσολογία:

Το μπρόκολο γενικά καταναλώνεται ελευθέρα ως τρόφιμο και συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή, όπως απαιτείται, σύμφωνα με τις διατροφικές απαιτήσεις. Σε δοκιμές σε γυναίκες και άνδρες, η καθημερινή λήψη 500mg ινδόλων απενεργοποίησαν τα επικίνδυνα οιστρογόνα κατά περίπου 50%, (τα 500 mg ινδόλες είναι η ποσότητα που μπορεί να ληφθεί από συμπληρώματα ή με την κατανάλωση περίπου 400γρ. ακατέργαστου ή ελαφρώς μαγειρεμένου μπρόκολου-τα επίπεδα των δραστικών συστατικών μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των διαφορετικών καλλιεργειών και των εποχών). Λαμβάνοντας 250mg ενός τυποποιημένου εκχυλίσματος 400: 1 που περιέχει 0,4mg / g σουλφοραφάνη ισοδυναμεί με μία μερίδα (100 γραμμάρια) νωπού μπρόκολου. Σημείωση: Μελέτες δείχνουν ότι οι γλυκοσινολικές ενώσεις υδρολύονται από μυροσυνάση (ένα ένζυμο που βρίσκεται στα φυτά και στη μικροχλωρίδα του εντέρου) για να σχηματιστούν ισοθειοκυανικά. Αυτές οι μελέτες δείχνουν ότι τα ισοθειοκυανικά είναι περίπου 6 φορές πιο βιοδιαθέσιμα από τα γλυκοσινολικά, τα οποία πρέπει πρώτα να υδρολυθούν. Στον οργανισμό μας,τα ισοθειοκυανικά συζευγνύονται με γλουταθειόνη και στη συνέχεια μεταβολίζονται διαδοχικά σε μερκαπτουρικά οξέα. Αυτοί οι μεταβολίτες ονομάζονται συλλογικά διθειοκαρβαμικοί εστέρες. Η σχολαστική μάσηση του νωπού μπρόκολου αυξάνει σημαντικά την απέκκριση των διθειοκαρβαμικών. Αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση των οφελών του μπρόκολου για την πρόληψη των ασθενειών.

Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων:

Καμία γνωστή. 

Αντενδείξεις:

Καμία γνωστή.  

Παρενέργειες:

Καμία γνωστή. 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

Dwivedi C, Heck WJ, Downie AA, Larroya S, Webb TE. 1990. Effect of calcium glucarate on beta-glucuronidase activity and glucarate content of certain vegetables and fruits. Biochem Med Metab Biol. 1990 Apr; 43(2): 83-92.
Michnovicz, J. J. 1990. Induction of estradiol metabolism by dietary indole-3-carbinol in humans. Journal of the National Cancer Institute 82(11): 947-949.
Osborne MP. 1999. Chemoprevention of breast cancer. SurgClin North Am 1999 Oct; 79(5): 1207-21.
Shapiro TA, Fahey JW, Wade KL, Stephenson KK, Talalay P. 2001. Chemoprotectiveglucosinolates and isothiocyanates of broccoli sprouts: metabolism and excretion in humans. Carcinogenesis 2001 Sep; 22(9): 1413-20; Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2001 May; 10(5): 501-8.
Walaszek Z, Hanausek-Walaszek M, Minton JP, Webb TE. 1986. Dietary glucarate as anti-promoter of 7,12-dimethylbenz[a]anthracene-induced mammary tumorigenesis. Carcinogenesis
1986 Sep; 7(9): 1463-6.

To μπρόκολο είναι ένα από τα βασικά οργανικά  συστατικά του Beyond Greens ®. Βάλτε στη διατροφή σας το Beyond Greens ® και χαρίστε στον εαυτό σας ένα κοκτέιλ από οργανικές, συμπυκνωμένες, πολύτιμες πράσινες σούπερ τροφές , ίνες, βλαστούς ζυμωμένους με προβιοτικά κ.ά. πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να αναζητήσετε κοντινό σημείο πώλησης, εισάγοντας τον ταχυδρομικό σας κώδικα ΕΔΩ. Πριν μεταβείτε στο σημείο, επικοινωνήστε μαζί του ώστε να βεβαιωθείτε για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σημεία πώλησης στο τηλ. 2310 449 441 ή με αποστολή e-mai στο info@medmelon.gr

Σχετικά Νέα